Fotografija: Opet nova prijevara preko interneta/Foto: Joško Ponoš/CROPIX (Ilustracija)
Opet nova prijevara preko interneta/Foto: Joško Ponoš/CROPIX (Ilustracija)

LJUDI, OPREZ! U Bjelovaru ženi na prevaru uzeli 1300 €, u Grubišnom Polju muškarcu 799 €

U oba slučaja slijedi daljnje kriminalističko istraživanje, kažu u policiji te su izdali savjete za građaneNove računalne prijevare na području bjelovarsko-bilogorske policije. Tako je 68-godišnjakinja iz Bjelovara prijavila kako ju je telefonskim pozivom kontaktirala ženska osoba koja je zatražila da na svoj mobitel instalira aplikaciju putem koje će joj biti isplaćen novac od dugovanja.

- Nakon što je instalirala aplikaciju 68-godišnjakinja je u dostavljenu joj poveznicu upisala osobne podatke i podatke bankovne kartice, IBAN i CVV broj. Naknadno je putem mobilne aplikacije internet bankarstva utvrdila da je s njenog računa izvršena isplata u iznosu 1300 eura - izvijestili su iz policije.

Istog dana, 39-godišnjak iz okolice Grubišnoga Polja prijavio je kako ga je nazvalo muškarac, koji se predstavio kao djelatnik poduzeća koje provodi postupak vraćanja novca osobama koje su prevarili lažni brokeri, i poslao mu poveznicu u koju je on upisao osobne podatke i podatke bankovne kartice te autorizirao transakciju vjerujući da se radi o uplati novca.

- Naknadno je utvrdio da je autorizacijom transakcije izvršena isplata s njegovog računa u iznosu 799 eura. U oba slučaja slijedi daljnje kriminalističko istraživanje - kažu u policiji.

Nikada ne davati svoje podatke!

Objavili su i savjete građanima koji se susretnu s ovakvim situacijama.

- Budite oprezni! Svoje osobne podatke i podatke s bankovne kartice nemojte davati drugim osobama. Ako netko želi uplatiti novac na vaš račun potreban mu je samo broj vašeg računa. Nisu potrebni osobni podaci i drugi podaci s bankovne kartice kao što je vrijeme važenja kartice i kontrolni broj. U slučaju da vas netko zatraži te podatke zbog neke novčane transakcije vjerojatno je riječ o prevari - navode.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!