Fotografija: Hitnjaci su oštro protiv ideje da počnu raditi ambulantu. Na njihovoj strani su i kolege iz OHBP-a/Foto: BBŽ, MojPortal
Galerija
Hitnjaci su oštro protiv ideje da počnu raditi ambulantu. Na njihovoj strani su i kolege iz OHBP-a/Foto: BBŽ, MojPortal

Tomislav Petrušić o ideji da hitnjaci rade i u ambulanti: "Netko bi to mogao platiti životom"

"Ova ideja je besmislena. Činjenica je da su OHBP-i opterećeni, ali to se ne može riješiti vraćanjem sustava unatrag. Pacijenta ne možemo šaltati kojekuda", poručila je zaposlenica OHBP-aBJELOVAR – Nakon objavljene vijesti kako bi Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, ispostava Bjelovar, uskoro trebao započeti s pregledom hitnih pacijenata u ambulanti koje im pošalju s Objedinjenog hitnog bolničkog prijama, cijelu situaciju komentirao je Tomislav Petrušić. Iako je on zaposlenik daruvarske ispostave zavoda za hitnu medicinu, vrlo dobro poznaje sustav pa ga je ideja da oni kao terenci počnu raditi ambulantu, itekako uzrujala.

Tomislav Petrušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Tomislav Petrušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Nakon objavljenog članka koji možete pročitati OVDJE, Petrušić je javno na svojem Facebook profilu komentirao cijelu ovu situaciju.

"Niti Bajs ovo nije radio"

„Ivan Beljan pošto si aktivan javno, bez dlake na jeziku, zanima me što će DHSS (čiji sam član) kao koalicijski partner HDZ-a, napraviti po pitanju ovog cirkusa? Ruku na srce, ovakve egzibicije nije radila niti Bajsova garnitura u 12 godina vlasti!! Politici nije mjesto da gura nos u struku! Umjesto da se rješava problematika vezana za ambulante obiteljske medicine (velik broj pacijenta nema doktora i svoje probleme rješavaju preko OHBP-a i izvanbolničke hitne) politika sada pretaće iz šupljeg u prazno. Ovo je SRAMOTA! Sramota koju niti bivši župan Damir Bajs nije dopustio! Netko će od pacijenata zbog ovakve odluke platiti glavom!“, napisao je Petrušić.

Inače, cijela je ova situacija izazvala velik broj reakcija i komentara javnosti. Jedan od zanimljivijih komentara je i onaj zaposlenice OHBP-a.

- Ne znam čija je ovako “kreativna” ideja, ali je besmislena. Najprije za pacijente. Očito se radi o osobi ili osobama kojima je rad u OHBP-u i terenskoj hitnoj totalna nepoznanica. Radim u OHBP-u i odlično poznajem profil pacijenata. Osim toga, isti su osnovani s ciljem da se pacijenta ne šalta koje kuda. Činjenica jest da su OHBP-i opterećeni previše, bar 60 posto pacijenata su 4. i 5. kategorija, ali to bi se trebalo riješiti na drugačiji način, a ne vraćanjem sustava unatrag, poručila je Milka Lešić.

Situaciju je komentirao i Ivan Beljan.

Beljan: "Ovo sliči na lošu reformu"

Zanimljivo je to, u svim sektorima, prvo se provede loša reforma, pa iza toga traže rješenja za sanaciju loših reformi. Naravno da poštujem struku, no prije svega logiku, sigurnost i zdravlje naših državljana i gostiju, nikako ne privatne interese. I ova zbrka oko Zavoda za hitnu medicinu i Opće bolnice sliči na lošu reformu, logiku i nekonzultiranje sa teretom, odnosno strukom. Gospodo, riješite ovaj problem, kvalitetno bez dodatnih "repova", poručio je Beljan.

Ivan Beljan očekuje što skorije rješenje problema/Foto: Martina Čapo
Ivan Beljan očekuje što skorije rješenje problema/Foto: Martina Čapo

Tomislava Peturšića, između ostaloga, kontaktirali su i nacionalni mediji kojima je očito ova situacija u Bjelovaru postala zanimljiva. Kao i njima i nama je ponovio da nema smisla da terenci bez liječnika u ambulanti, počnu pregledavati pacijente koji dolaze u bolnicu potražiti hitnu pomoć.

Kako komentirate stav BBŽ-a i Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a da pacijente moraju početi pregledavati hitnjaci terenci?

Već sam spomenuo, politici očito nije dovoljno da kadrovira rukovodećim mjestima zdravstvenih ustanova, na koja se postavljanju stranački nesposobne, ali podobne ljude, nego sad odlazi korak dalje i određuje tko će što raditi. Izvanbolnička hitna u našoj županiji nema s HZZO-om ugovorene dodatne timove za rad u ambulanti tako da je ovakva odluka ishitrena i opasna za naše pacijente. Dovest ćemo se do toga da nam prijeti slučaj Metković gdje će se sustav loptati s pacijentom koji će ići od vrata do vrata tražeći pomoć, a na kraju je neće dobiti i još će to platiti životom. Ovakvu odluku može donijeti samo osoba koja nema veze sa zdravstvom i koju ne zanima čovjek.

Može li to u praksi biti provedivo i kako kažu u BBŽ-u, može li to smanjiti vrijeme čekanja pacijenata?

Ovako nešto može biti samo provedivo na silu. Svaki pacijent koji dođe potražiti pomoć na OHBP u Bjelovar mora proći trijažu koju radi medicinska sestra što znači da mora biti evidentiran i pregledan od strane liječnika. Po ovom bi liječnik s hitnog prijama nakon pregleda utvrdio da je pacijentovo stanje 4. ili 5. kategorije i onda ga poslao kod nas na hitnu umjesto da ga obradi do kraja. Kad je izvanbolnička hitna u pitanju, za nas postoje samo prva, druga i treća kategorija koje podrazumijevaju hitna stanja. 4.i 5. kategorija su stanja koje u pravilu trebaju zbrinuti ambulante obiteljske medicine i tu dolazimo do srži problema. Kod nas velik broj ambulanti obiteljske medicine ne funkcionira iz razloga što određen broj ambulanti nema liječnika ili ga imaju dva puta tjedno po 4 sata što nikako nije dovoljno. Da ne pričam o tome da se neke ambulante nikako ne mogu dobiti telefonski. Danas postoje ambulante u kojima rade samo medicinske sestre bez liječnika koje same rješavaju recepte, doznake, previjanja  pacijenata, ali su nažalost primorane određene pacijente slati na hitni bolnički prijem jer su bez liječnika i to su u principu pacijenti 4. i 5  kategorije. Pričamo npr. o uroinfektima, križoboljama, upalama grla koje traju nekoliko dana. To nisu hitna stanja koja treba zbrinjavati hitni bolnički prijem, a još manje izvanbolnička hitna. To su stanja za ambulante obiteljske medicine, dežurne ambulante vikendima i praznicima u sklopu Doma zdravlja. Nažalost, postoji i onaj određeni dio pacijenata koji redovito izbjegava svoje obiteljske liječnike i odmah hrli na hitnu. 

Funkcioniraju li tako hitne ambulante u drugim gradovima u županiji, kako spominju župan Marušić i ravnatelj Zavoda Mrzlečki?

Uz dužno poštovanje prema jednom i drugom trebali bi prvo nešto provjeriti prije nego što s tim izađu u javnost, naročito ravnatelj Mrzlečki koji je na čelu zdravstvene ustanove.

/Foto: BBŽ
/Foto: BBŽ

U ostala četiri grada županije pacijenti dolaze u ispostave gdje se zbrinjavaju prve tri kategorije hitnih stanja. Ne možemo usporediti rad u Daruvaru koji je od bjelovarskog hitnog prijema udaljen 60 kilometara s kolegama u Bjelovaru gdje je izvanbolnička hitna udaljena od OHBP-a 50 metara. Kod nas je broj hitnih stanja koji dolaze u ispostavu puno manji nego što bi to bilo u Bjelovaru, a često puta imamo problem da dok zbrinjavamo neko hitno stanje u ambulanti, npr. alergijsku reakciju na ubod insekta, dobijemo poziv na crvenu intervenciju gdje moramo izaći odmah van. Vjerujte mi, u tom trenutku biraš između dva zla, što nije nimalo ugodno za pacijente, a niti za nas djelatnike. Upravo za takva stanja u Bjelovaru postoji hitni bolnički prijem koji se definitivno treba rasteretiti, ali ne na način da se to radi preko izvanbolničke hitne nego reorganizacijom obiteljske medicine i dežurnih ambulanti preko vikenda i blagdana. Sramota je da u 21. stoljeću naši pacijenti u gradovima poput Daruvara, Garešnice, Grubišnog Polja i Čazme nemaju osigurane dežurne ambulante od petka popodne do nedjelje navečer u sklopu Doma zdravlja. Isto tako je žalosno da pacijenti moraju voziti od Daruvaru do Bjelovara ili Virovitice da bi podigli antibiotik za dijete jer građani nekada po nekoliko dana znaju biti bez mogućnosti podizanja lijekova što je po meni nedopustivo. Upravo je to problem s kojim bi se trebao baviti župan zajedno s gradonačelnicima i načelnicima, a ne dirati u samu struku i unositi nemir među pacijente i razdor među djelatnicima zdravstvenih ustanova. To je najmanje što nam trenutno treba.

------------------------------------------------------

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!