Fotografija: Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

U neretvanskim mandarinama opet otkriven opasni pesticid: "Ovo je već treći put"

Brojne studije pokazale su kako izloženost pesticidu klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijeteNovi problemi za proizvođače neretvanskih mandarina: opet je u njima otkriven nedopušteni pesticid klorpirifos, piše Danica.hr.

Kako javljaju iz europske agencije za sigurnost hrane, štetna kemikalija otrkivena je u mandarinama koje su završile na tržištu Bosne i Hercegovine.

Količinu klorpirifosa od 0,031 mg/kg (ne smije biti ni malo) hrvatski su inspektori otkrili “službenom kontrolom na tržištu”. To znači da su uzorke mandarina uzeli izravno od neretvanskog proizvođača.

Uništene mandarine

Uzorak je uzet još 20. studenoga, a nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu izvijestila službena tijela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU.

Nedavno je i kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u našoj zemlji i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Prije toga mandarine s tragovima klorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju.

Klorpirifos je na području EU, dakle i Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Zabranjen u RH

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe.

Klorpirifos je, dakle, potpuno zabranjen u RH zbog dokazane gentoksičnosti i neurotoksičnosti i pesticidi koji ga sadrže ne smiju se uopće koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji. Znali su to jako dobro i u dolini Neretve, ali netko je očito svjesno išao u rizik, piše Danica.hr.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!