Fotografija: Zvečevo je bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkohola te na trećem mjestu po proizvodnji kakao proizvoda/Foto: Davor Pongracic, Neja Markicevic/CROPIX
Galerija
Zvečevo je bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkohola te na trećem mjestu po proizvodnji kakao proizvoda/Foto: Davor Pongracic, Neja Markicevic/CROPIX

U Pakrac stiže izložba o 100 godina Zvečeva: "Prvi u svijetu proizveli čokoladu s rižom - Mikado"

60-ih godina nastaju i poznati brendovi čokolada Seka, Braco, Volim te, Samo ti, Mond… Zvečevo je bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkohola te na trećem mjestu po proizvodnji kakao proizvodaPAKRAC - U Muzeju Grada Pakraca 9. prosinca u 18 sati bit će otvorena gostujuća izložba Gradskog muzeja u Požegi „Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo“. Ova zanimljiva izložba prikazuje povijest i djelovanje tvornice koja je na početku nosila ime „Stock“ te kasnije „Zvečevo“, a ima značajno mjesto u povijesti požeške i slavonske industrije 20. stoljeća, piše Pakrački list.

Tvrtka Zvecevo/ Foto: Danijel Soldo/CROPIX
 
Tvrtka Zvecevo/ Foto: Danijel Soldo/CROPIX  

Tijekom svoje povijesti tvornica je bila povezana sa švicarskom tvornicom Nestle i bila je poznata po svojim inovativnim čokoladama.

Alkohol i kakao

U Zvečevu je 1964. nastala i prva čokolada s rižom na svijetu, poznati Mikado, a tih godina nastaju i poznati brendovi Seka, Braco, Volim te, Samo ti, Mond… Zvečevo je u bivšoj Jugoslaviji bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkohola te na trećem mjestu po proizvodnji kakao proizvoda.

Proizvodni pogon tvornice/Foto: Neja Markicevic/CROPIX

 
Proizvodni pogon tvornice/Foto: Neja Markicevic/CROPIX  

Foto: Davor Pongracic, CROPIX
Foto: Davor Pongracic, CROPIX

-Vjerujemo da je većina nas upoznata s onim starim, ali i novim brendovima ove tvornice koja predstavlja neizostavni dio našeg kolektivnog sjećanja. Zato nam je drago što ćemo povijest njenog razvoja približiti i našoj publici, rekla je  Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, piše Pakrački list.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Izložbu će biti moguće razgledati do 31. siječnja 2023. godine. I to od ponedjejak do petka od 8 do 16 sati, a četvrtkom od 8 do 19 sati.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!