Fotografija: Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

Baki (81) u 30 dana drugi put ukrali kišomjernu postaju: "Grozno! Ali ja ću mjeriti dok god hodam!"

"Takvo nešto nisam doživjela punih 40 godina i onda mi se dogode dvije krađe u mjesec dana. Ali postavit ću nove kišomjerne postaje te i dalje mjeriti oborine", kaže ŽdralovčankaBJELOVAR - Prije točno mjesec dana 81-godišnja Ždralovčanka kojoj su lopovi iz dvorišta ukrali kišomjernu postaju u vlasništvu Državnog hidrometeorološkog zavoda, kazala nam je kako se nada da više nikad neće biti potrebe da policija šeta njezinim dvorištem.

Ždralvčanka 41 godinu radi ovaj posao i nikada ranije nije imala problema/Foto: Martina Čapo
Ždralvčanka 41 godinu radi ovaj posao i nikada ranije nije imala problema/Foto: Martina Čapo
Kišomjerna postaja/Foto: Martina Čapo
Kišomjerna postaja/Foto: Martina Čapo

Nažalost, policija je ponovno bila kod nje i to zbog istog razloga. Vremešnoj gospođi koja punih 41 godinu mjeri oborine, ponovno je ukradena kišomjerna postaja.

Policija opet u Ždralovima

Kako izvještavaju u PU bjelovarsko-bilogorskoj, u noći sa subote na nedjelju nepoznati je počinitelj u Ždralovima, iz ograđenog vrta iza obiteljske kuće 81- godišnjakinje, ukrao kišomjernu postaju u vlasništvu Državnog hidrometeorološkog zavoda s kojim 81-godišnjakinja ima ugovor o očitanju oborina. Nastala šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna. Slijedi kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska počinitelja.

Posuda za vodu/Foto: Martina Čapo
Posuda za vodu/Foto: Martina Čapo
Vrijednost ukradenih stvari je nekoliko tisuća kuna/Foto: Martina Čapo
Vrijednost ukradenih stvari je nekoliko tisuća kuna/Foto: Martina Čapo

Gotovo identična situacija kakva se dogodila i prije mjesec dana.

Tada smo razgovarali s gospođom koja nam je pokazala mjesto na kojem se kišomjerna stanica nalazila, te nam ispričala priču staru više od četiri desetljeća. Ona, kako nam je rekla, ovaj posao zaista voli i ne želi odustati od njega. Više možete pročitati OVDJE.

Ova Ždralovčanka kazala nam je prije mjesec dana kako ju neće obeshrabriti bizarna krađa.

Tužna zbog svega

- Ja ću sve dokle god ću moći hodati, redovito mjeriti kišne padaline i temperaturu te uredno voditi evidenciju o tome. Osim što mjesečno na taj način zaradim iznos dovoljan za „špeceraj“, imam razlog da ujutro ustanem i izađem iz kuće - optimistično nam je Ždralovčanka dala do znanja što misli o krađi kišomjerne postaje koja je iz njezinog dvorišta nestala prije mjesec dana. 

Budući da živi u maloj sredini, zamolila nas je da joj ne objavljujemo ime i prezime. Ionako je bila dovoljno tužna zbog svega što ju je snašlo. 

Policja istražuje slučaj/Foto: Martina Čapo
Policja istražuje slučaj/Foto: Martina Čapo

Nazvali smo ju nakon najnovije krađe i upitali kako se sada osjeća, sumnja li možda na nekoga i hoće li i dalje biti ustrajna u svom poslu.

- Osjećam se grozno! Jadna sam i tužna. Jučer, kada sam vidjela da ponovno nema kišomjerne postaje, cijeloga dana nisam mogla ništa pojesti. Pila sam samo vodu. Takvo nešto nisam doživjela punih 40 godina i onda mi se dogode dvije krađe u mjesec dana, priča nam gospođa kojoj su lopovi sada ukrali staru, zamjensku kišomjernu postaju. Odnosno, ne novu koju je dobila prije mjesec dana. Nju je, kaže, sada postavila na postolje umjesto ukradene. Osim posude, ponovno je ukradena i menzura.

Ustrajna i dalje

O svemu je obavijestila Državni hidrometeorološki zavod, čiju ima punu podršku, a sa svojim poslom praćenja i mjerenja oborina, bit će ustrajna i dalje. 

- Rekli su mi u Zavodu da mi stiže nova mjerna posuda, a ako nju ukradu, poslat će i treću. Ako i ona nestane, poslat će četvrtu... Čak razmišljaju, otkrili su mi, da promijene lokaciju kišomjerne postaje u dvorištu, no to je procedura koja se ne može učiniti preko noći. Jučer je bila policija ovdje, sve su pregledali, a idući korak koji ćemo mi učiniti jest postavljanje kamera sa sve četiri strane kuće - otrkiva nam žena koja se u devetom desetljeću susreće s bizarnim krađana i nečijim inatom koji ne prestaje.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Osim krađe, požalila nam se ojađena Ždralovčanka kako joj često po mraku, čim sin s kojim živi, izađe iz dvorišta netko zvoni na vratima. No, kada pita: "Tko je?", nitko se ne javlja, a ona od straha ne otvara vrata.

- Prošle godine umro mi je suprug, a ove godine sigurno sam imala desetak takvih neobičnih noćnih posjeta koji su me uplašili. Nadam se da će ova noćna mora prestati - hrabro nam kaže Ždralovčanka.

Ne želi nikoga prozivati jer dokaza tko bi to mogao učiniti - nema. Zna samo da će dati sve od sebe da ne utrne tradiciju koju je započela prije više od 40 godina. 

-Sve dokle god će krasti, ja ću iznova postavljati nove kišomjerne postaje te ću i dalje mjeriti oborine. Jednom će se otkriti počinitelj, uvjerena sam - zaključuje naša sugovornica.