Fotografija: Proteklih dana požari na području Bjelovara sve su učestaliji/Foto: Martina Čapo
Galerija
Proteklih dana požari na području Bjelovara sve su učestaliji/Foto: Martina Čapo

Posljednja četiri dana bjelovarski vatrogasci na intervencije izlazili tri do četiri puta dnevno

"Veću pažnju treba posvetiti čišćenju ložišta peći, dimovodnih kanala, održavanju plinskih instalacija i bojlera. Opasnost ne prijeti samo od požara, već i od trovanja ugljičnim monoksidom", ističe ĐalogBJELOVAR - Još jedan u nizu požara na području Bjelovara, dogodio se jučer u obiteljskoj kući u Gudovcu. Kako su izvijestili iz policije, vatra je oko 14.40 sati izbila u kuhinji obiteljske kuće, koja je u vlasništvu 66-godišnjakinje.

Požar u kuhinji obiteljske kuće u Gudovcu/ Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Požar u kuhinji obiteljske kuće u Gudovcu/ Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

- Požar se nije proširio izvan kuhinje, a izgorjeli su kuhinjski elementi. Srećom, do ugrožavanja ljudskih života nije došlo, a požar su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Bjelovara, poručili su iz bjelovarske policije te dodali da vlasnica trenutno nije mogla procijeniti visinu nastale materijalne štete. 

Povećan broj intervencija

Posljednjih dana gotovo svakodnevno svjedočimo novom požaru u Bjelovaru, a porast broja intervencija potvrdio nam je i zapovjednik JVP Grada Bjelovara Davor Đalog.

- Tijekom današnjeg prijepodneva kolege su gasile još jedan požar u Bjelovaru, koji je izbio u podrumskim prostorijama, uslijed kvara na peći za centralno grijanje. Nadalje, u posljednja četiri dana naši djelatnici na intervencije su u prosjeku izlazili tri do četiri puta dnevno. Ovdje moram naglasiti da se radi o različitim tipovima intervencija, stoga nemamo povećanje točno određene vrste intervencija, poručio je Đalog.

Budući da su temperature zraka sve niže, stanje na cestama postaje sve zahtjevnije, a počela je i sezona grijanja.

Naglasak na prevenciji

- Bilo bi dobro veću pažnju posvetiti čišćenju ložišta peći, dimovodnih kanala, ali i obratiti pozornost na održavanje plinskih instalacija, odnosno bojlera i ostale dijelove plinskog sustava. Opasnost tu ne prijeti samo od požara, već i od trovanja ugljičnim monoksidom. Naravno, kao što kolege iz policije neprestano upozoravaju, molim građane da posebnu pozornost obraćaju u prometu, posebice sada u vrijeme zimskih uvjeta na prometnica, ističe zapovjednik JVP Grada Bjelovara. 

Davor Đalog/ Foto: Deni Marčinković
Davor Đalog/ Foto: Deni Marčinković

Što se ukupnog godišnjeg broja intervencija tiče, Đalog dodaje da odskakanja nema, ali ponavlja, posljednjih dana ipak se osjeti povećanje broja različitih vrsta intervencija. 

- Srećom, naše području požarnog i ostalog opterećenja, nije takvog tipa da u isto vrijeme bilježimo više od dvije intervencije. Nadalje, želim naglasiti da djelujemo po svim dojavama koje zaprimimo, ali ako se više događaja odvija u isto vrijeme, tada naglasak stavljamo na prioritete. Prije svega, spašavanje ljudskih života uvijek je na prvom mjestu, potom slijedi spašavanje imovine, a ostale vrste našeg djelovanja obavljamo prema daljnjem kategoriziranju, napominje Đalog.

Pravovremena dojava

Pravovremena dojava građana jedan je najbitnijih faktora za adekvatno alarmiranje. 

- Zakašnjele dojave intervenciju odgađaju i vrlo brzo, a riječ je o minutama, eksponencijalno mijenjaju situaciju. Posebice se to odnosi na širenje požara, stoga pozivam građane da prilikom svake pojave ili naznake požara, hitno zovu centar 112 ili 193, ističe zapovjednik JVP-a te nastavlja.

Bjelovarski vatrogasci raspolažu svom potrebno opremom/ Foto: JVP Bjelovar
Bjelovarski vatrogasci raspolažu svom potrebno opremom/ Foto: JVP Bjelovar

- Javna vatrogasna postrojba raspolaže svom potrebnom opremom i spremni smo reagirati na sve vrste vatrogasnih intervencija. Također, služba je u punom pogonu i građani po tom pitanju mogu biti u potpunosti sigurni, a nama ostaje jedino nada da će se broj intervencija smanjiti, zaključio je zapovjednik JVP Grada Bjelovara Davor Đalog.