Fotografija: Danas je održana završna konferencija projekta/Foto: Medicinska škola Bjelovar
Galerija
Danas je održana završna konferencija projekta/Foto: Medicinska škola Bjelovar

ZAVRŠEN PROJEKT "Medicinska škola Bjelovar postavila novi standard u zdravstvenom obrazovanju"

"Medicinska škola Bjelovar i naš regionalni centar postat će nezaobilazni dio usavršavanja svih zdravstvenih djelatnika, posebno onih s područja sestrinstva i medicine", kazala je ravnateljica BalenovićBJELOVAR - Danas je u prostoru Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru održana završna konferencija projekta Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar.

Konferencijom se obilježio uspješan završetak ovog značajnog projekta usmjerenog na modernizaciju i kadrovsko unapređenje obrazovanja u sektoru zdravstva.

Medicinska škola Bjelovar
Medicinska škola Bjelovar

Ravnateljica Medicinske škole Bjelovar, Biljana Balenović zahvalila se svim svojim suradnicima, učenicima i nastavnicima i drugim članovima projektnog tima Medicinske škole Bjelovar, kao i svim partnerima na čelu s osnivačem škole - Bjelovarsko- bilogorskom županijom, koja je pomogla  pri realizaciji ovog značajnog projekta.

Novi programi usavršavanja

- Danas provodimo zadnju aktivnost projekta Uspostave regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar, jednog od dva projekata na koje je Medicinska škola aplicirala i za koje je potpisala ugovor. Ta dva projekta su zapravo teško razdvojiva jedan od drugog. Ovaj projekt Uspostave je usmjeren na razvoj i osuvremenjivanje programa, na razvoj kompetencija nastavnika, ali i učenika te na uspostavljanje suradnje sa poslodavcima što iz javnog, što iz privatnog sektora. U budućnosti ovaj centar će nuditi programe za obrazovanje, za stručna usavršavanja, prekvalifikacije i ostale edukacije.

Ravnateljica Biljana Balenović/Foto: Medicinska škola Bjelovar
Ravnateljica Biljana Balenović/Foto: Medicinska škola Bjelovar

Medicinska škola Bjelovar i naš regionalni centar postat će nezaobilazni dio usavršavanja svih zdravstvenih djelatnika, posebno onih s područja sestrinstva i medicine, kazala je ravnateljica Balenović.

Posebno treba istaknuti da su se ovim projektom razvili novi programi usavršavanja za medicinske sestre te kurikulumi za dentalne tehničare i dentalne tehničare računalne dizajnere, uspostavljena je suradnja s dionicima iz realnog sektora koji su temelj daljeg razvoja Centra.

Kreiranjem tržišno oblikovanih programa u suradnji s poslodavcima te primjenom inovativnih modela učenja, tehnologija i trendova, učenici i polaznici RCK-a poboljšat će izlazne kompetencije i zapošljivost.

Foto: Medicinska škola Bjelovar
Foto: Medicinska škola Bjelovar
Foto: Medicinska škola Bjelovar
Foto: Medicinska škola Bjelovar

Tina Jelić-Balta voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti i asistentica ravnateljice na projektu Uspostava regionalnog centra kompetentnosti prisjetila se samih početaka projekta.

Brojne edukacije

- Pripreme za projekt krenule su još u onom trenutku kada smo krenuli s infrastrukturnim dijelom, naime uzalud nam zgrada ako nemamo dovoljno kompetentne ljude koje ćemo temo smjestiti i koji će raditi u centru kompetentnosti. Neke prve pisane prepiske krenule su tamo negdje 2017., 2018. godine i tad smo već nekako započeli s radom, kazala je Jelić-Balta.

Dotaknula se i svrhe projekta.

Foto: Medicinska škola Bjelovar
Foto: Medicinska škola Bjelovar

 - Svrha projekta Uspostave regionalnog centra kompetentnosti je imati kadrovirane ljude koji imaju kompetencije za nositi se s izazovima Regionalnog centra. Nastavnici partnerskih škola, a i matične Medicinske škole u Bjelovaru, prošli su preko 500 edukacija, studijska putovanja, razmjene iskustava, imali smo čak i Međunarodno natjecanje dentalnih tehničara, a sve to s ciljem kako bismo se osuvremenili i dodatno osnažili te jednostavno bili spremni za izazove koji nam slijede, poručila je i osvrnula se i na buduće planove Regionalnog centra.

Potrebe i izazovi tržišta

- Regionalni centar kompetentnosti već živi, naši učenici već koriste njegov prostor i tamo se već održava dio nastave. Nama je ideja da se proširimo na šire pučanstvo, da zadovoljimo želje, potrebe i izazove tržišta rada i da na taj način dovedemo i odrasle polaznike kod nas, koji će krenuti vrlo skoro, poručila je.

Tina Jelić-Balta/Foto: Medicinska škola Bjelovar
Tina Jelić-Balta/Foto: Medicinska škola Bjelovar

Projekt je obuhvatio brojne konferencije i sajmove, predstavnike škola iz regije te poslodavce, stvarajući prostor za razmjenu iskustava i umrežavanje. Svi sudionici dijele entuzijazam zbog postignutih rezultata, a Medicinska škola Bjelovar sada gleda prema budućnosti, oblikujući nove standarde u obrazovanju i pripremi mladih za izazove suvremenog zdravstvenog sektora.

Foto: Medicinska škola Bjelovar
Foto: Medicinska škola Bjelovar

Ukupna vrijednost ovog Projekta iznosi 28.852.446,81 kn/3.829.377,77 €, od čega je sredstvima Europske unije sufinancirano 85%, odnosno 24.524.579,78 kn/3.254.971,0 €. Razdoblje provedbe Projekta je od 18. veljače 2020. do 18. prosinca 2023. godine.

Projekt je sufinancirala EU
Projekt je sufinancirala EU

(Sponzorirani sadržaj)