Fotografija: Kolege odaju počast/Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska
Galerija
Kolege odaju počast/Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska

U Donjem Daruvaru i Doljanima obilježena 30. godišnjica pogibije policajaca i članova Civilne zaštite

Tihomir Vrdoljak je prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja koji je život izgubio na današnji dan u Donjem Daruvaru
U Bjelovaru i Donjem Daruvaru obilježena je 29-godišnjica stradavanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka, pripadnika Policijske postaje Bjelovar.

Cvijeće i svijeće

Tihomir Vrdoljak je prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja. U nazočnosti njegove majke Finke, obitelji i rodbine te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i Bjelovarsko-bilogorske županije, na njegovom grobu na gradskom groblju Borik u Bjelovaru položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, da bi se potom počast odala i na mjestu njegovog stradavanja u Donjem Daruvaru.

<p>Foto: Predrag Uskoković</p>

Foto: Predrag Uskoković

<p>Foto: Predrag Uskoković</p>

Foto: Predrag Uskoković

Osim majke i obitelji poginulog Tihomira i predstavnika Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, na spomen obilježje u Donjem Daruvaru vijenac su položili i zapalili svijeće načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima, potom zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanja Novotni Golubić, gradonačelnici gradova Bjelovara Dario Hrebak i Daruvara Damir Lneniček sa suradnicima te predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

<p>Foto: Predrag Uskoković</p>

Foto: Predrag Uskoković

<p>Foto: Predrag Uskoković</p>

Foto: Predrag Uskoković

<p>Govor u čast Tihomira Vrdoljaka/Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska</p>

Govor u čast Tihomira Vrdoljaka/Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska

<p>Kolonu su predvodili članovi obitelji poginulog redarstvenika/Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska</p>

Kolonu su predvodili članovi obitelji poginulog redarstvenika/Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska

Pet ranjenih

Tog 1. rujna 1991. godine, u poslijepodnevnim satima, četničko-terorističke grupe krenule su u još jedan u nizu neuspješnih napada na Grad Daruvar, i to upravo u Donjem Daruvaru gdje su naišli na odlučnu obranu hrvatskih snaga. Osim poginulog Tihomira, u ovom žestokom okršaju teško je ranjeno i pet hrvatskih branitelja, njegovih suboraca, pripadnika policije i Odreda narodne zaštite. Istog dana prije podne Tihomir je kao pripadnik skupnih snaga policije i Odreda narodne zaštite sudjelovao na drugoj strani Daruvara, u Doljanima, u akciji spašavanja zarobljenih branitelja koji su se, zbog okruženja, nedostatka streljiva i prijetnje agresora da će ubiti civile u mjestu, predali, a nakon čega su i zvjerski mučeni.

<p>Lampaši i vijenci na mjestu stradanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka/ Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska</p>

Lampaši i vijenci na mjestu stradanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka/ Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska

Nakon odavanja počasti Tihomiru Vrdoljaku ispred spomen obilježja, okupljeni su se uputili u Doljane gdje je obilježeno sjećanje na noć stradavanja branitelja i mještana, kada su smrtno stradali Eugen Lapčić i Srećko Manđini, policajci Policijske postaje Daruvar, te pripadnici Odreda narodne zaštite Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je dvanaestero branitelja i civila ranjeno.

<p>Foto: Predrag Uskoković</p>

Foto: Predrag Uskoković

<p>Foto: Predrag Uskoković</p>

Foto: Predrag Uskoković

<p>Foto: Predrag Uskoković</p>

Foto: Predrag Uskoković

Svoje sjećanje na taj dan emocionalno je iznio dr. Goran Čičin Radin Sarajlić jedan od liječnika koji su došli pružiti pomoć ranjenima.

Sjećanje na žrtvu

U mjesnoj kapelici u Doljanima je nakon komemoracije održana Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske vitezove koji su za slobodu svoje domovine dali najviše, svoje živote. Svetu misu je predvodio policijski kapelan prečasni Damir Vrabec.

<p>Počast je odana i u Doljanima/Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska</p>

Počast je odana i u Doljanima/Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska

I nakon 30 godina još uvijek je bolno sjećanje na hrvatske vitezove koji su svoje živote položili na oltar domovine, za slobodu, neovisnost i samostalnost Hrvatske. Sjećanje na njihovu žrtvu koliko god je bolno ali je potrebno podsjećati kako bi se buduće generacije mladih upoznali s istinom, te da se ne zaboravi i ne ponovi nikada. Na to nas obvezuju oni i svi ostali koji su svojim životima platili našu slobodu. 

<p>Da se ne zaboravi/Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska</p>

Da se ne zaboravi/Foto: PU Bjelovarsko-bilogorska

"Dragi Tihomire, Eugene i Srećko neka Vam je laka hrvatska gruda za koju ste se borili", poručili su mu njegovi suborci i članovi obitelji.