Fotografija: Dan Općine Velika Trnovitica prošao u znaku županijske ceste/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dan Općine Velika Trnovitica prošao u znaku županijske ceste/ Foto: Deni Marčinković

Velika Trnovitica proslavila svoj dan: "Obnova ceste V. Trnovitica - M. Mlinska najvažniji je projekt"

U Veliku Trnoviticu godinama se nije ništa ulagalo jer nismo bili u milosti bivšeg župana. Srećom, dobili smo novog župana i njegovo obećanje da će se cesta obnoviti, kaže Ivan MarkovićProslava "Martinja" posebno je svečana u Općini Velika Trnovitica. Naime, sveti Martin, po kojemu Župna crkva u Velikoj Trnovitici i nosi ime, ujedno je i zaštitnik ovog mjesta, koje danas slavi i rođendan. 

Načelnici općina/ Foto: Deni Marčinković
Načelnici općina/ Foto: Deni Marčinković
Aktualni i bivši župan/ Foto: Deni Marčinković
Aktualni i bivši župan/ Foto: Deni Marčinković

Svečani dio obilježavanja Dana općine započeo je svetom misom u Župnoj crkvi, a potom je održana i svečana sjednica. Kako i priliči, prilika je to da se općinski načelnik Ivan Marković prisjeti sveta učinjenog u proteklih godinu dana.

Veliki infrastrukturni radovi

- Što se infrastrukture tiče, konačno je završen je nogostup u Velikoj Trnovitici vrijedan više od 2 milijuna kuna, dok smo u Novoj Ploščici uredili parkiralište. Također, 250 tisuća kuna uložili smo u uređenje mjesnih domova, a otkupili smo i zemljišta za potrebe nogometnog kluba i vatrogasne zajednice. Dovršena je i prva faza rekonstrukcije nogostupa u Velikoj Trnovitici, a u tijeku je adaptacija dječjeg vrtića, vrijedna 300 tisuća kuna, pored ostalog poručio je načelnik Marković, dodavši da se uz infrastrukturu redovito ulaže i mlade stanovnike i to, novčanom naknadom za novorođenčad, sufinanciranjem vrtića, prijevoza učenika, jednokratnim novčanim pomoćima učenicima i studentima, nabavkom radnih bilježnica te troškovima prehrane za sve učenike na području općine. 

Ivan Marković/Foto: Deni Marčinković
Ivan Marković/Foto: Deni Marčinković

U svom obraćanju Marković se dotaknuo i županijske ceste, čija je obnova već dugi niz godina najveći problem ove općine.

- Iz godine u godinu pričamo o njoj. Po tom pitanju u Veliku Trnoviticu nije se ništa ulagalo za vrijeme bivšeg župana, jer nismo bili u milosti. Moram se zahvaliti saborskom zastupniku Totgergeliju koji je u više navrata sa mnom bio kod ministra Butkovića te lobirao za tu cestu. Srećom, dobili smo novog župana, od kojeg smo dobili obećanje da će se ta cesta obnoviti te se nadam da će za njegovog mandata županija ravnomjerno razvijati, naglasio je Ivan Marković.

Cesta napokon krenula

Pitanja ceste dotaknuo se i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, koji je danas bio i u funkciji izaslanika predsjednika Vlade RH.

- Prije svega čestitam načelniku i njegovim suradnicima na svemu učinjenom. Žao mi je što se županija do sada prema vama odnosila kao maćeha, ali mi je jednako tako drago da se to sada mijenja. Nakon 50 godina uspjeli smo asfaltirati dva kilometra ceste od Velike Trnovitice do Male Mlinske i na tome nećemo stati. I dalje ćete imati punu podršku županije na svim vašim projektima, poručio je župan Marušić dodavši da je glavna zadaća i općine i županije zadržati mlade obitelji.

Marko Marušić/Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/Foto: Deni Marčinković

Štefović, Marković, Totgergeli, Marušić i Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Štefović, Marković, Totgergeli, Marušić i Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

U svojstvu izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora bio je saborski zastupnik Miro Totgergeli.

Miro Totgergeli/Foto: Deni Marčinković
Miro Totgergeli/Foto: Deni Marčinković

- Čuli smo da je ovdje puno toga napravljeno, zato pohvaljujem načelnika i općinsko vijeće, koji su to sve izgurali i napravili. Što se tiče županijske ceste, konačno je i ta priča malo življe krenula, na čemu čestitam županu, koji je zajedno s nama na tome radio. Na današnjoj propovijedi čuli smo da je važna namjera. Stoga je moja namjera da tu cestu uspijemo završiti, a siguran sam da će to župan do kraja ovog mandata to i učiniti, pored ostalog kazao je Totgergeli. 

Općine su jako bitne

U ime kolega načelnika, ali i gradonačelnika, koji je usput rečeno u Velikoj Trnovitici bilo čak četiri (Bjelovar, Daruvar, Garešnica i Kutina), obratio se načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan. 

Svečana sjednica/ Foto: Deni Marčinković
Svečana sjednica/ Foto: Deni Marčinković

- Svaki put kad dođem u Veliku Trnoviticu vidi se promjena in napredak. Vidi se da vaš tim sjajno radi i da imate sjajnu podršku sa svih razina. Međutim, ima ljudi koji nikada ničim nisu zadovoljni te smatraju da treba ukinuti općine i da će onda sve procvasti. Po njima, treba ukinuti ljude koji brinu o tome da su grabe pokošene, ceste uređene, pješačke staze obnovljene. Treba ukinuti ljude koji se brinu da nema komaraca, da nema glodavaca. Ljude koji su brinu o uređenju domova, groblja, mrtvačnica. Moje mišljenje je da bi to vrlo negativno djelovala na sve na s ruralnih prostora i zato zahvaljujem načelniku što svojim radom dokazuje upravo suprotno, zaključio je Bašljan. 

Boro Bašljan/Foto: Deni Marčinković
Boro Bašljan/Foto: Deni Marčinković

Nakon svečanog dijela i prigodnih govora uslijedila je zakuska na čijem se meniju već tradicionalno našla guska s mlincima i žablji krakovi. Proslava Dana općine nastavit će se tijekom cijelog vikenda. Konkretnije, sutra je na rasporedu nastup Magic Leona -  najpoznatijeg hrvatskog mađioničara i iluzionista, o čemu više pročitajte OVDJE, dok nedjelja rezervirana za kulturno-umjetnički program, živu glazbu i degustaciju hrane i pića.

Neizostavni dio, žablji krakovi/ Foto: Deni Marčinković
Neizostavni dio, žablji krakovi/ Foto: Deni Marčinković

Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković