Fotografija: Željko Đipalo upao je u probleme s isplaćenim naknadama/Foto: Martina Čapo, Facebook
Galerija
Željko Đipalo upao je u probleme s isplaćenim naknadama/Foto: Martina Čapo, Facebook

Šandrovčanin Željko Đipalo primao naknadu kao čelnik Mjesnog odbora, a to uopće nije bio?

Željko Đipalo u travnju je Povjerenstvu obrazložio da je od 2011. do 2013. primao samo jednu naknadu - onu predsjednika Mjesnog odbora. Danas kaže da on to nije rekao...
ŠANDROVAC – Tijekom aktualne 2021. godine, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u tri se odvojena slučaja bavilo Željkom Đipalom, dužnosnikom Općine Šandrovac koji je u tri mandata, dakle od izbora 2009. godine pa sve do 2. lipnja ove godine bio zamjenik općinskog načelnika Općine Šandrovac. Danas je Đipalo vijećnik u Općinskom vijeću (DHSS), a i dalje je dugogodišnji poslovođa Šandroproma – tvrtke u vlasništvu Općine.

Tri odvojena slučaja

Povjerenstvo je još u veljači, zatim u svibnju te naposljetku krajem kolovoza na tapeti imalo Đipala da bi njihova konačna odluka bila kako je u dva slučaju bio u sukobu interesa dok u jednome nije počinio povredu zakona.

Naime, u prvom slučaju sumnjalo se da je Đipalo istodobno primao naknadu kao predsjednik Mjesnog odbora i kao zamjenik načelnika.

Dok je u drugom slučaju sumnja proizašla jer je uz naknadu za obavljanje funkcije člana proširenog sastava Općinskog izbornog povjerenstva Općine Šandrovac u 2020. za izbore za zastupnike u Hrvatski sabor od tisuću kuna, Đipalo istodobno primao volontersku naknadu za obnašanje dužnosti zamjenika načelnika.

<p>Današnje izjave Željka Đipala kontradiktorne su obrazloženju koje je objavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa/Foto: Martina Čapo</p>

Današnje izjave Željka Đipala kontradiktorne su obrazloženju koje je objavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa/Foto: Martina Čapo

Ujedno, treći slučaj kaže kako je Đipalo bio i član Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne osobe Šandrovac u 2012., dok ta ustanova još nije bila proglašena pravnom osobom od posebnog interesa za Općinu Šandrovac, te je uz to primio i iznos od 800 kuna za njezino obavljanje.

Novčana kazna

Za povredu u drugom i trećem slučaju Povjerenstvo dužnosniku Željku Đipalu Povjerenstvo izriče sankciju - obustavu isplate dijela neto mjesečne plaće u ukupnom iznosu od 2000 kuna koja će trajati četiri mjeseca te će se izvršiti u četiri jednaka uzastopna mjesečna obroka, svaki u pojedinačnom mjesečnom iznosu od 500 kuna.

<p>Općina Šandrovac/Foto: Martina ČApo</p>

Općina Šandrovac/Foto: Martina ČApo

Što se pak, tiče prvog slučaja, kako stoji u obrazloženju Povjerenstva, Đipalo nije u sukobu interesa jer uz primanje naknade za obavljanje funkcije predsjednika Mjesnog odbora Šandrovac u razdoblju od 10. ožujka 2011. do ožujka 2013., nije primao volontersku naknadu za obnašanje dužnosti zamjenika općinskog načelnika. Za 2011. primio je 800 kuna naknade, za 2012. godinu 400 kuna i u 2013. godini 3600 kuna naknade kao predsjednik mjesnog odbora. 

"Pravi" predsjednik MO

Sve to ne bi bilo toliko čudno da nismo saznali kako Željko Đipalo uopće nije bio predsjednik Mjesnog odbora u mandatu od 2010. godine na dalje, što je očito, promaknulo i Povjerenstvu o odlučivanju o sukobu interesa jer u njihovom pomnom obrazloženju odluke, tog pojašnjenja nema. Dokaz tome je što smo razgovarali sa Svenom Perecom, čovjekom koji tvrdi da je „pravi“ predsjednik Mjesnog odbora Šandrovac, izabran na legitiman način, sa svega tri glasa više od Đipala. Ali ne Željka Đipala već njegovog oca – Slavka Đipala. Dakle, iz ovoga proizlazi kako je Željko Đipalo od 2011. do 2013. godine, prema izvješću Povjerenstva, primio 4800 kuna naknade za funkciju koju uopće nije obnašao.

<p>Općina Šandrovac/Foto: Martina Čapo</p>

Općina Šandrovac/Foto: Martina Čapo

Budući da u spomenutom razdoblju, kako navodi Povjerenstvo, Đipalo nije dobivao naknadu za obnašanje dužnosti zamjenika načelnika njihova je odluka da nije u sukobu interesa jer nije primao dvije različite naknade. No, primao je jednu za nepostojeću funkciju.

Evo što kaže Sven Perec o tadašnjem obnašanju funkcije predsjednika MO.

Potvrda iz Općine

- Kao dokaz da sam legitimno izabrani predsjednik MO Šandrovac imam objavljeni članak u Bjelovarskom listu. A još uvijek sačuvane imam i e-mailove koje sam slao na razne adrese kao predsjednik MO. Među ostalima, tu su plan rada, prijedlozi i sugestije koje sam upućivao općinskom vodstvu, kao i zamolba za uvrštenje određenih točaka na dnevni red sjednice Općinskog vijeća. Bio sam itekako aktivan predsjednik MO, a kao takav trn u oku starom vodstvu. Uostalom, ta se informacija valjda može provjeriti i u nekim arhivama prijašnjih izbora – kazao nam je Sven Perec.

<p>Screeshoot objavljenog članka u Bjelovarskom listu u kolovozu 2010. godine u kojem je naznačeno kako je Sven Perec predsjednik MO Šandrovac/Foto: Ustupio Sven Perec</p>

Screeshoot objavljenog članka u Bjelovarskom listu u kolovozu 2010. godine u kojem je naznačeno kako je Sven Perec predsjednik MO Šandrovac/Foto: Ustupio Sven Perec

Kako bismo dobili točnu informaciju, kontaktirali smo Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Upravni odjel za poslove državne uprave. Rečeno nam je da nam te informacije može ustupiti Općina Šandrovac kojoj smo odmah proslijedili upit. Njihov službeni odgovor koji potpisuje pročelnica Ivana Fočić prenosimo u cijelosti.

Mjesni odbor Šandrovac u razdoblju 2010.-2014. godine predstavljali su: SVEN PEREC, predsjednik mjesnog odbora

SLAVKO ĐIPALO, ŽELJKO GORENJAK, MIROSLAV SOKOLIĆ, DEJAN MARINIĆ kao članovi Mjesnog odbora.

Inače, o sumnjama se Povjerenstvu očitovao i sam Željko Đipalo rekavši u travnju ove godine kako je primao naknade za sudjelovanje na sjednicama Općinskog vijeća Općine Šandrovac u razdoblju od 2010. – 2013., ali u svojstvu predsjednika Mjesnog odbora Šandrovac.

Kontradiktorna izjava

Naposljetku, kontaktirali smo osobno Željka Đipala kako bismo saznali njegovu stranu priče.

- Ja sam u navedenom razdoblju primao naknadu kao zamjenik načelnika, Mjesni odbor s time nema veze. Nisam ni bio predsjednik MO - kazao nam je odmah na početku Đipalo. Kada smo ga upozorili da je Povjerenstvu kazao drugačije, rekao je da njihovu odluku uopće nije pročitao, poznato mu je tek da mora platiti kaznu za druge dvije sporne stvari, što će i učiniti i za njega je to gotova stvar, pojasnio nam je Đipalo u telefonskom razovoru obećavši kako će se povratno javiti nakon što pomno pročita odluku Povjerenstva. 

I javio se.

"Kao da su milijuni u pitanju"

- Ja sam sada bio kod pročelnice i tu vam lijepo piše da nije utvrđeno da sam primao naknadu, a ja u to vrijeme nisam ni bio predsjednik MO - kazao nam je Đipalo. Nakon što smo ga opet upozorili da u odluci Povjerenstva piše drugačije dodao je kako ga više taj slučaj ne zanima i kako mu je pun kufer svega. Požalio se kako i drugi mediji već pišu o njegovom sukobu interesa pa ispada kao da je uzeo milijune od nekoga, što je daleko od istine.

- Neću više ništa komentirati, nemam nikakav interes od toga, čudno je sve to, poručio nam je Đipalo dodavši kako su obrazloženje Povjerenstvu pisali ljudi iz Upravnog odjela Općine Šandrovac.

- Otkud ja imam evidenciju što sam primao te davne 2011. godine - kazao je naposljetku.