Fotografija: Ravnatelj Nenad Mrzlečki (lijevo)/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Ravnatelj Nenad Mrzlečki (lijevo)/Foto: Deni Marčinković

ZAVOD ZA HITNU Pala ostavka zbog izbora osiguravajuće kuće. Ravnatelj: "Sve je po zakonu"

Predstavnik radnika u Upravnom vijeću Denis Šumbera dao je ostavku jer tvrdi da se u Zavodu radi mimo pravilnika, a ravnatelj Nenad Mrzlečki kaže kako je riječ o neistinitim navodimaBJELOVAR – Prije nekoliko dana predsjednik Radničkog vijeća i predstavnik radnika u Upravnom vijeću Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a Denis Šumbera dao je iz moralnih razloga neopozivu ostavku na sve dužnosti.

Osobno nam je to i potvrdio, a razlog je, tvrdi Šumbera, to što se u Zavodu radi mimo pravilnika. Ne poštuje se, kaže dalje, statut Zavoda te se sjednice u većini slučajeva održavaju putem maila, a što onemogućuje raspravu. Ujedno su i međuljudski odnosi, tvrdi Šumbera, na relaciji Uprava - djelatnici, narušeni.

Sporni ugovori o osiguranju vozila

- Prema Statutu Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a, ravnatelj bez ovlaštenja Upravnog vijeća ne smije sklapati ugovore s osiguravajućim društvom. Dosad je Zavod imao ugovor za osiguranje vozila u jednoj osiguravajućoj kući, a kako se priča u kuloarima, nedavno je sklopljen novi ugovor s drugom osiguravajućom kućom i to bez suglasnosti Upravnog vijeća. Sjednice se, barem u 80 posto slučajeva, sazivaju mailom bez mogućnosti rasprava i pojašnjenja, kaže Šumbera i dodaje da ga osobno zanima stajalište predsjednika Upravnog vijeća Petra Tomića.

- Svašta se u posljednje vrijeme piše u medijima, ali i govori o našem Zavodu. U posljednjih godinu dana, koliko ja znam, imali smo svega dvije sjednice Upravnog vijeća uživo. Sve ostale bile su održane putem emaila. Isto tako, ovo o osiguranju se priča po ustanovi, no, nitko nas nije obavijestio službeno o promjenama - kaže Šumbera kojeg smo pitali da nam pojasni svoju izjavu o međuljudskim odnosima u Zavodu.

Prijepori na relaciji Uprava - djelatnici

- Što se tiče djelatnika – nikad bolji. No, postoje određeni prijepori na relaciji Uprava - djelatnici. Tako je bilo i prije, no čini mi se sada da je ljudima dosta svega i da su počeli javno progovarati o onome što ne smatraju ispravnim, zaključuje Šumbera.

Do predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a, Petra Tomića nismo uspjeli doći, iako smo ga nekoliko puta zvali i poslali mu poruku kako bismo, prema pravilima struke, čuli i njegovu stranu ove priče. 

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a Nenad Mrzlečki, kojeg smo tražili komentar vezan za tvrdnje donedavnog predsjednika Radničkog vijeća i predstavnika radnika Denisa Šumbere da se ne radi po Statutu, odgovorio nam je pismenim putem:

Nenad Mrzlečki, ravnatelj zavoda za hitnu medicnu BBŽ/Foto: HDZ Bjelovar
Nenad Mrzlečki, ravnatelj zavoda za hitnu medicnu BBŽ/Foto: HDZ Bjelovar

"Potvrđujem da je predsjednik Radničkog vijeća i predstavnik radnika u Upravnom vijeću Denis Šumbera pismenim putem podnio ostavku na spomenutim funkcijama, a kako navodi zbog moralnih razloga.

Potpuno je netočan i neistinit navod da je Zavod bez suglasnosti Upravnog vijeća promijenio osiguravajuću kuću. Proteklih dana je sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi i Pravilnika o postupku jednostavne nabave, a temeljem odobrenog Plana nabave za 2023. godinu, proveden postupak jednostavne nabave u kojem je odabran osiguravatelj za naredno razdoblje. Upravo danas je u postupku sazivanje sjednice Upravnog vijeća za koju su materijali pripremljeni prethodnih dana, a jedna od točaka je davanje ovlaštenja ravnatelju za sklapanje ugovora s odabranim osiguravateljem jer tako zahtjeva Statut Zavoda. S time bi trebao biti upoznat i predsjednik Radničkog vijeća koji je ujedno i član Upravnog vijeća", poručio je Mrzlečki osvrnuvši se i na sjednice Upravnog vijeća.

Međuljudski odnosi

"Sjednice Upravnog vijeća se sukladno Statutu održavaju redovito, a mogu se održati elektronskim putem ili osobnim prisustvom članova. Zavodom upravlja Upravno vijeće, a ravnatelj Zavoda provodi odluke Upravnog vijeća. O načinu rada Upravnog vijeća za odgovor je mjerodavan predsjednik Upravnog vijeća", kaže Mrzlečki koji je komentirao i međuljudske odnose.

"Navod da su međuljudski odnosi na relaciji Uprava - djelatnici nikada gori je vrlo subjektivan. Uprava i ravnatelj osobno su vrlo otvoreni za sva pitanja i suradnju. Osobno sam djelatnicima naglasio da su moja vrata svima otvorena te sam rado prihvatio zahtjev svakog djelatnika za razgovor i pojašnjenje", poručio je ravnatelj Mrzlečki.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!