Fotografija: Usvojen proračun BBŽ za 2024. godinu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Usvojen proračun BBŽ za 2024. godinu/ Foto: Deni Marčinković

Usvojen proračun BBŽ za 2024. godinu težak 97 milijuna eura: "Povećavamo sve mjere i aktivnosti"

"Naša je želja i cilj da potpore koje osiguravamo za razvoj gospodarstva, poljoprivrede te svega ostalog što podupiremo iz godine u godinu povećamo, a upravo to smo i učinili", kaže župan MarušićŽupanijski vijećnici usvojili su proračun Bjelovarsko-bilogorske županije za 2024. godine u iznosu nešto manjem od 97 milijuna eura. 

Kako se moglo čuti, proračun za iduću godinu manji je za 43,7 milijuna eura, odnosno za 31 posto u odnosu na ovu godinu. Naime, 1. siječnja iduće godine Opća bolnica "dr. Anđelko Višić" Bjelovar, kao i sve ostale opće i županijske bolnice prelazi u nadležnost države.

- Ovo smanjene proračunu ni u kojoj mjeri ne utječe na aktivnosti i funkcioniranje Bjelovarsko-bilogorske županije, jer izdvajanjem bolnice iz proračuna mi ništa ne gubimo. Bolnica ostaje tu gdje jest i pružat će zdravstvenu skrb našim građanima kao i do sada, poručio je župan Marko Marušić te se osvrnuo na najvažniji dokument za iduću godinu.

Županijska skupština Bjelovarsko-bilogorske županije/ Foto: Deni Marčinković
Županijska skupština Bjelovarsko-bilogorske županije/ Foto: Deni Marčinković

- Odradili smo dobar posao. Predloženi proračun je realan, uravnotežen i ostvariv s realno planiranim prihodima i rashodima. Također, razvojan je u mjeri u kojoj može biti, jer su nam mnoge stavke zadane. Naša je želja i cilj da potpore koje osiguravamo za razvoj gospodarstva, poljoprivrede te svega ostalog što podupiremo iz godine u godinu povećamo, a upravo to smo i učinili. Planirali smo povećanje po svim mjerama i aktivnostima, pored ostalog kazao je župan Marušić.

Pored toga istaknuo je i projekte koji se planira realizirati poput dogradnje Doma za starije osobe Bjelovar, dvorane u sklopu bjelovarske Gimnazije, dvorane u Hercegovcu, energetske obnove Tehničke škole Bjelovar i druge.

Proračun je skroman i neambiciozan

Za govornicu je zatim izašao najaktivniji oporbeni vijećnik Damir Bajs.

- Kako proračun može biti razvojan, ako nema niti jedan razvojan projekt. Proračun je skroman i neambiciozan. Nadalje, stalno slušamo da županija nema novaca i da ne može ništa financirati, a u proračunu piše da je 2022. godinu završena s viškom od oko tri milijuna eura, a za ovu godinu oko dva milijuna eura, kazao je Bajs.

Što se oporbe tiče, za riječ su se javili još Ines Šarić kazavši da je iznos božićnica za umirovljenika smiješan i Marijan Sabolović koji je zamolio sve vijećnike da se prestanu prepirati oko stvari koje su bile ranijih godina i da se okrenu budućnosti.

Šest oporbenjaka nije podržalo proračun, dok ih je troje bilo suzdržano/ Foto: Deni Marčinković
Šest oporbenjaka nije podržalo proračun, dok ih je troje bilo suzdržano/ Foto: Deni Marčinković

Recimo i to da je V.d. pročelnica za financije Sanja Feher pojasnila da spomenuti višak u proračunu nije višak Županije kao ustanove, već korisnika, odnosno ponajviše Daruvarskih toplica. 

Nakon rasprave proračun za 2024. godinu usvojen je većinom glasova, uz šest glasova protiv.

Rebalansom povećan ovogodišnji proračun

Prije usvajanja proračuna na dnevnom redu našao se i prvi ovogodišnji rebalans proračuna. Prema riječima v.d. pročelnice za financije Sanje Feher, proračun se povećava za 2,7 milijuna eura, odnosno za 1,94 posto te sada iznosi nešto više od 143 milijuna eura.

Što se oporbe tiče, za raspravu po ovoj točki javio se jedino Damir Bajs prozvavši vladajuće da je Županija u prvih šest mjeseci ove godine iz EU fondova povukla svega 700 tisuća eura.

- To pokazuje da ovakvim tempom trebat će stotine godina da dođemo do brojki koje je moja vlast povlačila, pored ostalog kazao je Bajs.

Repliku mu je uputio Silvestar Štefović.

- Vi ste zaista bili veliki vizionar, samo niste uspjeli vidjeti da će te izgubiti izbore zbog takvog vođenja Županije. Za sve projekte koje ste realizirali zaduživali ste ustanove i potpisivali različita zaduženja. Ništa od toga niste platili, a sve je došlo na naplatu u ovom mandatu, poručio je Štefović.

Za riječ se javila i ravnateljica Javne ustanove razvojne agencija Snježana Bradvica, kazavši da je dvije godine kratko razdoblje za velike infrastrukturne projekte.

- Posebno nas onemogućava što nas nije dočekala spreman projektno-tehnička dokumentacija za brojne natječaje na koje smo se mogli aplicirati, pojasnila je Bradvica. 

Nakon rasprave prvi ovogodišnji rebalans usvojen je većinom glasova. 

Aktualni sat

Po običaju, sjednica Županijske skupštine započela je Aktualnim satom kojeg je otvorio Marijan Sabolović. Njega je zanimalo kako je 2023. godina završila po pitanju javnih poziva u poljoprivredi te koliko je planirano sredstava za iduću godinu.

Prema riječima pročelnika Zlatka Pavičića, na javni poziv javilo se 877 korisnika kojima će BBŽ ukupno uplatiti 247 tisuća eura.

- Nadalje, posljednje tri godine bilježimo povećanje i po broju prijava i po iznosu novca, a za iduću godinu također planiramo još više sredstava, posebice za stočarstvo, kazao je Pavičić.

Zlatko Barila pitao je zašto su velike liste čekanja u bjelovarskoj bolnici, dok su u Čakovcu taj problem riješili.

Ravnateljica bjelovarske bolnice Sanela Grbaš Bratković poručila je da imaju bolje rezultate od Čakovca.

- Naša bolnica ima liste čekanja za dijagnostičke pretrage ispod 270 dana, što Čakovec za pet takvih pretraga nema. Posebno smo dobri kod dijagnostike srčanih problema, jer smo nabavili dodatne uređaje, kazala je Grbaš Bratković.

Vijećnicu Anamariju Šepl Plentaj zanimalo je planira li Županija ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu i koja.

- Imamo nikad veća ulaganja u Dom zdravlja, od energetskih obnova do uređenja prostora i sanacija krovišta, poručio je župan Marko Marušić.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Za govornicu je zatim izašao Damira Bajs s pitanje zašto projekti centara izvrsnosti nisu nastavljeni, iako su bili najavljeni.

I ovog puta odgovor je dao župan Marušić.

- Imamo ustrojena četiri centra. Ukupna administracija vodila se u Gimnaziji Bjelovar, a do sada je za tu svrhu utrošeno tri milijuna kuna. Proveli smo analizu stanja za koju smo morali tražiti dokumentaciju od škole jer ista u županiji nije postojala. Na temelju te analize održan je sastanak u Varaždinskoj županiji, budući da oni imaju jedan od najboljih centara u Hrvatskoj, a sve s ciljem da unaprijedimo rad našeg centra. Također, provedena je anketa među učenicima naših škola da bi se ispitala zainteresiranost, a u suradnji s centrom izvrsnosti Varaždinske županije nabavljamo test za identifikaciju nadarenih učenika. Nakon toga u suradnji s ravnateljima škola koji su nositelji centara izvrsnosti započet ćemo realizaciju istih, poručio je Marušić.

Hercegovac će dobiti dvoranu do 2025. godine

Kakav je plan za sportsku dvoranu u Hercegovcu, koja je najmanja i najjeftinija od četiri dvorane započete prije 15 godina, zanimalo je Boru Bašljana.

Prema županovim riječima, nakon dovršetak dvorane u Velikoj Pisanici na red je došao i Hercegovac.

- Donijeli smo odluku o izboru izvođača radova te bi za desetak dana trebali potpisati ugovor. Plan je da do 2025. godine dvorana bude završena, kazao je Marušić.

Slavko Prišćan pitao je kada će nova zgrada Glazbene škole  u Bjelovaru primiti učenike te što je sa školama u Predavcu i Podgorcima.

I njemu je odgovorio župan Marušić.

- U projekt Glazbene škole ušlo se bez osiguranih sredstava. Upravo danas škola ima tehnički pregled, tako da će djeca u drugom polugodištu krenuti u nju. Što se tiče spomenutih područnih škola, već smo promijenili sustav grijanja te uredili stepenište. Nadalje, trenutno je na Ministarstvu da napravi procjenu isplati  li se to škole nadograđivati ili će se raditi nove, naglasio je Marušić.

Može li se župan osvrnuti na trenutno političku situaciju po pitanju ministra gospodarstva, pitala je Ines Šarić.

Silvestar Štefović potom je izašao za govornice te kazao da je povrijeđen Poslovnik jer se postavljeno pitanje vijećnice razlikuje od onog koje je pristiglo pisanim putem.

Zadnje pitanje uputio je Zoran Bišćan kojeg je zanimalo što je s projektom izgradnje dvoranom u sklopu bjelovarske Gimnazije.

- Krenuli smo u javno savjetovanje da građani iskazu svoje mišljenje. Naš plan je osim dvorane izgraditi i podzemnu garažu te druge sadržaje, poručio je župan. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!