Fotografija: Foto: Pakrački list; Wikipedija, Screenshot "Ratni zločin - logor Bučje"
Galerija
Foto: Pakrački list; Wikipedija, Screenshot "Ratni zločin - logor Bučje"

MAGISTRALA RATNOG ZLOČINA Počelo snimanje dokumentarca o logoru Bučje

Nakana je prikazati autentičan prostor i načine mučenja hrvatskih zarobljenika, snimiti sve lokacije na području Pakraca i Lipika kao i potresna svjedočanstva bivših logoraša i članova njihovih obiteljiU Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu jučer je počelo snimanje dokumentarnog filma „Magistrala ratnog zločina - Logor Bučje“ u produkciji splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, piše Pakrački list.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Riječ je o projektu naziva „Magistrala ratnog zločina“ koji u svojoj sastavnici ima sedam filmova, a zadnji koji je premijerno prikazan u kolovozu govori o strahotama logora u Glini. Kako nam je rekao Ivan Turudić, predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i producent, film o logoru Bučje bit će treći u nizu filmova koji će obuhvatiti mjesta i priče hrvatskih logoraša.

Danas oronuli prostori u kojima su držani zatočenici logora Bučje/Foto: Screenshot "Ratni zločin - logor Bučje"
Danas oronuli prostori u kojima su držani zatočenici logora Bučje/Foto: Screenshot "Ratni zločin - logor Bučje"

Nakana je prikazati autentičan prostor i načine mučenja hrvatskih zarobljenika, snimiti sve lokacije na području Pakraca i Lipika kao i potresna svjedočanstva bivših logoraša i članova njihovih obitelji za čije će se potrebe snimateljska ekipa zadržati na našem području idućih tjedan dana.

Foto: Wikipedija
Foto: Wikipedija

Podršku i suradnju u nastanku ovog trajnog zapisa dali su i Dinko Miovec, predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško - slavonske županije, te stručna suradnica Marija Martinelli u ime Grada Pakraca.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Kako je istaknuo Turudić, film bi trebao biti gotov za otprilike 6 mjeseci kada bi se njegova pretpremijera održala u Pakracu te dodao kako se filmovi u cilju očuvanja kulture sjećanja i borbe protiv zaborava nevino stradalih ljudi nastoje približiti mlađim generacijama da se takvo zlo nigdje više ne ponovi. Uz dokumentarne filmove, ova udruga želi i oformiti spomen sobe u svim mjestima o kojima govore filmovi, tako su otvorili spomensobu i muzej u Glini u autentičnom obliku, uređuju spomenprostore u Kninu, a nakana je urediti i uprizoriti spomensobu u sjećanje na nevine žrtve logora Bučje u Pakracu, piše Pakrački list.