Fotografija: Foto: Unsplash (ilustracija)
Foto: Unsplash (ilustracija)

VAŽNO UPOZORENJE U čaju pronađen sastojak opasan za jetru i pluća, nemojte ga piti!

Štetni sastojci u čaju pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetre, što može rezultirati i smrtnim ishodomS tržišta se povlači čaj od mente zbog vrlo visokih vrijednosti pirolizidinskih alkaloida štetnih za zdravlje, objavila je u utorak europska agencija za hranu, a prenosi Danica.hr.

Štetni sastojci otkriveni su u čaju od metvice (mente) iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem metvice, nabavljenom u Srbiji. Rizik je ozbiljan, ističu u sustavu za brzo uzbunjivanje europske agencije.

Vratite ga u trgovinu

Uzorci čaja od mente proizvođača Agristar iz Višnjevca uzeti su još 10. studenoga, a rezultati su objavljeni danas. Utvrđeno je da menta sadrži čak 8550 mikrograma pirolizidinskih alkaloida po kilogramu, što je čak 20 puta više od dopuštene vrijednosti koja iznosi 400 mikrograma.

Čaj se povlači s tržišta i kupci se pozivaju da ga ne konzumiraju te ga odmah vrate na prodajno mjesto.

Štetni sastojci u čaju pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetre, što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeni kronični učinak uključuje štetno djelovanje na jetru i pluća, navode u Hrvatskoj agenciji za hranu.

Veći rizik pod posljedica

Ipak, u Agenciji navode kako je mogućnost akutnog trovanja zanemariva. Napominju kako je kod prosječnih konzumenata čajeva u Hrvatskoj rizik od štetnog utjecaja na zdravlje zanemariv, piše Danica.hr.

No, česti konzumenti čajeva s visokim udjelom pirolizidinskih alkaloida mogu biti izloženi većem riziku od štetnih posljedica po zdravlje, pogotovo ako konzumiraju takve proizvode tijekom dužeg vremenskog razdoblja, zaključuje Agencija.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!