Fotografija: Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Galerija
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

VINODAR Završeno ocjenjivanje vina: "Kvaliteta je iznimno visoka, nagrađeno čak 109 uzoraka"

"Za vrijeme prošlogodišnje berbe većina vinara se pohvalila visokim prinosima, a u takvim godinama ne očekujete previsoku kvalitetu. Zato smo ostali ugodno iznenađeni", kaže enologinja Suzana JurišićUskoro kreće 24. međunarodna izložba vina "Vinodar 2023.", najzabavniji festival vina u Hrvatskoj.

Ova izložba vina održava se od 1999. godine, a s vremenom je postala najvažnija manifestacija grada Daruvara, njegovih vinara i vinara iz šire okolice. Iznimno bogata ponuda vina, sajam tradicionalnih proizvoda, stručna predavanja i mnoštvo drugih zabavnih događaja samo su neki od sadržaja koji jamče dobru zabavu velikog broja posjetitelja iz cijele regije.

"Vinodar 2023." trajat će devet dana, od 3. do 11. lipnja, a bit će popraćen raznim edukacijskim, zabavnim i kulturnim događanjima.

Odlična kvaliteta vina

- Osobito želimo istaknuti izložbu vina koja se odvija u Dvorcu grofa Janković te sajam tradicionalnih proizvoda i obrta koji će trajati od 9. do 11. lipnja na glavnom gradskom trgu uz bogatstvo dodatnih sadržaja. Inicijativa Organizacijskog odbora Vinodara je da Vinodar bude i mjesto regionalnog ocjenjivanja Sauvignona uz ocjenjivanje i izlaganje vina od drugih sorti. Cilj je da manifestacije koje imaju tradiciju održavanja, a potpomognute su od strane Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija, na ovaj način dobiju na dodatnoj važnosti, da se programski obogaćuju i pomalo specijaliziraju - poručuju iz Turističke zajednice Daruvar - Papuk.

Na izložbu su stigla vina iz cijele kontinentalne Hrvatske/ Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Na izložbu su stigla vina iz cijele kontinentalne Hrvatske/ Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Prema riječima Suzane Jurišić, enologinje Vinarije Daruvar te ujedno i članice organizacijskog odbora Vinodara, na ocjenjivanje je stiglo 142 uzorka vina iz gotovo cijele kontinentalne Hrvatske.

- Predstavila su se vina iz Iloka, Erduta, Feričanaca, Kutjeva, Slavonskog Broda, Orahovice, Velike Gorice, Kutine, Popovače, Koprivnice, Đurđevca, Daruvara te Republike Češke, točnije iz Južne Moravske. Ono što nas je jako ugodno iznenadilo je visoka kvaliteta svih vina što potvrđuje 109 podijeljenih odličja. Naime, za vrijeme prošlogodišnje berbe većina vinara se pohvalila visokim prinosima, a u takvim godinama ne očekuje previsoku kvalitetu, međutim konačan rezultat doista je iznenađujuć, naglasila je Jurišić.

Vinariji Matočec veliko zlato

Dodijeljena je i jedna velika zlatna medalja, koja je otišla u ruke dugogodišnjem izlagaču Vinodara.

- Riječ je o Vinariji Matočec iz Đurđevca, koja nas prati od samih početaka. Naime, njihov Chardonnay iz 2022. godine osvojio je najviše bodova, a posebno je zanimljivo što se radi o redovnoj berbi, dakle ne nekom predikatnom vinu te su se svi usuglasili da zaslužuje veliko zlato, istaknula je daruvarska enologinja.

Lokalni OPG-ovi uz bok velikim proizvođačima

Još jedna zanimljivost, dodaje enologinja, je to što su se lokalni OPG-ovi ravnopravno natjecali s najznačajnijim proizvođačima Slavonije i Baranje.

- Za male vinare to je uistinu oštra konkurencija, ali u konačnici su se jako lijepo izborili i postigli sjajne rezultate te ravnopravno stali uz bok velikima. Naime, posjetitelji Vinodara koji će doći na kušaonicu, naprosto neće moći pogriješiti, poručila je Suzana Jurišić, dodavši da su lokalni vinari također osvojili pretežito zlatne i srebrne medalje. 

Kako kaže i ove godine pristiglo jako puno sorti vina.

Komisija je iznenađena kvalitetom vina/ Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Komisija je iznenađena kvalitetom vina/ Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

- U prvoj seriji dominirala je graševina, naša najznačajnija kontinentalna sorta, a bilo je i dosta sauvignona, chardonnaya, škrleta, pinota bijelog i sivog, silvanca, rajnski rizling, nešto muškata, kao i mješavine bijelih i crnih sorata. Stigli su i pravi crnjaci, poput cabaret sauvignona, frankovke, pinota crnog te nekoliko voćnih desert vina i likerskih vina, pojasnila je.

Inače, dodjela priznanja održat će se u sklopu Vinodara.

Lokalni OPG-ovi uz bok velikim proizvođačima/ Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Lokalni OPG-ovi uz bok velikim proizvođačima/ Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

- Izlagači su istaknuli da im je drago doći na dodjelu priznanja, jer tako upravo oni dolaze u prvi plan i glavnina toga dana posvećena je podjeli priznanja, druženju vinara, kušanju vina i zajedničkim razmjenama iskustva. Naravno, tijekom tjedan također ima puno lijepog sadržaja, međutim ovo je vinarima ipak posebno drago, zaključila je enologinja Vinarije Daruvar Suzana Jurišić. 

Rezultati

U nastavku pogledajte rezultate ovogodišnjeg ocjenjivanja vina

Rezultati 1/Foto: TZ Daruvar - Papuk
Rezultati 1/Foto: TZ Daruvar - Papuk
Rezultati 2/ Foto: TZ Daruvar - Papuk
Rezultati 2/ Foto: TZ Daruvar - Papuk
Rezultati 3/ Foto: TZ Daruvar - Papuk
Rezultati 3/ Foto: TZ Daruvar - Papuk

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!