Fotografija: Policija sumnja da je 22-godišnji mladić silovao 16-godišnjakinju još u svibnju / Foto: Danijel Soldo/CROPIX
Policija sumnja da je 22-godišnji mladić silovao 16-godišnjakinju još u svibnju / Foto: Danijel Soldo/CROPIX

Mladić silovao maloljetnicu (16) koja mu je u rodu

Županijsko državno odvjetništvo izvjestilo je kako postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 22-godišnjak tijekom svibnja ove godine silovao 16-godišnju djevojku. Prijeti mu do 10 godina zatvoraŽupanijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 22-godišnjeg mladića zbog sumnje da je silovao maloljetnu djevojku.

Istražitelji sumnjaju da je 22-godišnjak tijekom svibnja ove godine silovao 16-godišnju djevojku s kojom je u rodbinskoj vezi. Ukoliko bude optužen, a onda i osuđen, može završiti do 10 godina iza rešetaka.

Izmjene zakona

Prema statističkim podacima MUP-a, u prvih sedam mjeseci ove godine broj prijavljenih slučajeva silovanja porastao je za čak 131,7 posto. Ove godine prijavljeno je 95 slučajeva, dok je u istom razdoblju lani prijavljeno njih 41.

U porastu je i broj pokušaja silovanja. Ove godine bilo ih je 13, dok je lani u prvih sedam mjeseci zabilježeno sedam slučajeva. U MUP-u smatraju kako razlog porasta broja prijavljenih silovanja za 131,7 posto leži u izmjenama Kaznenog zakona koje su na snagu stupile 1. siječnja ove godine.

Žrtve ih poznaju

Naime, iz Kaznenog zakona izbrisan je članak koji definira spolni odnošaj bez pristanka te je njegov činjenični opis postao stavak članka zakona kojim se definira silovanje. Osim toga, izmjenama Kaznenog zakona, kazne za silovanje su izmijenjene. Sada minimalna kazna za to kazneno djelo više nije godinu već tri godine zatvora, dok je maksimalna kazna i dalje ostala 10 godina zatvora.

U MUP-u kažu kako su zbog tog razloga među prijavljena silovanja sada statistički uvrštena sva djela koja su ranije bila samostalna i nisu bila vidljiva. Policija ove godine nije pronašla samo jednog silovatelja. 

Istraživanja pokazuju da silovatelji uglavnom dolaze iz privatnog ili poslovnog okruženja žrtve, odnosno riječ je o osobama koje žrtve poznaju. Seksualnom nasilju izložena su i djeca. Čak 93 posto djece do 18 godina koja su bila izložena takvom obliku nasilja poznaje svog počinitelja.