Fotografija: Radovi kreću idući ponedjeljak/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Radovi kreću idući ponedjeljak/ Foto: Deni Marčinković

Za tjedan dana počinje rekostrukcija gradskog korza: "Bit će gotov do iduće Terezijane"

Prva faza počinje od Gimnazije Bjelovar do DM-a, u sklopu koje je i mini faza do Haulikove ulice, koja će biti u potpunosti zatvorena za promet. Ti radovi trajat će oko dva mjeseca, kaže Hrebak- Rekonstrukcija gradskog korza krenut će idući ponedjeljak, potvrdio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na današnjoj konferenciji za medije.

Kako se moglo čuti, radovi će trajati godinu dana, a odvijat će se u tri etapa.

Radovi kreću od Gimnazije

- Prva faza počinje od Gimnazije Bjelovar do DM-a, u sklopu koje je i mini faza do Haulikove ulice, koja će biti u potpunosti zatvorena za promet. Ti radovi trajat će oko dva mjeseca, a po njihovom završetku već će biti vidljivo kako će korzo izgledati, jer se svaka etapa završava do kraja, naglasio je Hrebak te dodao da će radovi ukupno trajati 12 mjeseci, odnosno trebali bi završiti do sljedeće Terezijane.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Prvi čovjek Bjelovara kazao je i to da su najnezadovoljniji ovakvim raspletnom, očekivano, ugostitelji.

- Teško je pronaći idealno rješenje, ali probat ćemo im izaći u susret koliko god možemo. Međutim, neki kafići određeno vrijeme najvjerojatnije će morati biti zatvoreni, poručio je Hrebak.

Zabrana prometa nije moguća

Kako kaže, po završetku radova sve će biti u jednoj razni, a u konačnici duž korza bit će 20 do 30 posto više zelenila nego što je to sada slučaj. Ono što se neće mijenjati ni kada korzo dobije novu vizuru je promet na najpoznatijoj gradskoj šetnici.

- To je gotovo ne moguće napraviti jer je korzo žila kucavica grada. Kako ćemo riješiti problem Fine. Oni bi se trebali iseliti iz centra grada da bi to bilo izvedivo. Mozgali smo, razmišljali, ali jednostavno nije moguće zabraniti promet, istaknuo je Hrebak.

Izvođač radova je tvrtka MATO EL-D iz Ivanić Grada u čije ime se obratio tehnički direktor za građevinske radove Ivan Markić.

Korzo kao u New Yorku

- I nakon žalbe izašli smo kao pobjednici u tome svemu. Nadam se da će i Grad Bjelovar na kraju svega biti pobjednik te da će ovo biti jedan od ljepših projekata koje smo radili. Najveća promjena korza je ta da više neće biti asfaltnih površina, odnosno sve će biti popločano. Nadalje, neće biti vidljivih slivnih rešetki, već inox kanalice. Drugim riječima, korzo će moderan, kao u New Yorku, kazao je Markić te ujedno zamolio građane za strpljenje.

Ivan Markić/ Foto: Deni Marčinković
Ivan Markić/ Foto: Deni Marčinković

Glavni projektant ujedno i nadzorni inženjer Igor Barberić iz tvrtke B-projekt poručio da će na korzu biti postavljene tri vrste kocki.

- Odabrane su prema konzervatorskom elaboratu Ministarstva kulture. Uz objekte će ići kocke oblika stare opeke, u središnjem dijelu će biti radijalno položene kocke, dok će ispred Biskupije biti postavljene granitne ploče žućkasto-smeđe boje, zaključio je Barberić.