Fotografija: Lani je na području općine Šandrovac umrlo čak 50 osoba, najviše ikad dosad/Foto: Martina Čapo
Galerija
Lani je na području općine Šandrovac umrlo čak 50 osoba, najviše ikad dosad/Foto: Martina Čapo

U Šandrovcu se bore za ostanak mladih: "Dajemo 10.000 kuna svima koji žele ostati"

"Dosad su novčanu pomoć dobivale isključivo obitelji koje su se doselile, a sada je mogu dobiti svi mladi koji žele ostati živjeti ovdje", kaže načelnik Halauš Halauš.ŠANDROVAC – Početak je 2022. godine, a iz Šandrovca stižu nimalo optimistične vijesti. Naime, ta sredina bilježi rekordan broj umrlih žitelja u minuloj 2021. godini. Dok je prosjek ranijih godina bio 30-ak ukopa godišnje, lani je na području općine Šandrovac sahranjeno čak 50 žitelja.

Porazne brojke

- Brojke su zaista tužne za ovako malu sredinu kao što je naša. Do prošle godine najviše umrlih u jednoj godini bio je 37. To nam je bio rekord, dok je u 2021. umrlo 50 naših žitelja. Rodilo se samo 18 djece i to je ono što nas posebno zabrinjava. Znatno je veći broj umrlih od novorođenih, istaknuo je statističke podatke načelnik općine Šandrovac Dario Halauš koji s nestrpljenjem očekuje točne brojke nakon popisa stanovništva.

Dječji vrtić u Šandrovcu kapaciteta je za 40 vrtićaraca, no daleko je od popunjenosti/Foto: Martina Čapo
Dječji vrtić u Šandrovcu kapaciteta je za 40 vrtićaraca, no daleko je od popunjenosti/Foto: Martina Čapo

-Strah me tih podataka, a još me više strah što će biti na idućem popisu stanovništva jer je činjenica da na području općine živi jako puno starijih ljudi, kazao je Halauš kojeg smo pitali koji je razlog velikog broja umrlih u sada već lanjskoj godini.

Starost, korona i bolest

-Najveći razlog zasigurno je starija životna dob, no rekordni broj umrlih pospješila je i korona jer je nekoliko žitelja umrlo nakon što su se zarazili. Nažalost, dvoje nam je mlađih ljudi umrlo od karcinoma, pojašnjava Halauš koji bi volio da ova godina ipak bude optimističnija od prošle.

Kako bi pospješili demografiju, općina je uvela i neke mjere za koje vjeruju da će zadržati, ali možda i privući mlade ljude.

Dario Halauš, načelnik Šandrovca istaknuo je novu mjeru zahvaljujući kojoj će pomoć Općine dobiti mladi koji doseljavaju, ali i ostaju u Šandrovcu/Foto: Facebook Dario Halauš
Dario Halauš, načelnik Šandrovca istaknuo je novu mjeru zahvaljujući kojoj će pomoć Općine dobiti mladi koji doseljavaju, ali i ostaju u Šandrovcu/Foto: Facebook Dario Halauš

-Došlo je do izmjene financiranja mladih obitelji. Dosad su općinska sredstva mogle povući isključivo obitelji koje su se doselile na područje općine Šandrovac. Sada smo to izmijenili i omogućili da novčanu pomoć Općine dobiju svi mladi koji žele ostati živjeti ovdje. Radi se o 10 tisuća kuna novčane pomoći, zasad više ne možemo izdvojiti, no nije nemoguće da će ta sredstva u narednim godinama porasti, pojašnjava Halauš.

Nova Facebook stranica

Isto tako, Općina pomaže studentima s 1000 kuna stipendije, a školarcima kupuju sav školski pribor. Cilj svih spomenutih mjera je privući, ali i zadržati mlade u Šandrovcu, a u Općini se nadaju da će uspjeti u tome.

Inače, kako bi svojim žiteljima omogućili da budu u toku sa svim zbivanjima u općini, nedavno je pokrenuta nova Facebook stranica Općine Šandrovac na kojoj će se redovito objavljivati sve vijesti vezane uz rad općine.

-Cilj nam je brzo i točno informiranje naših stanovnika te transparentniji i učinkovitiji rad Općine. Ažurirat ću je ja osobno uz pomoć kolegice, kazao je Halauš koji se nada da će taj vid komunikacije biti prepoznat.