Fotografija: Na izlagačkom prostoru Bjelovarsko - bilogorske županije/Foto: Martina Čapo
Galerija
Na izlagačkom prostoru Bjelovarsko - bilogorske županije/Foto: Martina Čapo

"Ide žurni program pomoći od 4,8 milijarde kn, moramo osigurati opskrbu hranom"

Javni poziv za kreditiranje kamate za kredite za tov junadi bit će raspisan do 01. svibnja, kazao je župan Marušić dodavši kako je poljoprivreda jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti u BBŽBJELOVAR – Sajmovanja, druženja, susreta, ali i sklapanja novih poslova očito su se svi jako zaželjeli jer niti kiša koja je rominjala nije pokvarila jutrošnji svečani početak 23. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma. Već smo pisali OVDJE kako je ovogodišnji Proljetni, ali i Pčelarski sajam koji se održava u sklopu manifestacije, otvorio predsjednik Hrvatskog Sabora, Gordan Jandroković. Otvorenju najvećeg poljoprivrednog događanju u regiji nazočili su saborski zastupnici, župan, gradonačelnici, načelnici, ali i brojne druge ličnosti iz političkog, gospodarskog i društvenog miljea.

Obilazak i razgovor s izlagačima/Foto: Martina Čapo
Obilazak i razgovor s izlagačima/Foto: Martina Čapo

Tokom svečanosti otvorenja iz Gudovca su odaslane jake poruke. Prvenstveno one ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Žurni program pomoći od 4,8 milijardi kn

-Naš predsjednik Vlade Andrej Plenković u svakoj prigodi ističe da je poljoprivreda Hrvatska strateška, ne samo gospodarska, već i znatno šira grana te da će ova Vlada ne samo putem Ministarstva poljoprivrede, već u suradnji sa svima vama učiniti sve što može da ostvari svoje jasno iskazane strateške ciljeve. Kako bi u teškim i izazovnim vremenima gospodarske krize pomogla, Hrvatska Vlada je donijela žurni program pomoći koji je od danas na snazi i koji je vrijedan 4,8 milijardi kuna. Njime se ističe koliko je važno osigurati opskrbu hranom i spriječiti poremećaj u lancima opskrbe, spriječiti opasnost od siromaštva te pomoći hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima kako bi imali uvjete za osiguranje proizvodnje hrane, istaknula je izaslanica premijera, ministrica Marija Vučković.

Isto tako, ministrica je dodala i kako je danas započelo podnošenje zahtjeva za 200 milijuna kuna vrijednu potporu za nabavu mineralnog gnojiva.

Unatoč kiši danas prijepodne prostor sajma bio je dobro posjećen/Foto: MojPortal
Unatoč kiši danas prijepodne prostor sajma bio je dobro posjećen/Foto: MojPortal

-To je mjera koja se plaća iz državnog proračuna i vrijedna je 200 milijuna kuna. Dok se nalazimo u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji koja je stožerna županija za stočarstvo, vrijedno je spomenuti kako je putem programa ruralnog razvoja u ovoj županiji ugovoreno nešto više od milijardu 140 milijuna kuna, pri čemu je milijarda kuna isplaćena. Dakle, poljoprivrednici u ovoj županiji, unatoč okolnostima, nisu prestali ulagati, kazala je Vučković zaključivši kako upravo investicije donose promjene. Ministrica je iskoristila priliku i da kaže kako su neistinite tvrdnje o slabom trošenju novca iz programa ruralnog razvoja.

Uspješna jesenska sjetva

-Program ruralnog razvoja je po stopi potrošnje najbolji u Hrvatskoj, on je završio u srpnju 2021. i na 5. je mjestu u EU, odnosno na 4. mjestu ako izuzmemo Veliku Britaniju. Spomenut ću i kako su putem izvanrednih covid mjera ova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede isplatile 869 milijuna kuna. To su mjere koje nisu postojale. Najveći dio odobrila je Europska komisija poručivši kako su one neophodne i dobre za hrvatsku poljoprivredu, istaknula je ministrica osvrnuvši se na jesensku sjetvu koja je, kako kaže, bila dobra.

Na štandu Grada Bjelovara/Foto: Deni Marčinković
Na štandu Grada Bjelovara/Foto: Deni Marčinković

-Površine koje su zasađene veće su u odnosu na 2020. godinu i to za šest posto. Pripreme za proljetnu sjetnu su također dobre i na tome se želim zahvaliti našim poljoprivrednicima jer to s obzirom na rast cijena nije bilo lako. Mi već sada moramo razmišljati o jesenskoj sjetvi i činjenici da je rat u Ukrajini, iskrena je Vučković priznavši kako je Hrvatska bila uvoznik određenih kultura baš iz tog područja, zaključila je ministrica koja je svima poželjela da budu zadovoljni sajmovanjem u Gudovcu.

-I u budućnosti želim da nas ovaj Proljetni sajam tako sjajno zastupa i to ne samo u Hrvatskoj. Želim da se razvija još bolje kao međunarodno prepoznat sajam i stoga danas potpisujemo pojačanu suradnju između Sajma i Ministarstva poljoprivrede, zaključila je Vučković.

Sajam čini Bjelovar prepoznatljivim

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, između ostaloga, osvrnuo se na činjenicu da je poljoprivredni sajam u Gudovcu događaj koji Bjelovar čini prepoznatljivim ne samo u Hrvatskoj već i diljem Europe.

Tokom obilaska izlagačkog prostora Proljetnog i Pčelarkog sajma/Foto: Martina Čapo
Tokom obilaska izlagačkog prostora Proljetnog i Pčelarkog sajma/Foto: Martina Čapo

-Tri godine nije bilo Proljetnog sajam i sasvim je sigurno da smo se svi zaželjeli Sajmovanja, ali isto tako razgledati čitav niz stvari izloženih na Sajmu i to ne samo iz poljoprivredne grane već iz obrta, građevine, gospodarstva, kazao je Jandroković i dodao kako je sada, s obzirom na situaciju u Hrvatskoj, ali i svijetu, vrijeme da svi budu ozbiljni i odgovorni.

Gordan Jandroković poručio je iz Gudovca da sada nije vrijeme za igre i igrice već za ozbiljnu i odgovornu politiku/Foto: Deni Marčinković
Gordan Jandroković poručio je iz Gudovca da sada nije vrijeme za igre i igrice već za ozbiljnu i odgovornu politiku/Foto: Deni Marčinković

-Nije vrijeme za igre i igrice. Ovo je vrijeme za ozbiljnu politiku, za odgovornu politiku. U ono mirnodopsko vrijeme možemo se poigravati i međusobno nadmudrivati, no sada je vrijeme koje traži ljude koji imaju radno, životno, političko i upravljačko iskustvo i ne žive od jednokratnih fraza i atrakcija. Trebamo ljude koji će osmišljavati strategije, djelovati i voditi računa o zaštiti državnih interesa, istaknuo je Jandroković naglasivši kako je država tu da stvara okvir i donosi zakone.

-A vi poljoprivrednici i gospodarstvenici, vama je danas teže nego ikada prije, no uzdam se u vašu žilavost. I dosad ste pokazivali veliku otpornost i volju da se borite sa izazovima, zaključio je Jandroković.

Kreditiranje kamate za tov junadi

Ono što bi poljoprivrednike s područja Bjelovarsko – bilogorske županije najviše moglo zanimati svakako su mjere potpore i pomoći u narednom razdoblju. U svom izlaganju prilikom svečanog otvorenja 23. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajam istaknuo ih je župan Marko Marušić.

Predsjednik Hrvatskog sabora razgovarao je s izlagačima/Foto: Martina Čapo
Predsjednik Hrvatskog sabora razgovarao je s izlagačima/Foto: Martina Čapo

-Poljoprivreda je jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti naše županije. Baviti se poljoprivredom nikada nije bilo lako jer svako je vrijeme imalo svoje izazove. O problemima se može dugo govoriti, no ja bih istaknuo ono što mi činimo da pomognemo našim ljudima. Već dva mjeseca otvoren je javni poziv za kreditiranje proljetne sjetve gdje BBŽ sufinancira kamatu. Dosad smo zaprimili 230 zahtjeva što je više nego lani. Iznos kredita koji poljoprivrednici namjeravaju podignuti je 44 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna kuna više nego lani. Iduće godine taj ćemo javni poziv raspisati i ranije, odmah nakon nove godine. Ovom prilikom najavljujem i da će javni poziv za kreditiranje kamate za kredite za tov junadi biti raspisan najkasnije do 01. svibnja, obećao je Marušić naglasivši kako poljoprivrednici u BBŽ dolaskom nove vlasti imaju sugovornike.

-Sve ćemo kreirati u dogovoru s njima, a drago mi je da ostvarujemo i bolju suradnju s resornim ministarstvom. Velika je stvar što od ove godine Ministarstvo poljoprivrede ima svoj štand na Sajmu i što će biti na raspolaganju za sva pitanja, zaključio je Marušić.

Posjetitelji u razgledavanju mehanizacije i strojeva/Foto: Martina Čapo
Posjetitelji u razgledavanju mehanizacije i strojeva/Foto: Martina Čapo

Dodajmo, nakon svečanih govora, političari su obišli prostor Sajma, porazgovarali s nekim od izlagača, te se zadržali na izložbenim prostorima Grada Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije.

Posjetitelji bogat asortiman ponude mogu razgledati sve do nedjelje. Covid potvrde nisu potrebne za ulazak, a važno je napomenuti i kako je za sve Bjelovarčane osiguran i besplatan autobus za Sajam, kao i povratak za Bjelovar.