Fotografija: Viktor je postigao najbolji rezultat u povijesti hrvatskih daktilografa/ Foto: EBB
Galerija
Viktor je postigao najbolji rezultat u povijesti hrvatskih daktilografa/ Foto: EBB

Viktor Matraković iz Bjelovara peti je svjetski daktilograf: "To ni jednom Hrvatu nije pošlo za rukom"

U svojoj udarnoj disciplini, prijepisu tekstova, sa 494 znakova u minuti osvojio je sjajno peto mjesto, a isti uspjeh ponovio je i u disciplini ispravak teksta, ponosno naglašlavaju iz EBB-aSjajne vijesti stigle su danas iz bjelovarske Ekonomske i birotehničke škole. Naime, Viktor Matraković, učenik 2. b razreda ponovno je dokazao da je pravi majstor kada je daktilografija u pitanju.

Nakon što je u ožujku ove godine postao prvak Hrvatske u kategoriji juniori (učenici stari 16 do 20 godina), o čemu više možete pročitati OVDJE, Viktor je od 5. do 11. kolovoza kao član hrvatske delegacije sudjelovao na Svjetskom natjecanju u daktilografiji u nizozemskom Maastrichtu.

Hrvatska delegacija na ovom natjecanju/ Foto: EBB
Hrvatska delegacija na ovom natjecanju/ Foto: EBB

Kako su izvijestili iz Ekonomske i birotehničke škole, Viktor se natjecao u tri discipline, "Word production" - prijepis teksta u trajanju od trideset minuta, "Text correction" - osnovno oblikovanje teksta i "Word processing" - napredno oblikovanje teksta.

Najveći uspjeh jednog Hrvata

- U svojoj udarnoj disciplini, prijepisu tekstova, sa 494 znakova u minuti osvojio je sjajno peto mjesto, a isti uspjeh ponovio je i u disciplini ispravak teksta, što je najbolji rezultat jednog hrvatskog učenika na svjetskim prvenstvima koja se redovito održavaju od 1995. godine, ponosno su istaknuli iz ove bjelovarske škole.

Inače, natjecanja su se održala tijekom subote i nedjelje, a jučer, 10. kolovoza u svečanoj dvorani hotela Crowne plaza u Maastrichtu održana je svečana dodjela nagrada najuspješnijim natjecateljima.

- U okviru šestodnevnog boravka u Nizozemskoj za natjecatelje i mentore organiziran je niz izleta i zabavnih sadržaja. Mentorica i pratnja učeniku u Maastrichtu bila je nastavnica ekonomske grupe predmeta A. Hohnjec, zaključili su iz EBB-a.

Dokazana kvaliteta

Podsjetimo, ovo nije bilo prvo Viktorovo natjecanje na svjetskoj razini. Najprije je u svibnju prošle godine osvojio sedmo mjesto na 2021 Internet Keyboarding Competition – 19th Edition World Class Typing, koje je održano online, o čemu smo pisali OVDJE, a potom je u prosincu iste godine osvojio još bolje treće mjesto na međunarodnom natjecanju ZAV-100. Više o tom uspjehu doznajte OVDJE.

Viktor Matraković redovito osvaja sjajne rezultate u daktilografiji/ Foto: EBB
Viktor Matraković redovito osvaja sjajne rezultate u daktilografiji/ Foto: EBB

Ovim putem Viktoru i njegovoj mentorici čestitamo na još jednom sjajnom uspjehu i novoj promociji škole, grada, županije, ali i cijele države na međunarodnoj sceni.