Fotografija: Serija provala na bjelovarskom području uznemirila je građane/ Foto: Danijel Soldo,, Tom Dubravec, Boris Arbanas/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Serija provala na bjelovarskom području uznemirila je građane/ Foto: Danijel Soldo,, Tom Dubravec, Boris Arbanas/CROPIX (Ilustracija)

Banda provalnika harači bjelovarskim područjem. Od početka godine provalili u 34 kuće

Na meti su kuće u kojima nitko ne boravi, a provalnici najčešće kradu novac i nakit. Za usporedbu, u istom razdoblju lani, zabilježene su tek četiri provale"U periodu od 15. siječnja do 14. veljače, nepoznati je počinitelj u Bjelovaru, u Ulici Miroslava Krleže, provalio u obiteljsku kuću u vlasništvu 58-godišnjaka te ukrao nakit vlasništvo 77-godišnjakinje", ovo je dio jutrošnjeg policijskog priopćenja PU bjelovarsko - bilogorske.

Naime, od početka nove godine gotovo da i nema policijskog priopćenja u kojem nije evidentirana barem jedna provala na području Bjelovara i okolice. Iz PU često mole građane da budu oprezni, ali unatoč korisnim savjetima, provalnici i dalje harače bjelovarskim krajem. Sve to naslućuje da se radi o istoj osobi ili više njih, naročito jer su u nekoliko navrata na meti bila prigradska naselja Velike Sredice i Veliko Korenovo, a kuće u koje se provaljivalo bile su prazne. Odnosno u njima neko vrijeme nitko nije boravio.


Foto: Boris Arbanas/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Boris Arbanas/CROPIX (Ilustracija)

Kako bismo doznali o čemu je riječ i s kakvim se slučajevima policija bavi, poslali smo upit u PU bjelovarsko - bilogorsku. Zanimao nas je brojčani broj provala od početka ove godine do sredine veljače. A za usporedbu tražili smo iste informcije za isto razdoblje prošle godine.

Uznemirujući podaci

Evo što su nam odgovorili iz policije.

-Na području naše policijske uprave, konkretno na području Policijske postaje Bjelovar evidentiran je povećan broj kaznenih djela teških krađa odnosno provalnih krađa.

U razdoblju od 01. siječnja do 14. veljače 2022. godine na području Policijske postaje Bjelovar evidentirana su četiri kaznena djela teških krađa, dok su u istom razdoblju ove godine evidentirana čak njih 34, otkrivaju iz policije i pojašnjavaju kako je najveći broj spomenutih kaznenih djela počinjen u nenastanjenim obiteljskim kućama i to tako što se provaljivanjem vrata i prozora ušlo u zatvoreni prostor iz kojeg je ukraden novac i nakit ili nije ništa ukradeno.


Foto: Tom Dubravec/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Tom Dubravec/CROPIX (Ilustracija)

Ovaj dio "ništa nije ukradeno" zapravo znači kako provalnici u praznim kućama u kojima nitko ne živi nisu pronašli dovoljno zanimljive predmene koje bi ponijeli sa sobom.

Na meti prazne kuće

Budući da su ovoga puta kaznena djela počinjena u nenastanjenim obiteljskim kućama, odnosno u kućama čiji su vlasnici odsutni, policija još jednom moli sve građane  da im je u ovom kriminalističkom istraživanju važno svako njihovo zapažanje koja mogu s povjerenjem dojaviti policiji.

Osim toga, policija još jednom apelira na ljude da se sami zaštite. Osim što ne bi bilo loše da nabave video kamere, puno toga mogu sami učiniti i na taj način osigurati svoju imovinu.


Foto: Danijel Soldo, CROPIX (Ilustracija)
Foto: Danijel Soldo, CROPIX (Ilustracija)

Građani - zaštitite se od provala i krađa te poduzmite mjere koje će odvratiti počinitelja ili mu otežati cilj 

  • Razvijajte dobrosusjedske odnose i ponašajte se samozaštitno prema tuđoj i svojoj imovini.
  • O zapažanju sumnjivih osoba koje se bezrazložno zadržavaju u blizini Vaše zgrade, stana ili kuće, zapamtite detalje osobnog opisa, vozilo i druge detalje i o tome odmah obavijestite policiju na broj telefona 192.
  • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji provalniku omogućuju lakše penjanje (ljestve, sanduci i sl.).
  • Ključ ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili drugim lako dostupnim mjestima.
  • Po mogućnosti ugradite protuprovalna vrata te alarmni i videonadzorni sustav što danas više nije toliko skupo.
  • Budite inovativni - mjesto gdje ostavljate novac, vrijedne predmete ili nakit koji imate u domu neka ne bude nadohvat ruke u komodama, regalima, noćnim ormarićima, ormarima za garderobu, ispod madraca i sličnim mjestima koja su provalnicima dobro poznata, već se potrudite da to bude na neuobičajenom mjestu kako bi otežali kradljivcima pronalazak vrijednih predmeta.
  • Po mogućnosti sve te vrijednosti i dragocjenosti pohranite u banku i osobne trezore, poručuju iz policije.

Upitali smo policiju ima li tragova i naznaka tko to u posljednjih mjesec i pol dana uznemirava bjelovarski kraj te je li riječ o istoj bandi. Kažu nam kako će s detaljnim izvješćem izaći u javnost tek kada provalnici budu iza rešetaka.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!