Fotografija: Foto: BBŽ
Galerija
Foto: BBŽ

Marušić: "Trebamo sveobuhvatne mjere za preokret negativnog demografskog trenda"

Negativan trend može se preokrenuti stvaranjem poticajnog poduzetničkog okružja, bolje prometne povezanosti i boljih uvjeta u obrazovanju i zdravstvu, smatra župan MarušićU organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Općine Štefanje u općinskom je Vatrogasnom domu održana konferencija „Doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave revitalizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije“, javlja BBŽ.

Predstavnicima gradova i općina te stručnjacima za demografiju uvodno se obratio župan Marko Marušić pohvalivši ideju organiziranja takvih konferencija koje su dosad održane u deset županija. Osvrnuo se i na demografsku situaciju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja, kao i u ostatku Hrvatske, nažalost nije dobra.

Najveći izazov

- Podaci s posljednjeg popisa stanovništva pokazuju da smo izgubili gotovo 17 i pol tisuća stanovnika u posljednjih 10 godina. Svih naših pet gradova i 18 općina imaju manje stanovnika. Naravno da je promjena toga trenda svima nama koji obnašamo izvršnu vlast najveći izazov. On se ne može riješiti parcijalnim, „vatrogasnim“ mjerama već je potreban sveobuhvatan pristup i niz mjera na svim područjima života i rada – naglasio je župan Marušić te predstavio mjere kojima Županija nastoji promijeniti taj negativan trend od stvaranja poticajnog poduzetničkog okružja, bolje prometne povezanosti do stvaranja boljih uvjeta na području obrazovanja i zdravstva.

O tome što je cilj ovakvih konferencija i što država čini za poboljšanje demografske slike Hrvatske govorio je Ante Babić, zamjenik državne tajnice SDUDM.

Zanimljivo predavanje

- Cilj projekta je razmjena iskustava i primjera dobre prakse. Središnji državni ured cijeni i podupire osviještenost lokalne i regionalne vlasti za demografsku obnovu svoga područja – kazao je Babić dodajući da su upravo danas u saborskoj raspravi izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Njima se uvodi očinski dopust kako bi se potaknula veća uključenost očeva u najraniju skrb o djetetu. Također se povećava maksimalna naknada za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta s 5.654 na 7.500 kuna.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Zanimljivo predavanje o demografskoj slici Bjelovarsko-bilogorske županije održao je prof. Ivan Čipin s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Istaknuo je da je u gotovo svim općinama i gradovima ove županije prisutna dugogodišnja depopulacija koja je u pojedinim JLS rezultat negativnog prirodnog prirasta, a u drugima - rezultat negativnog salda neto migracija. To je, kazao je, među ostalim utjecalo da u BBŽ imamo veći udio starije populacije od hrvatskog prosjeka.

Poslije stručnih izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su predstavnici općina i gradova iznijeli vlastite primjere dobre prakse, ali i izazove s kojima se suočavaju.