Fotografija: Župan Marušić svjestan je problema u školama BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan Marušić svjestan je problema u školama BBŽ/ Foto: Deni Marčinković

Marušić: "U našim školama nedostaje stručnog kadra. Napravit ćemo sve da to promijenimo"

U planu je kolegij sa svim načelnicima i gradonačelnicima upravo na tu temu, kaže župan Marko MarušićManje od dva sata trebalo je županijskim vijećnicima da završe 12. sjednicu Županijske skupštine BBŽ na kojoj se nalazilo čak 27 točaka i desetak podtočaka.

Rekordno brz bio je i Aktualni sat na kojem je pitanje postavilo svega pet vijećnika. Aktualac je otvorio Marijan Sabolović, koje je zanimalo je li se Županijska uprava za ceste javila na neki od natječaja u sklopu NPOO-a i što je s košnjom trave uz županijske ceste.

Današnja sjednica bila je iznimno brza/ Foto: Deni Marčinković
Današnja sjednica bila je iznimno brza/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima ravnateljice ŽUC-a Nataše Koronc, košnja kasni jer se nisu na vrijeme sklopili ugovor s izvođačima radova, zbog velike razlike u cijeni.

- U međuvremenu je to riješeno i košnja je krenula. Što se NPOO-a tiče, nismo se javili na natječaje jer nismo uspjeli ispuniti uvjete, poručila je Koronc.

Sigurnost u školama BBŽ

Sandra Drašković, ponukana događanjima u Beogradu, pitala je može li se što učiniti po pitanju sigurnosti u školama u kojima je BBŽ osnivač. 

Odgovor je dala resorna pročelnica Andrea Prugovečki Klepac.

- Radi se o složenosti, višeslojnom problemu. Mi brinemo o osnovnim i materijalnim uvjetima te provođenjem nastave. Kao osnivači potičemo škole na preventivne programima te provodimo projekt "Budi svoj" u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo. Nadalje, radimo na pripremi jednog sastanka gdje bi okupili sve sudionike na tu tematiku. Svjesni smo da je potrebno zaposliti što više stručnih suradnika, no to nije u ingerenciji Županije, već Ministarstva, pojasnila je Prugovečki Klepac.

Pitanje iz obrazovanja postavila je i Bojana Hribljan, koji je zanimalo što je s Centrima izvrsnosti te koliko se izdvaja za školska natjecanja i nagrađivanje najboljih učenika. 

Sve točke dnevnog reda su usvojene/ Foto: Deni Marčinković
Sve točke dnevnog reda su usvojene/ Foto: Deni Marčinković

- U zadnjoj godini prije korone centar Centar izvrsnosti plaćen je oko milijun kuna, a u strukturi troška plaćao se i najam našim školama o kojima brinemo i plaćamo režijske troškove. Imajući u vidu troškove na koje smo naišli, trebali smo napraviti redefiniciju. Uvažavajući mišljenje učenike osmislit ćemo Centar inovacija, odnosno centre za određene platforme, na koje će moći pristupiti svi koji to žele. Stoga ćemo od sljedeće školske godine osmisliti nove programe. Nadalje, troškovi natjecanja su izrazito porasli, jer povećavamo standard i masovnost, poručila je Prugovečki Klepac.

Nedostat stručnog kadra

Vijećnica Aida Sučić pitala je može li župan napraviti jedan koordinacijski sastanak s čelnicima gradova i županija te ravnateljima škola na temu manjka stručnog kadra u školama.

- Stručnjaci iz područja zaštite mentalnog zdravlja napravili su opsežnu studiju, koja je pored ostalog, ustanovila da 13 škola u BBŽ ne zadovoljava norme državnog pedagoškog standarda. Smatram da bi takav sastanak bio politička i moralna odgovornost s obzirom na to da je dio načelnika i gradonačelnika čini vladajuću većinu, upitala je Sučić.

Odgovor je uputio župan Marko Marušić.

- Moramo se pokrenuti kao društvo. Sve više vremena provodimo na poslu, a sve manje u radu s djecom i tom problemu moramo ozbiljno pristupiti. Nadalje, svjesni smo nedostatka stručnog kadra te imamo u planu je kolegij sa svim načelnicima i gradonačelnicima upravo na tu temu. Kao osnivači napravit ćemo sve što je u našoj nadležnosti po ovom pitanju, naglasio je župan Marušić.

Birokratski problemi poljoprivrednika

Zadnje pitanje uputio je Ivan Beljan.

- Nekada smo u svakom gradu imali Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, međutim reformom se to promijenjeno. Sada na nivou države imamo središnji ured u Zagrebi i 21 podružnicu te četiri ispostave. Mještani rubnih dijelova naše županije, poput onih iz Đulovca i Sirača, imaju problem doći do Bjelovara. Može li se lobirati da dobijemo ispostavu na području Daruvara, zanimalo je Beljana.

I ovog puta odgovor je uputio župan Marušić.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

- Apsolutno se slažem se s vama i moramo napraviti sve da idemo na ruku našim stanovnicima. Odmah sutra tražit ću sastanak s ravnateljem Agencije za plaćanje u poljoprivredi i vidjeti što se može učiniti, odgovorio je župan. 

Što se ostalog dijela sjednice tiče, treba reći da je Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za 2022. godinu usvojen uz tek jedno javljanje za raspravu.

Rasprave gotovo da i nije bilo

Naime, Dubravku Dragašević zanimalo je zašto su se povećali izdaci za financijsku imovinu, odnosno otplatu zajmova te koji su to primitci od prodaje dionica.

- Spominjete 2021. godinu i iščitavate podatke iz godišnjeg financijskog izvještaja, a ne o izvršenju proračuna. Molim da uđe u zapisnik da ćemo odnos između 2021. i 2022. godini poslati pismenim putem. Što se tiče primitaka od prodaje dionica, prodane su dionice Hidroregulacije, odgovorila je pročelnica za financije Suzana Raguž Pehar.

Rasprave gotovo da nije bilo niti po ostalim točkama na kojima su izvješće o godišnjem radu predstavile sve ustanove i poduzeća u vlasništvu županija, poput Bjelovarskog sajma, Opće bolnice dr. "Anđelko Višić" Bjelovar, Daruvarskih toplica, Doma zdravlja BBŽ, Zavoda za hitnu medicinu i ostalih. Izvještaji su svi redom usvojeni.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!