Fotografija: Foto: Damjan Tadić/CROPIX (ilustracija) 
Foto: Damjan Tadić/CROPIX (ilustracija)  

IMATE LI GA KOD KUĆE? Povlači se poznati lijek protiv kašlja: "Opasan je po zdravlje!"

Riječ je o lijeku folkodin kojeg proizvodi Alkaloid iz Skoplja, a koristi se za liječenje neproduktivnog (suhog) kašlja u djece i odraslihPoznati lijek protiv kašlja potpuno se povlači s tržišta zbog opasnosti po zdravlje ljudi u određenim slučajevima, piše Danica.hr

Riječ je o lijeku folkodin kojeg proizvodi Alkaloid iz Skoplja. Tvrtka je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode i Europskom agencijom za lijekove uputila pismo zdravstvenim radnicima o ukidanju odobrenja za lijekove koji sadrže folkodin i povlačenju s tržišta EU-a.

Veliki rizik

Folkodin je opioidni lijek koji se koristi za liječenje neproduktivnog (suhog) kašlja u djece i odraslih.

“Slijedom odluke Europske komisije od 6. ožujka, temeljem ocjene koju je provela EMA, ukida se odobrenje za stavljanje u promet u Europskoj uniji (EU) za sve lijekove koji sadrže folkodin.

Upotreba folkodina unutar 12 mjeseci prije anestezije s neuromuskularnim blokatorima povezana je s rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore.

Nisu identificirane učinkovite mjere za minimizaciju navedenog rizika u bolesnika koji su uzimali lijekove koji sadrže folkodin.

U ljekarnama do 6. travnja

Slijedom navedenog, lijekovi koji sadrže folkodin povlače se s tržišta EU-a. U Hrvatskoj lijek Pholcodin Alkaloid 10 mg tvrde kapsule bit će povučen iz prometa do razine ljekarni dana 6. travnja ove godine.

Liječnici trebaju ponovno procijeniti zdravstveno stanje svojih bolesnika, razmotriti druge zamjenske metode liječenja te savjetovati bolesnicima prestanak primjene lijekova koji sadrže folkodin, piše Danica.hr

Dobijte infromaciju odmah, zapratite na na Facebooku!