Fotografija: Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar, Antonio Balić/CROPIX, Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar, Antonio Balić/CROPIX, Nikica Puhalo/MojPortal.hr

VINODAR Počelo odbrojavanje do najzabavnijeg festivala vina u regiji. Evo svih detalja

Ovogodišnji Vinodar trajat će od 3. do 11. lipnja, a slavit će se ljepota i raznolikost vina na najzabavniji mogući načinSve je spremno za jedan od najprestižnijih vinskih festivala u regiji - Vinodar 2023.

Ovaj dugoočekivani događaj, koji okuplja zaljubljenike u vino i vinogradarstvo, ove će godine biti nešto bogatiji nego inače. Trajat će ukupno devet dana, od 3. do 11. lipnja, a pratit će ga brojna edukacijska, zabavna i kulturna događanja.

Vrhunska vina

Organizatori su se potrudili da Vinodar 2023. bude nezaboravno iskustvo svim posjetiteljima, a pripremili su bogat program i impresivnu ponudu vrhunskih vina.

Foto: Nikica Puhalo
Foto: Nikica Puhalo

Vinodar će i ove godine okupiti brojne vinare, stručnjake, sommeliere i ljubitelje vina iz cijele zemlje i inozemstva, a posjetitelji će imati priliku upoznati se s različitim sortama grožđa, aromama i karakteristikama vina te otkriti raznolikost i bogatstvo hrvatskog vinogradarstva.

Prvi dio Vinodara već je završio, a to je ocjenjivanje pristiglih uzoraka vina. Naime, kao što smo već pisali OVDJE, na ocjenjivanje je stiglo 142 uzorka vina iz gotovo cijele kontinentalne Hrvatske.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

- Predstavila su se vina iz Iloka, Erduta, Feričanaca, Kutjeva, Slavonskog Broda, Orahovice, Velike Gorice, Kutine, Popovače, Koprivnice, Đurđevca, Daruvara te Republike Češke, točnije iz Južne Moravske. Ono što nas je jako ugodno iznenadilo je visoka kvaliteta svih vina što potvrđuje 109 podijeljenih odličja - rekla nam je Suzana Jurišić, enologinja Vinarije Daruvar te ujedno i članica organizacijskog odbora Vinodara. 

Dodijeljena je i jedna velika zlatna medalja, koja je otišla u ruke dugogodišnjem izlagaču Vinodara. Riječ je o Vinariji Matočec iz Đurđevca, čiji je Chardonnay iz 2022. godine osvojio najviše bodova.

Bogat program

Osim izložbe vina u Dvorcu grofa Jankovića i sajma tradicionalnih proizvoda i obrta koji će trajati od 9. do 11. lipnja na glavnom gradskom trgu uz bogatstvo dodatnih sadržaja, ovogodišnji Vinodar će ponuditi i raznolik zabavni program koji će uključivati glazbene nastupe poznatih izvođača poput Adija Šoše, Nine Badrić, Begina i ostalih, zatim Vino tour, Wine & Walk i brojne druge aktivnosti za cijelu obitelj.

Nina Badrić/Foto: Antonio Balić/CROPIX
Nina Badrić/Foto: Antonio Balić/CROPIX
Adi Šoše/Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković
Adi Šoše/Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković
Foto: TZ Daruvar - Papuk
Foto: TZ Daruvar - Papuk

- Pozivamo vas da nam se pridružite na popularnoj biciklijadi "Vino Tour" koja će vas povesti kroz prekrasnu prirodu prema Velikoj Maslenjači, uz posjet OPG Kešić u Velikoj Maslenjači i Manastiru sv. Ane u Donjoj Vrijesci, zatim Dvorac Dioš te zajednički ručak kod OPG-a Horvat u naselju Dioš. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku za uživanje u predivnoj prirodi i ukusnim zalogajima - poručuje direktorica Turističke zajednice Daruvar - Papuk, Ivana Plažanin Vuković.

Foto: TZ Daruvar - Papuk
Foto: TZ Daruvar - Papuk

Inače, vožnja na biciklijadi "Vino Tour" na vlastitu je odgovornost, naravno uz poštivanje prometnih propisa. Za sudjelovanje osoba mlađih od 16 godina obavezna je kaciga, a djeca mlađa od 12 godina moraju biti u pratnji punoljetne osobe.

Popularna biciklijada Vino tour/Foto: Ratko Vuković
Popularna biciklijada Vino tour/Foto: Ratko Vuković

- Kako bismo osigurali sigurnost svih sudionika, obvezna je upotreba brdskih bicikala (MTB) zbog konfiguracije terena i vrste kolnika (makadam, šumski put, asfalt), a medicinska sestra će biti u pratnji. U slučaju kiše, biciklijada će biti otkazana. Kotizacije nema, a broj mjesta je ograničen, stoga požurite s prijavom - napominje Ivana Plažanin Vuković dodajući da se za sve dodatne informacije slobodno javite u Turistički ured Daruvar putem telefona 043/331-382 ili e-maila turistickiured@daruvar.hr.

Šetnja od vinara do vinara

Isto tako, iz TZ Daruvar - Papuk pozivaju sve zaljubljenike u šetnju, prirodu i daruvarska vina da im se pridruže na eno-gastronomskom pohodu Daruvarom, popularnoj "Wine&Walk" šetnji od vinara do vinara.

Lanjski sudionici šetnje od vinara do vinara/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Lanjski sudionici šetnje od vinara do vinara/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

- Šetnja je duga oko 9 kilometara, a posjetit ćemo jedinstvene daruvarske vinske punktove: Badel 1862 d.d. Vinariju Daruvar – podrum Dvorca Janković, OPG Matej Kovačević, OPG Horvat, OPG Šoić, OPG Pintarić i na kraju OPG Voborski. Na svakom punktu vas očekuje degustacija vina uz zalogajčiće, a na OPG-u Voborski ručak za sve sudionike - ističe Ivana Plažanin Vuković.

Foto: TZ Daruvar - Papuk
Foto: TZ Daruvar - Papuk

Okupljanje sudionika za Wine and Walk je 4. lipnja 2023. ispred Dvorca grofa Jankovića. Prva grupa kreće u 9 sati, a druga u 10 sati. Svaka grupa treba doći 10 minuta prije planiranog starta svoje grupe. 

Za "Wine&Walk" se možete prijaviti do 26. svibnja također na e- mail adresu turistickiured@daruvar.hr, ili nazovite 043/331-382, a možete doći i osobno u Turistički ured.

- Nakon što se prijavite na Wine & Walk, molimo vas da uplatite kotizaciju u iznosu od 15 eura unutar 24 sata kako biste rezervirali svoje mjesto. Potvrdu uplate pošaljite na e-mail: turistickiured@daruvar.hr. Prijave traju do 26. svibnja 2023., broj mjesta je ograničen, a sudjelovati mogu samo punoljetne osobe - poručuju iz TZ Daruvar - Papuk.

Noviteti Vinodara

Kako nam je otkrila direktorica TZ Daruvar Papuk Ivana Plažanin Vuković, u sklopu ovogodišnjeg Vinodara, osim svima poznatih rekreativno-zabavnih, kreativnih i edukativnih aktivnosti, osmišljeno je i organizirano i nekoliko novih.

Mališani će se moći igrati na napuhancima/Foto: Nikica Puhalo
Mališani će se moći igrati na napuhancima/Foto: Nikica Puhalo

- Blagdan Tijelovo koje je u četvrtak, posvetili smo djeci i mladima. Tako će se od 19 sati na glavnoj pozornici održati program "DJECA DJECI" u sklopu kojeg će nastupiti mažoretkinje Grada Daruvara DA-ME i Udruge Impress, Zumba kids, MBS Dance Kids i mažoretkinje DV Vladimir Nazor, a nakon toga slijedi odličan glazbeni nastup Juraja Šargača i Alena Novosela. U nedjelju 11.6. u 11h ispred Turističkog ureda pripremamo iznenađenje za sve posjetitelje pod nazivom PROTEKLI DARUVAR - interpretacija turističkih i inih priča gdje će naši turistički vodiči prezentirati dvije nove interpretacijske ture inspirirane životom obitelji Janković i vodama Daruvara, a sve to uz degustaciju spravljenih koktela s daruvarskim vinima i gastro kutkom u suradnji s Denisom Vlahovcem i Mastechefom Markom Kolakom - opisala nam je nova događanja na Vinodaru Ivana Plažanin Vuković.

Publika obožava Daruvarske mažoretkinje/Foto: Predrag Uskoković
Publika obožava Daruvarske mažoretkinje/Foto: Predrag Uskoković
Juraj Šargač/Foto: Tesa Lipovski
Juraj Šargač/Foto: Tesa Lipovski
Denis Vlahovac/Foto: Privatni album
Denis Vlahovac/Foto: Privatni album
Marko Kolak/Foto: PD Petrov vrh
Marko Kolak/Foto: PD Petrov vrh

A evo i kompletnog programa ovogodišnjeg Vinodara:

SUBOTA, 3. lipnja 2023.

- od 9 do 13 sati - Likovna kolonija "Wine&Art" (Društveno - kulturni centar Daruvar)

- od 9.30 sati - DARUVAR OPEN 2023. - teniski susret parova 30 + (teniski tereni u Botićevoj 12 u Daruvaru)

- od 10 sati - VINO TOUR - rekreativna biciklijada (okupljanje na Trgu kralja Tomislava)

- 13. 30 sati - otvorenje izložbe Likovne grupe DA "Vinodar 2022." (Društveno-kulturni centar Daruvar)

NEDJELJA, 4. lipnja 2023.

- od 9 sati - WINE&WALK (obavezne prijave u Turističkom uredu Daruvar) - polazak ispred Zavičajnog muzeja

- od 10 sati - WINE&WALK (druga tura šetača)

PONEDJELJAK, 5. lipnja 2023. 

- od 15 do 16 sati - STRUČNO PREDAVANJE (predstavljanje nacrta lokalne razvojne strategije LAG-a "Bilogora- Papuk" i planiranih bespovratnih potpora za gospodarstvo i lokalnu infrastrukturu za programsko razdoblje 2023.- 2027. (Velika vijećnica Grada Daruvara)

- od 20 sati - KAZALIŠNA PREDSTAVA "VUKOVI I OVCE" - tragikomedija Amaterskog kazališta Daruvar (Kinodvorana 30. svibnja)

UTORAK, 6. lipnja 2023.

- od 18 sati - KUŠAONICA "MOJE VINO JE NAJBOLJE" uz gosta enologa Martina Grozdanovića (Zavičajni muzej Daruvar)

SRIJEDA, 7. lipnja 2023.

- od 20 sati - VEČER VINARA (uz pozivnice) - OPG Matej Kovačević

ČETVRTAK, 8. lipnja 2023.

- od 9 do 13 sati - ZAVIČAJNI MUZEJ DARUVAR OTVOREN ZA SVE POSJETITELJE

- od 19 sati - "DJECA DJECI" - nastupaju mažoretkinje Grada Daruvara Da-Me, Zumba kids, mažoretkinje udruge Impress, MBS Dance kids, mažoretkinje Dječjeg vrtića Vladimir Nazor (Trg kralja Tomislava)

PETAK, 9. lipnja 2023.

- od 10 sati - Sajam tradicionalnih proizvoda

- u 11 sati - službeno otvorenje Vinodara 2023. - međunarodna izložba ocjenjenih vina, kušaonica i domjenak za uzvanike uz Swing time kvartet (Zavičajni muzej Daruvar)

- od 20 sati - koncert KIDS FROM THE SKY

- od 21.30 sati- koncert ADI ŠOŠE

SUBOTA, 10. lipnja 2023.

- od 10 sati - Sajam tradicionalnih proizvoda

- u 10.30 sati - nastup KUD-a TENA iz Đakova (Trg kralja Tomislava)

- od 10 do 13 sati - kušanje vina s međunarodne izložbe vina u sklopu Vinodara 2023. (Zavičajni muzej Daruvar)

- od 17 sati - Folklorni mozaik (Julijev park - ispfred Švicarske vile)

- od 21 sat - koncert NINA BADRIĆ

NEDJELJA, 11. lipnja 2023.

- od 10 sati - Sajam tradicionalnih proizvoda

- od 11 sati - PROTEKLI DARUVAR - interpretacija tekućih i inih priča uz koktele s daruvarskim vinima by Denis Vlahovac i gastrokutak by masterchef Marko Kolak (Trg kralja Tomislava)

- od 14 sati - TIE FLY - izložba luksuznih automobila (ispred Zavičajnog muzeja Daruvar)

- od 20 sati - koncert tamburaškog sastava BEGINI i vatromet (Trg kralja Tomislava)

Kao što vidite, ovogodišnji Vinodar bit će prilika za istinsko vinsko iskustvo, a slavit će se ljepota i raznolikost vina na najzabavniji mogući način.

Vrhunski rimski nalaz, mali stakleni diatretum na kraju postaje obični vinski pehar i zaštitni znak za gastronomsko-turističku manifestaciju Vinodar/Foto: Turistička zajednica
Vrhunski rimski nalaz, mali stakleni diatretum na kraju postaje obični vinski pehar i zaštitni znak za gastronomsko-turističku manifestaciju Vinodar/Foto: Turistička zajednica

Program ovogodišnjeg Vinodara/Foto: TZ Daruvar Papuk
Program ovogodišnjeg Vinodara/Foto: TZ Daruvar Papuk

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!