Fotografija: Foto: Davor Pongracic/CROPIX (ilustracija)
Foto: Davor Pongracic/CROPIX (ilustracija)

Hakirao profile na Facebooku pa žene iz Daruvara i Bjelovara prevario za više tisuća kuna

Prevarant iz Slavonskog Broda ih je s hakiranih profila njihovih poznanica tražio da kupe Paysafecard e-bonove za kupnju proizvoda na akcijiPolicajci su otkrili tko je nasamario jednu ženu s područja Bjelovara i jednu iz okolice Daruvara za više tisuća kuna.

Naime, kako su izvijestili iz PU bjelovarsko-bilogorske, policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje temeljem kaznene prijave 36-godišnjakinje sa šireg bjelovarskog područja te dojave 57-godišnjakinje s daruvarskog područja.

Ništa nisu posumnjale

- One su navele kako su putem društvene mreže Facebook zaprimile nove zahtjeve za prijateljstva od svojih dotadašnjih prijatelja, čiji profil je imao naslovne fotografije njihovih dotadašnjih Facebook prijatelja, a koje inače i osobno poznaju, te su zahtjeve za prijateljstva odmah prihvatile ne sumnjajući da je njima nepoznata osoba izradila lažne Facebook profile s podacima i fotografijama njima poznatih osoba - piše u službenom policijskom priopćenju.

Nadalje, kako kažu u policiji, nakon prihvaćanja prijateljstva, preko Messengera su primile poruku s ranije spomenutih lažnih Facebook profila u kojima ih se tražilo da na benzinskim postajama ili kioscima kupe Paysafecard e-bonove koje hitno trebaju zbog kupnje proizvoda u Republici Hrvatskoj koji su trenutno na akciji. Osim toga, od žena je zatraženo da kupljene paysafecard e-bonove fotografiraju i dostave fotografije, što su one učinile ništa ne sumnjajući.

Tražio još bonova

- Nakon toga su ponovno putem Messengera zaprimile poruku uz molbu da kupe još bonova i kako će im novac za bonove biti uplaćen na njihove bankovne račune. Nakon što su drugi put poslale set paysafecard e-bonova ubrzo su uklonjene profilne fotografije njihovih poznanica, a komunikacija je blokirana - kažu u policiji i dodaju kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je 37-godišnjak s područja Slavonskog Broda počinio kazneno djelo „Prijevara“ iz članka 236. stavka 1. Kaznenog zakona, kojim je 36-godišnjakinju oštetio za nekoliko tisuća kuna te 57-godišnjakinju također za nekoliko tisuća kuna.

Sve prikupljene obavijesti i saznanja su uz posebno izvješće dostavljene nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.