Fotografija: U Pakracu obilježen Dan bijelog štapa/ Foto: Pakrački list
Galerija
U Pakracu obilježen Dan bijelog štapa/ Foto: Pakrački list

Udruga slijepih Pakrac-Lipik ugostila buduće medicinare: "Jednom godišnje svi bi trebali oftalmologu"

Pakračko-lipička udruga danas ima 40 članova od čega 24 žene i 16 muškaraca, a većina njih starija je od 50 godina, kaže predsjednik Udruge Stanko KovačićUdruga slijepih Pakrac – Lipik prošlog je petka u prostoru Udruge u Radićevoj ulici u Pakracu obilježila Međunarodni dan bijelog štapa. Gosti su bili srednjoškolci medicinskog usmjerenja koji su tamo boravili u okviru nastavnog predmeta Osnove fizikalne i radne terapije, piše Pakrački list.

S problemima slijepih i slabovidnih osoba upoznati su od strane Stanka Kovačića, predsjednika Udruge. Obraćajući se Kovačić im je rekao da pakračko-lipička udruga danas ima 40 članova od čega 24 žene i 16 muškaraca, te ih je upoznao sa starosnom strukturom koju većinom čine osobe iznad 50 godina starosti.

Čeka se novi Zakon

Govoreći o stanju osoba s invaliditetom na razini države, Kovačić je rekao da s nestrpljenjem očekuju novi Zakon najavljen za prvi kvartal sljedeće godine. Njime bi bio reguliran izdašniji inkluzivni dodatak koji bi im omogućio dostojanstven život te izjednačavanje mogućnosti bez obzira na vrstu invaliditeta, kao i egzistiranje u društvu na ravnopravnoj osnovi s osobama bez invaliditeta.

Rad Udruge predstavio je predsjednik Stanko Kovačić/ Foto: Pakrački list
Rad Udruge predstavio je predsjednik Stanko Kovačić/ Foto: Pakrački list

Osim toga, kaže Kovačić, zalažu se i za Zakon o osobnoj asistenciji, koji podrazumijeva usluge videćih pratitelja za slijepe i slabovidne osobe te komunikacijskog posrednika za gluhe i gluhoslijepe osobe. Također, izrazio je želju da sudjeluju u izradi Strategije osoba s invaliditetom na lokalnoj i regionalnoj razini, kao najkompetentnija skupina po tom pitanju.

Apel građanima

Zaključujući, Kovačić je pozvao građane Pakraca i Lipika da jednom godišnje obave preventivne oftalmološke preglede, jer na našem području, među 2500 evidentiranih osoba s invaliditetom, mnogi imaju upravo takav problem.

Udruga slijepih Pakrac-Lipik ugostila je buduće medicinare/ Foto: Pakrački list
Udruga slijepih Pakrac-Lipik ugostila je buduće medicinare/ Foto: Pakrački list

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava od 15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Na taj dan se šira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine, prenosi Pakrački list.