Fotografija: Župan je najavio opremanje dva kapitalna županijska projekta/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan je najavio opremanje dva kapitalna županijska projekta/ Foto: Deni Marčinković

Marušić: "Do rujna ćemo opremiti bjelovarsku Glazbenu školu, a do kraja godine i većinu nove bolnice"

Za vrijeme bivše vlasti zaduženost Županije iznosila je 40 posto, a sada smo ispod 10 posto, kazao je župan Marušić- Do rujna ove godine Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar trebala bi u potpunosti biti opremljena, dok bi se nova bjelovarska bolnica u velikoj mjeri trebala opremiti do kraja godine, poručio je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić odgovarajući na pitanja vijećnika tijekom Aktualnog sata današnje Županijske skupštine.

Smrad u bolnici 

Što se ostalih vijećničkih pitanja tiče, recimo da je Dubravku Dragašević zanimalo što je učinjeno po pitanju, kako je navela, nesnosnog smrada u ordinacijama opće prakse u bjelovarskoj bolnici.

- Riječ je o puknuću dotrajalih cijevi, koje smo u međuvremenu sanirali. Trenutno tog mirisa nema, međutim morat ćemo ići u detaljniji zahvat koji je previđen, ali čekamo majstore, kazala je ravnateljica Sanela Grbaš Bratković.

Na to se nadovezao i ravnatelj Doma zdravlja BBŽ Josip Rajković koji je poručio da je uređenje tih prostorija bilo planirano lani, ali je prolongirano za ovu godinu zbog nedostatka sredstava. 

Spomenimo i to da je Bojanu Hribljan zanimalo hoće li Županija ići u dizanje plaća zaposlenicima, na što je župan Marušić poručio da je to u planu ove godine, ali još uvijek ne zna točno u kojem omjeru.

Natječaj za udruge

Na pitanje Dinka Piraka hoće li se do kraja mjeseca isplatiti sav novac vezan za štete od nevremena, Marušić je poručio da sredinom idućeg tjedna ide novi set isplata.

Marijana Žihera zanimalo je kada je u planu isplata sredstva za udruge.

- Taj iznos podignuli smo s 300 na 500 tisuća kuna, a idući tjedan raspisuje se javni poziv, poručio je župan Marušić.

Usvojene su sve točke dnevnog reda/ Foto: Deni Marčinković
Usvojene su sve točke dnevnog reda/ Foto: Deni Marčinković

Što se ostalog dijela sjednice tiče, rasprave, izuzev pod točkom polugodišnjeg izvješća o radu župana, gotovo da i nije bilo. Naime, župan Marušić prezentirajući svoj rad u drugoj polovici 2022. godine kazao je kako je to razdoblje bilo izazovno, no da su određeni uspjesi ipak postignuti.

- Na vrijeme smo proveli postupke javne nabave za sve naše ustanove po pitanju cijena energenata, tako da nismo plaćali velike račune. Zahvaljujući pomoći Vlade riješili smo problem otplate kredita za gradnju nove bolnice, kao i opremanje, čime smo smanjili zaduženost Županije. Nadalje, 28 mladih liječnika došlo je raditi u našu županiju. Prijavili smo i projekt Daruvarskih toplica vrijedan više od 17 milijuna eura, a odobrena su nam i sredstva za dogradnju vrtića u Siraču, između ostalog kazao je Marušić, pohvalivši angažiran rad županijskih djelatnika po pitanju nadoknade štete od olujnog nevremena, ali i brojnih drugih projekata.

Damir Bajs tom je prilikom kazao da je župan Marušić u kampanji obećao znatno veće potpore za umirovljenike i branitelje, kao i iskorake u realizaciji EU projekta, dodavši da su ti iznosi puno manji nego u vrijeme kada je on bio župan.

Za riječ je javila i Ines Šarić, koja je između ostalog poručila da mještani u Bosiljevu još uvijek nisu dobili novac za nadoknadu šteta. 

Opremanje bolnice i glazbene škole

U završnom obraćanju Marušić je poručio kako razumije da je Bajsu teško slušati što je sve aktualna županijska vlast ostvarila i spasila u pola mandata.

- Vi ste stvorili probleme koje mi sada rješavamo. U vaše vrijeme zaduženost Županije iznosila je 40 posto, a sada je ta brojka manja od 10 posto. U konačnici, da niste sposobni voditi županiju rekli su vam i građani na izborima, poručio je Marušić svom prethodniku.

Recimo i to da su vijećnici u konačnici dali zeleno svijetlo ravnateljici OB "dr. Anđelko Višić" Bjelovar Saneli Grbaš Bratković za raspisivanje natječaja za nabavku opreme za novu bolnicu. Prema riječima župana Marka Marušića, Vlada je bjelovarskoj bolnici odobrila 70 milijuna kuna za opremanje nove zgrade.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

- Ove godine raspisat će se natječaji za opremanje u vrijednosti 50 milijun kuna, dok je ostatak planiran iduće godine. Na ovoj skupštini dali smo suglasnost za natječaje u vrijednosti 41 milijun kuna, a na idućoj će se, nadam se, naći i ostalih 9 milijuna kuna, pojasnio je Marušić.

Završetak dvorane u Hercegovcu

Osim nove bolnice, kreće se i u opremanje nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar. Naime, vijećnici su podržali pokretanje javne nabave za nabavku opreme, čija ukupna vrijednost iznosi 930 tisuća eura, a financirat će se dugoročnim kreditom.

Za kraj recimo i to da su usvojene sve točke današnjeg dnevnog reda, među kojima je i odluka o dodjeli županijskih priznanja, o čemu smo pisali OVDJE, odluka o kratkoročnom zaduženju BBŽ u iznosu od 1,4 milijuna eura za premošćivanja jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza, kao i davanje suglasnosti županu za potpisivanje ugovora s izvođačem radova dovršetka izgradnje sportske dvorane u Hercegovcu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!