Fotografija: Direktor Turističke zajednice BBž-a, Marcel Medak /Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Direktor Turističke zajednice BBž-a, Marcel Medak /Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Turizam u BBŽ-u visoko iznad standarda. Gosti ostavljaju super recenzije na web platformama

Prilikom odabira smještaja, restorana, izleta, turisti provjeravaju online recenzije. Stoga pozivamo sve pružatelje usluga da motiviraju svoje goste na ostavljanje recenzija, poručuje MedakBJELOVAR – Iz Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije pohvalili su se rezultatima mjerenja kvalitete turističke ponude u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji kroz projekt IQM.

Naime, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije započela je s tvrtkom Feel IQM krajem 2021. godine, u suradnji sa svim lokalnim turističkim zajednicama s područja BBŽ-a,  provedbu projekta integralnog upravljanja kvalitetom pod nazivom IQM Destination Bjelovarsko-bilogorska županija. Taj je projekt temeljen na održivom razvoju i umrežavanju lokalnih sudionika.

Gosti ostavljaju recenzije na web-u

- U prvoj fazi provedbe izvršene su početne analize i mjerenja kvalitete tzv. online reputacije destinacije temeljene na recenzijama naših gostiju, i to zahvaljujući softveru koji provodi analizu, procjenu i usporedbu parametara s turistički relevantnih platformi poput Google Maps, TripAdvisor, Booking.com, Facebook, Airbnb i ostalih. Naime, s novim trendovima u turizmu eksponencijalno se povećava i broj gostiju koji rado dijele svoje mišljenje putem online kanala, kaže Marcel Medak, direktor TZ BBŽ-a i dodaje kako su se u početnom mjerenju pratili i uspoređivali periodi od 1. siječnja do 01. lipnja 2022. godine.

Direktori TZ u BBŽ-u na radionici fotografije u Romskoj kući u Maglenči/Foto: TZ BBŽ
Direktori TZ u BBŽ-u na radionici fotografije u Romskoj kući u Maglenči/Foto: TZ BBŽ

- Tako je u 2022. godini Bjelovarsko-bilogorska županija na spomenutim platformama dobila ukupno 1029 recenzija. Mjerenje se provodilo na 128 sudionika. Uzevši u obzir sve relevantne parametre, ukupna kvaliteta destinacije u prvoj polovici ove godine je iznosila 92 posto. Ako se uzme u obzir da je prosjek mjerenja opće kvalitete destinacije u ovakvom tipu mjerenja nešto iznad 80 posto, vidljivo je kako je Bjelovarsko-bilogorska županija visoko iznad tržišnog standarda, tvrdi Medak i dodaje kako se od najvažnijih parametara izdvaja ukupna kvaliteta atrakcija u destinaciji. A upravo ona, ističe Medak, ove godine iznosi 90 posto na temelju 154 online recenzija. Kvaliteta caffee barova iznosi 97 posto na temelju 185 recenzija.

Restorani u destinaciji na 90 posto

Nadalje, prema mjerenju projektom IQM, prosjek doživljaja kvalitete hotela u destinaciji iznosi 85 posto, a privatni smještaj je ocijenjen sa 93 posto. Mjerenja su pokazala kako je ukupan doživljaj kvalitete restorana u destinaciji iznosio 90 posto na temelju 369 recenzija. Ukupna kvaliteta javne infrastrukture (parkovi, knjižnice, muzeji…) ocjenjena je s 95 posto, a kvaliteta lokalne proizvodnje u destinaciji iznosi također visokih 95 posto.

- Pozivamo sve lokalne pružatelje usluga u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji poput privatnih iznajmljivača, ugostitelja, hotela, turističkih agencija, kulturnih ustanova i ostalih da motiviraju svoje goste na češće ostavljanje recenzija na web platformama, kako bi njihovo vlastito poslovanje, ali i opća destinacijska online reputacija dobila na većoj vidljivosti i prepoznatljivosti.

Educiranje turističkih sudionika

Uzevši u obzir karakteristike ove metodologije, recenzije i komentari nam daju podosta preciznu sliku o destinaciji iz perspektive korisnika i turista. Naime, prilikom odabira smještaja, restorana, izleta, usluga ili muzeja, turist prije donošenja odluke u većini slučajeva prvo provjerava online recenzije, a isti ti alati s druge strane nama pružaju podatke za analizu mogućnosti daljnjeg turističkog razvoja naše destinacije. Dobro je da svi sudionici u poslovanju mogu vidjeti gdje i kako stoje u odnosu na tržišni prosjek na osnovu realnih parametara i relevantnih podataka.

Kuće za odmor tražene su u posljednje vrijeme i na području BBŽ-a/Foto: KruGarešnica
Kuće za odmor tražene su u posljednje vrijeme i na području BBŽ-a/Foto: KruGarešnica

IQM Destination u suradnji s Turističkom zajednicom Bjelovarsko-bilogorske županije također nudi i besplatan individualni pristup i educiranje svakog od sudionika koji se želi osobno uključiti u projekt, rekao je direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, Marcel Medak.