Fotografija: Svečana sjednica pakračkog Gradskog vijeća/Foto: Pakrački list
Galerija
Svečana sjednica pakračkog Gradskog vijeća/Foto: Pakrački list

Gradonačelnica Pakraca: "Radimo velike i značajne korake na koje svi trebamo biti ponosni"

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac prisustvovali su, između ostalih, ministrica Nataša Tramišak, županica Antonija Jozić i brojni drugi uzvanici- U prošloj godini obavljeno je radova i usluga u vrijednosti oko 122  milijuna kuna, ugovoreno je preko 317 milijuna te je pripremljeno projekata u vrijednosti više od 216 milijuna. Brojke govore same za sebe. Naš izvorni proračun iznosi svega 10 milijuna kuna, uz fiskalna izravnanja on je oko 19 milijuna, ali trudom i radom, sinergijom snaga, samo tijekom jedne godine napravimo velike i značajne korake na koje svi zajedno trebamo biti ponosni - istaknula je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević obraćajući se gostima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac koja je prijepodne održana u kino sali Hrvatskog doma, piše Pakrački list.

U nastavku obraćanja praćenog video zapisima gradonačelnica je istaknula kako su prva područja u kojem se značajno ulagalo prometne površine i nogostupi.

- S obzirom da je na našem području u provedbi veliki projekt aglomeracije ulaganja u stavku prometnih površina u 2021. godinu su jako vidljiva. Obnovili smo niz prometnica i nogostupa, ali i gradimo nove. Ne samo u naselju Pakrac nego i u ostalim naseljima. Provedeno je 30-ak projekata izgradnje, sanacije, održavanja i projektiranja.

Kvaliteta života

Trudili smo se poboljšati kvalitetu života naših sugrađana kroz ulaganja u kulturne  i javne površine. Adaptirali smo društvene domove u Kraguju, Velikom Banovcu, Novom Majuru, gradski prostor u Ploštinama, Badljevini i to ćemo i dalje nastaviti raditi. Sanacija pročelja na zgradi glazbene škole je završena, projekt izgradnje i opremanja nogometnog igrališta s umjetnom travom se bliži kraju, podignut je teniski balon na igralištima, obnovljena je zgrada u vlasništvu pakračke župe i prenamijenjena u prostor dječjeg vrtića, uređena je poučna staza „Kalvarija“. Svojim tijekom ide i izrada tehničke dokumentacije za obnovu zgrade stare bolnice u kojoj će biti smješten Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam, a uskoro nas očekuju građevinski radovi na Spahijskom programu kroz projekt „Svijet graševine“. Svi ovi projekti sufinancirani su kako iz gradskog i državnog proračuna, tako i EU sredstvima, pa ću zahvaliti Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu turizma i sporta te Hrvatskom nogometnom savezu, kazala je gradonačelnica Pakraca.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Naglasila je i značaj Europskog socijalnog fonda u prošloj  godini. Kroz njega je  provedeno niz projekata u dječjem vrtiću, ali i udrugama poput Udruge slijepih, Gradskog društva crvenog križa, NK Hajduka, Udruge policije branitelja Pakraca i Lipika, CRO OUTDOOR, Matice umirovljenika i „Latica“, a nije zaboravila niti programe financirane iz gradskog proračuna namijenjenih razvoju gospodarstva, demografiji, školovanju. 

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
   

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, danas u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH, podsjetila je na svoje učestale dolaske u Pakrac naglašavajući da uvijek imamo što novo pokazati uslijed čega nestaju tragovi rata što je posljedica naše upornosti, sve s ciljem poboljšavanja kvalitete života, standarda i ostanku mladih ljudi. Najavila je 25 milijardi eura iz EU koje će doći u narednom razdoblju u Hrvatsku za što je u Pakracu već započeto s izradom projektne dokumentacije.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Županica Antonija Jozić pohvalila je stavljanje u prvi plan građane te projekte značajne za obnovu infrastrukture, ali i ulaganje u gospodarstvo,  ljude i mlade koji su bogatstvo svakog grada. Na takvoj orijentaciji je čestitala gradonačelnici s najavom da uz takvu orijentaciju neće izostati pomoć županije i ministarstava.

Velik broj investicija

Uz čestitke za učinjeno tu pakračku sinergiju lokalnog, regionalnog i državnog je primijetio i  Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, koji se obratio uime svih prisutnih načelnika i gradonačelnika kojih je bilo podosta, osim iz svih jedinica lokalne samouprave županije i okolnih gradova te Dobretića (BIH) i Konavla. Siniša Jenkač, danas i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa, podsjetio je na povezanost ova dva grada kroz 104. brigadu HV naglašavajući u Pakracu vidljivu prisutnost energije bez koje ovako veliki broj investicija ne bi bilo, ali i činjenicu da je izmjenom sustava oporezivanja u korist jedinica lokalne samouprave Državni sabor omogućio privlačenje sredstava iz fondova EU uprava u ovako malim sredinama.   

Gradonačelnica Anamarija Blažević i predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić uručili su gradska priznanja za prošlu godinu. Pečat grada Pakraca primila je Sendi Štrbac iz Pakraca. Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ su uručeni Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU za područje gospodarstva, Violeti Vonić iz Pakraca za područje zdravstva i socijalne skrbi i posmrtno Siniši Karačiću – Sikiju za područje fizičke kulture.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

U ime nagrađenih se emotivno „zahvalila svom gradu koji prepoznaje i nagrađuje rad pojedinca“ Violeta Vonić.

Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić podsjetivši u uvodnom dijelu na povijesni značaj koji Pakrac ima od srednjeg vijeka i pojave isusovaca do Domovinskog rata, ali koji ima i budućnost zahvaljujući svim gradskim strukturama koje se trude stvoriti lijep grad s velikim mogućnostima. U završnom obraćanju zahvalio se svima gostima „na dolasku što pokazuje da podržavaju i vole ovaj grad“ te čestitao nagrađenima uz napomenu da su preskočili ljestvicu koju je Pakrac podigao vrlo visoko kada su u pitanju njegove nagrade.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Uz spomenute ovoj svečanosti su prisustvovali počasni građanin Mladen Markač, više državnih tajnika i dužnosnika ministarstava, dožupani, čelnici različitih županijskih i gradskih institucija, predstavnici udruga i gospodarstava.  

U umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici i profesori Osnovne glazbene škole Pakrac, piše Pakrački list.