Fotografija: Vozila koja su dobili vatrogasci s područja BBŽ/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Vozila koja su dobili vatrogasci s područja BBŽ/Foto: MojPortal.hr

Vatrogasna zajednica BBŽ bogatija za 23 nova vozila vrijedna 12,5 milijuna kuna

Sva vozila već su u funkciju, odnosno podijeljena su javnim i dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama i društvima diljem naše županije.Kamioni su u potpunosti novi i kompletno opremljeni za sve intervencija, kaže ŠtefovićVatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije u ovoj godini postala je bogatija za 23 nova vozila. Prema riječima predsjednika Vatrogasne zajednice BBŽ Silvestra Štefovića, voznim park obnovljen je zahvaljujući različitim programima Vlade.

Potpuno nova vozila

- Sva vozila već su u funkciju, odnosno podijeljena su javnim i dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama i društvima diljem naše županije. Veseli me što su vozila došla početkom mog mandata, a ujedno se nadam da u istom smjeru nastaviti i iduće godine. Naime, Hrvatska vatrogasna zajednica i Vlada Republike Hrvatske najavili su da će nastaviti s opremanjem naših postrojbi i društava. Navalni kamioni u potpunosti su novi i kompletno opremljeni za sve vrste intervencija, bilo da je riječ tehničkim djelovanjima ili spašavanjima s visina, dubina i drugih akcija, istaknuo je Štefović.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Dodao je i to da je do ove godine prosječna starost vozila iznosila 23 godine, a unatoč velikom broju novih vozila, taj prosjek sada se smanjio na 20 godina, a želja mu je da u budućnosti iznosi 15 godina. Nastavak ulaganja u opremu, ali i ljude, očekuje i novi zapovjednik županijskih vatrogasaca Josip Heger.

Nastavak izgradnje domova

- Očekujemo da nacionalna zajednica otvori nove projekte i nastavi opremanje, kao i edukaciju. Također, imamo obećanje da ćemo se uskoro ponovno moći kandidirati za izgradnju novih vatrogasnih domova. Kao i u drugim djelatnostima i nama nedostaje ljudi, posebice mladih i to u ruralnim sredinama. Što se požarne sezone tiče, imali smo dosta intervencija, a podsjetit ću bili smo u ispomoći na potresom pogođenom području, kao i u priobalju, kazao je Heger te dodao da su nova vozila nabavljena ove godine vrijedna nešto manje od 12,5 milijuna kuna.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Da je vatrogastvo izuzetno bitan segment društva smatra i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, kazavši da je to gotovo jedina stavka koja u proračunu nije smanjena.

Iznos sredstava ostao isti

- Unatoč lošoj financijskoj situacija, nismo smanjivali novac namijenjen vatrogascima, a riječ je o 1,2 milijuna kuna na godišnjoj razini. Vatrogasci su nam izuzetno bitni, ne samo zbog njihovih intervencija, već i zbog duge povijesti i tradicije vatrogastva u našoj županiji. Kao što znate, imamo više od osam tisuća vatrogasaca kroz razna društva, stoga me nabavka novih vozila posebno veseli, poručio je župan Marušić.

Marko Marušić, Zdenko Bandejs i Silvestar Štefović/ Foto: MojPortal
Marko Marušić, Zdenko Bandejs i Silvestar Štefović/ Foto: MojPortal

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Inače, današnjoj smotri u Kukavici prisustvovali su gotovo svi zapovjednici javnih postrojbi te dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su tom prilikom i potpisivali ugovore za nabavku nove opreme. 

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal