Fotografija: Foto: Daruvarski muzej
Galerija
Foto: Daruvarski muzej

Na današnji dan počeo je napad na vojarnu Polom. S tom akcijom spašen je i Daruvar...

Zaposjedanje vojarne Polom značilo je prekretnicu u ratu na ovom području jer su se policijske i vojne postrojbe ojačale topničkom grupom, protuoklopnom i protuzračnom obranom...
U Daruvaru se datum 17. rujna obilježava kao Dan branitelja, u spomen na vojnoredarstvenu akciju kojom je osvojena vojarna Polom u Doljanima, samo nekoliko kilometara od grada.

Iako u vojarni nije bilo puno vojnika, ona je bila iznimno važna u strateškom smislu, budući da je tu bilo više skladišta s ogromnom količinom oružja, streljiva, eksplozivnih sredstava i vozila. U njoj su od sredine kolovoza 1991. godine bili i pripadnici daruvarske Teritorijalne obrane, pričuvni oficiri bivše Jugoslavenske narodne armije i pobunjeni Srbi, tako da je to bilo žarište agresije na grad i okolicu i stalna prijetnja miru i sigurnosti čitavog kraja.

Istovremeni napad

Upravo iz vojarne Polom vođena je 1. rujna 1991. godine akcija u kojoj je odsječen, te napadnut punkt hrvatske policije u Doljanima na Kopečku, koji je predstavljao prvu crtu obrane prema vojarni. Namjera je neprijatelja bila presjeći vezu Daruvara s Pakracem, a kako je istovremeno krenuo i napad na komunikaciju prema Bjelovaru kod benzinske postaje u Donjem Daruvaru, trebao se Daruvar naći u okruženju s jedinim izlazom prema Garešnici.

<p>Foto: Daruvarski muzej</p>

Foto: Daruvarski muzej

Na sreću, to se nije dogodilo, i nakon toga počele su pripreme za zauzimanje vojarne, jer je to bio jedini način da se otkloni opasnost za grad. Jedina organizirana formacija branitelja grada u to vrijeme bila je policijska postaja, kojom su zapovijedali Zdenko Jandik i njegov zamjenik Damir Barberić, uz koordinaciju Nikole Ivkanca.

Nekoliko dana prije bitke za vojarnu osnovana je prva satnija Zbora narodne garde, koja kasnije prerasta u 52. samostalni bataljun Hrvatske vojske. Za napad na vojarnu izabran je datum 16. rujna, jer je procijenjeno da će upravo toga dana neprijatelj snažno napasti Daruvar, budući da je to bio dan oslobađanja grada od nacista u Drugom svjetskom ratu. Upravo se tako i dogodilo – rano ujutro počeo je iz vojarne žestok napad na grad, ali je odbijen, a poslijepodne je, uz pomoć iz Kutine i Garešnice, počeo protunapad.

Stigla i pojačanja

Bitka je trajala do mraka, ali vojarna nije osvojena. Tijekom noći donesene su nove odluke i planovi, a u svitanje 17. rujna počeo je novi napad na vojarnu, sada i uz pojačanja iz Bjelovara, dok su postrojbe iz Čazme i Križevaca raspoređene u samom gradu. Već ujutro u vojarnu ulaze osmorica Daruvarčana, koji tamo zatiču samo nekoliko ročnih vojnika, dok su ostali tijekom noći napustili vojarnu.

<p>Foto: Daruvarski muzej</p>

Foto: Daruvarski muzej

Zaposjedanje vojarne Polom značilo je prekretnicu u ratu na ovom području. Policijske i vojne postrojbe ojačane su topničkom grupom, protuoklopnom i protuzračnom obranom i dobro opremljene i naoružane, zahvaljujući sredstvima iz vojarne. Od toga dana, pa sve do konačnog oslobođenja daruvarskog kraja u prosincu 1991. godine, ratna je nadmoć bila stalno na strani hrvatskih branitelja. Teška bitka za vojarnu odnijela je i ljudske žrtve – poginulo je osam hrvatskih branitelja – policajaca, pripadnika odreda narodne zaštite i civila, a šestero je ranjeno. Njima u čast svake se godine 17. rujna održava komemoracija kod doma u Doljanima, a taj je dan proglašen Danom branitelja Daruvara.