Fotografija: Župan Marušić predstavio je mjere za gospodarstvo i obrtništvo/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan Marušić predstavio je mjere za gospodarstvo i obrtništvo/ Foto: Deni Marčinković

Za pomoć gospodarstvenicima i obrtnicima BBŽ pripremila 10 mjera vrijednih 1,8 milijuna kuna

Pojedinačno, najviše je izdvojeno za nabavku novih, ali i rabljenih strojeva i opreme, kaže župan Marko MarušićDva dana nakon raspisivanja mjera za pomoć poljoprivrednicima, Bjelovarsko-bilogorska županija isto je učinila i za gospodarstvenike i obrtnike. Prema riječima župana Marka Marušića, ove godine kreirano je 10 mjera vrijednih nešto više od 1,8 milijuna kuna

- Bespovratne mjere nastale su u suradnji s gospodarstvenicima i obrtnicima. Pojedinačno, najviše je izdvojeno za nabavku novih, ali i rabljenih strojeva i opreme. Imamo i jednu novu mjeru, a to je potpora za obnovljive izvore energiju, kroz koju je moguće dobiti do 30 tisuća kuna. Baš kao što je to slučaj i kod poljoprivrednih mjera, prihvatljivi su svi troškovi nastali od 1. siječnja ove godine, a javni poziv će biti otvoren do 15. studenog, pored ostalog istaknuo je župan Marušić.

Povećan broj zaposlenih

Dodao je i to da su vremena teška, ali i da ga veseli što su poduzetnici, unatoč poremećaju na tržištu i krizi koja traje već treću godinu, povećali svoje prihode u 2021. godini za 17 posto.

- Povećan je čak i broj zaposlenih za 187 osoba u odnosu na 2020 godinu, a povećan je i broj poduzetnika za njih 90, a pozitivne učinke očekujem i od potpora, naglasio je Marušić.

U kreiranju mjera, prema županovim riječima, sudjelovali su i Jakov Ćorić, predsjednik HGK, Županijske komore Bjelovar te Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ.

Nikad bolji rezultati

- Ove mjere sigurno će dati poticaj malim poduzetnicima i obrtnicima, posebice onima koji tek počinju s poslom. To je itekako za pozdraviti. Učinak tih mjera za vrijeme korone, kao i mjera Vlade je takav da imamo najbolje pokazatelje u posljednjih nekoliko godina. Primjerice rast ukupnih prihoda članica HGK je bio s oko 8,2 milijarde na 9,5 milijardi kuna. Takav rast nikada nismo imali. Naravno, na dio toga je utjecala i inflacija u zadnjem kvartalu, ali ne u tolikoj mjeri. Nadalje, povećao se i broj članica komore, porasla je i dobit, a najvažnije je činjenica da je porasla i plaća i to s 4700 na 6200 kuna, pored ostalog poručio je Jakov Ćorić. 

U kreiranju mjera sudjelovali su predstavnici gospodarske i obrtničke komore/ Foto: Deni Marčinković
U kreiranju mjera sudjelovali su predstavnici gospodarske i obrtničke komore/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to se zbog Vladinih mjera bilježi i rast investicija u dugotrajnu imovinu, u čemu u BBŽ prednjači Bjelovar, koji bilježi rast od 86 posto. Ćorić je tom prilikom istaknuo da očekuje brzu i kvalitetnu reakciju Vlade zbog rasta cijene energenata, baš kao što je to bilo učinjeno za vrijeme covid krize.

Zadovoljstvo kreiranim mjera iskazao je i prvi čovjek županijske Obrtniče komore Goran Grigić.

- Osim financijskog značaja, koji je posebno važan mladim kolegama, podrška lokalne zajednice stvara posebnu atmosferu među obrtnicima, jer vide da ih se razumije i podržava, posebno u kriznim vremenima. Voljeli bi da su mjere naravno veće, ali mislim da su u skladu s trenutnim mogućnostima, zaključio je Goran Grgić.

Sve detalje oko županijskih mjera, kao i potrebnu dokumentaciju, možete pronaći OVDJE.