Fotografija: Josipu Hegeru Rješenje o imenovanju uručio je župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Josipu Hegeru Rješenje o imenovanju uručio je župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Josip Heger novi je zapovjednik Vatrogasne zajednice BBŽ

Drago mi je da postoji kohezija između zapovjednika postrojbi i stožernih društava te da smo podijelili zadatke i obveze koji nas čekaju, a sve u cilju podizanja efikasnosti vatrogasnog sustava, kazao je HegerJosip Heger, dugogodišnji zapovjednik JVP Grada Čazme, danas je imenovan za novog zapovjednika Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Pred nama je dosta zadaća koje trebamo napraviti, a već smo odradili i prve konzultacije vezane za buduće projekte. Drago mi je da postoji kohezija između zapovjednika postrojbi i stožernih društava te da smo podijelili zadatke i obveze koji nas čekaju, a sve u cilju podizanja efikasnosti vatrogasnog sustava. Zahvaljujem se svima na ugodnom prijemu, kao i mom prethodniku Zdenku Brandejsu, koji je bio vršitelj dužnosti, kazao je Josip Heger.

Više od 10 tisuća vatrogasaca

Dobrodošlicu novom zapovjednika iskazao je i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, koji je ovom prilikom Hegeru i uručio Rješenje o imenovanju.

Josip Heger, Marko Marušić, Sivlestar Štefović i Zdenko Brandejsa/ Foto: Deni Marčinković
Josip Heger, Marko Marušić, Sivlestar Štefović i Zdenko Brandejsa/ Foto: Deni Marčinković

- Vatrogastvo je jedan od najvažnijih segmenata civilne zaštite, posebice sada u ovim teškim pandemijskim vremenima. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji djeluje nešto više od 10 tisuća vatrogasaca, što pokazuje da ovaj sustav ima dugu tradiciju.Također, u prijedlogu županijskog proračuna za iduću godinu, unatoč mjerama štednje zbog loše financijske situacije, stavku vatrogastva nismo dirali, čime pokazujemo koliko respektiramo njihovu ulogu u društvu, istaknuo je Marušić te čestitao novom zapovjedniku na preuzimanju nove funkcije.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Silvestar Štefović naglasio je da je izbor zapovjednika izvršen prema novom Zakonu o vatrogastvu, odnosno putem javnog poziva.

Vatrogastvo je bitan segment civilne zaštite/ Foto: Deni Marčinković
Vatrogastvo je bitan segment civilne zaštite/ Foto: Deni Marčinković

- Od četiri prijavljena kandidata, njih troje ispunjavali su uvjete. Na sjednici Predsjedništva Vatrogasne zajednice BBŽ oni su predstavili svoje planove i programe, a potom je tajnim glasovanjem velikom većinom glasova izabran Josip Heger. Također, novi zapovjednik dobio je i suglasnog glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, koju je prihvatio i župan Marušić. Zahvaljujem se svima koji su odlučili podržati naš izbor, a novom županijskom zapovjedniku želim puno uspjeha u daljnjem radu, poručio je Štefović.

Veliki broj intervencija

Dosadašnji v.d. županijskog zapovjednika, kao što smo rekli, bio je Zdenko Brandejs, a ovom prilikom svom kolegi također je uputio čestitke.

- Drago mi je što Bjelovarsko-bilogorsku županiju krasi zajedništvo dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva, što u mnogim drugim županijama nije slučaj. To se najbolje vidi na natjecanjima, na kojima uvijek imamo dobre rezultate. Nadalje, u prosjeku godišnje imamo od 450 do 800 intervencija i do sada nikada nije bio slučaj da vatrogasci nisu svoj posao odradili dobro, što dokazuje da su naši vatrogasci dobro osposobljeni i relativno dobro opremljeni, zaključio je Brandejs.