Fotografija: Zaposlenici bjelovarskog Zavoda za hitnu medicinu protiv su ideje da pacijente primaju u ambulanti/Foto: BBŽ
Galerija
Zaposlenici bjelovarskog Zavoda za hitnu medicinu protiv su ideje da pacijente primaju u ambulanti/Foto: BBŽ

Bjelovarski hitnjaci dobili dodatan posao, radit će i ambulantu: "Nemamo za to liječnika ni uvjete"

"Želimo rasteretiti OHBP jer ponekad, zbog gužvi, pacijenati predugo čekaju na pregled. Zato će dio pacijenata preuzeti liječnici Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a", potvrdio je župan Marko MarušićUskoro će djelatnici bjelovarske ispostave Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a koji su primarno izvanbolnička ustanova, odnosno terenci, primati pacijente u svojoj ambulanti u Bjelovaru. I to one koje im pošalju sa Objedinjenog hitnog bolničkog prijama. Odlučeno je tako na nedavnom sastanku na kojem su bili predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a i Opće bolnice Bjelovar.

„Ovo je alarmantna situacija. Ovo je primjer kada nam se politika miješa u struku. Političari nam počinju govoriti što će od nas tko u stručnom dijelu raditi. Bjelovarsko-bilogorska županija vrši pritisak na Zavod za hitnu medicinu BBŽ-a koji je izvanbolnička hitna i koji ne radi ambulantno, da to počne činiti umjesto Hitnog bolničkog prijama ili uz njih. Konkretno, timovi koji rade teren bi osim toga, trebali raditi i ambulantu“ ovim riječima obratili su nam se zaposlenici Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a upozorivši nas kako je sve ovo naredio župan Marko Marušić pred zaposlenicima Zavoda na zajedničkom sastanku. 

Višesatno čekanje

Boris Iveković, inače zaposlenik Zavoda i predsjednik Radničkog vijeća Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a bio je na spomenutom sastanku.

- Mi smo terenska hitna i nemamo liječnika za ambulantu. A ideja je da nam se dio pacijenata iz OHBP-a koji nisu na prvi pogled hitnog stanja, pošalje na pregled. Taj netko mogao bi satima čekati ako smo na intervenciji. I to bez ikakvog nadzora, jer navečer nemamo niti čistačicu, upozorava Iveković i podsjeća da u njihovom prostoru postoji oprema i lijekovi. Iz tog razloga bi vrata morala biti zaključana ako su oni odsutni i na terenu.

- Htjeli su sebi olakšati, ja to razumijem i to bi bilo u redu da mi imamo liječnika za ambulantu. No, razlika je velika. Oni su bolnička ustanova, mi smo izvanbolnička, terenska služba, ističe Iveković i ponavlja kako su na sastanku bili predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a i Opće bolnice Bjelovar.

- O svemu smo razgovarali. A na kraju nikakav zaključan nije usvojen. Rečeno nam je da se probamo organizirati i da bi od 1. listopada mogli vidjeti kako će to funkcionirati. Naš šef, ravnatelj Zavoda Nenad Mrzlečki stao je na našu stranu, no s druge strane nije bilo sluha. Oni su si unaprijed zacrtali da će oni nama to nametnuti i to je to, nezadovoljan je Iveković koji ne zna čija je prvotno bila ideja.

Ukazivanje na propuste

Najprije razmišljamo o dobrobiti pacijenata, a zatim o našoj dobrobiti. Ne želimo se dovesti u situaciju da nam netko umre pred vratima, a nas nema. Može se dogoditi da pacijent s bolovima u leđima dođe u OHBP, a tamo ga trijažna sestra pogleda i pošalje k nama. Mi smo na terenu, a čovjek može imati srčani udar i srušiti se pred vratima. Moramo ukazati na takve propuste, uvjeren je Iveković koji ponavlja da u OHB-u imaju na raspolaganju veći broj liječnika dok oni nemaju nijednog. Odnosno taj jedan koji je dio tima može biti na terenu.

Dodajmo, na sastanku na kojem se govorilo o dodatnom poslu bjelovarskih hitnjaka bilo je 20-ak zaposlenika Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a.

- Svi smo jednoglasno rekli da smo protiv njihove ideje. Istoga stava na sastanku je bio i naš ravnatelj Nenad Mrzlečki, zaključio je Iveković.

Osim što su svoj stav iznijeli na zajedničkom sastanku, bjelovarski hitnjaci pismenim putem su se obratili i Upravnom vijeću Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a, Stručnom vijeću Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a, Pročelnici upravnog odjela za zdravstvo, demografiju i mlade pri BBŽ-u i Uredu kabineta župana.

Zaposlenici oštro protiv

U dopis koji potpisuje Iveković naveli su i kako:

  1. Bjelovarska ispostava ZZMHP BBŽ-a ima organiziran 24h rad Tim1 i Tim2, pokriva geografsko područje od oko 1000 km ceste te skrbi o 60 000 stanovnika. Do najudaljenijeg mjesta koje njihovi timovi pokrivaju imaju i više od 45 minuta vožnje u jednom smjenu. U 2023. godini na intervencije su izašli nešto manje od 3000 puta.
  2. Do otvaranja OHBP 2013 godine, pregled hitnih pacijenata odvijao se u prostoru današnjeg ZZMHP. Odande su pacijenti prema indikacijama slani; obaviti dijagnostičke pretrage, vaditi laboratorijske nalaze, te su mogli biti upućeni i na hospitalizaciju. Rad ambulante nije se preklapao s radnim vremenom liječnika obiteljske medicine, bio je organiziran noću i vikendima, a u ambulanti su radili liječnik i medicinska sestra/tehničar zaduženi isključivo za rad u ambulanti koji nisu po pozivu izlazili na teren i ondje pružali zdravstvenu skrb pacijentima.
  3. Rad ambulante u ZZHMP BBŽ prekinut je prije deset godina i nakon toga nije bilo uobičajeno primati i obrađivati pacijente, izuzev pregleda za zadržavanje koje smo obavljali u dogovoru s PU BBŽ. Optuženi smo kako je naša ustanova noću zaključna i kako je netko zbog toga ostao uskraćen za medicinsku skrb, što jednostavno nije točno. Ulazna vrata zaključavaju se ako timovi napuštaju baza, što je posve opravdano pošto nije riječ o ustanovi otvorenog tipa u kojem bi pacijenti mogu svaki tren tražiti liječnički pomoć.
  4. Sadašnja ambulanta Zavoda ne prima pacijente od otvaranja OHBP 2013. godine u Općoj bolnici Bjelovar, te trenutno nije opskrbljena za tu funkciju. Prostor ambulante u potpunosti je prilagođen korištenju djelatnika Zavoda za hitnu medicini. Otvaranje ambulante zahtijevalo bi nabavljanje opreme i lijekova kao i opremanje čekaonice za pacijente, prenamjenu sanitarnog čvora (kojim se trenutno koriste djelatnici Zavoda).
  5. Osim samog izlaska na intervencije i skrbi o pacijentima za vrijeme eventualnog transporta do bolnice, naš posao obuhvaća i vođenje medicinske dokumentacije (koje se nažalost svodi na prepisivanje naših intervencijskih listova u računalo), vođenja evidencije prijeđenih kilometar, čišćenje vozila HMP, održavanje opskrbljenosti opreme u vozilu i dr. Uz sve te poslove, očekuje se i organizirano vođenje rada ambulante, a ti će se poslovi zasigurno preklapati i sukobljavati.
  6. Za razliku od hitne ambulanti ZZHMP, nakon trijaže pacijenta na OHBP, pacijent na pregled čeka u prostoriji gdje je pod nadzorom medicinskih djelatnika te se u slučaju promjene stanja može žurno reagirati. Naša ambulanta bi, zbog našeg osnovnog posla, često morala ostati potpuno prazna, što ugrožava pacijente koji su u našu ustanovu došli po medicinsku pomoć.
  7. Na razini Republike Hrvatske nije uobičajeno da u gradovima u kojima postoje opće bolnice s OHBP, zavodi za hitnu medicinu rade preglede pacijenata ambulantno, u slučajevima gdje se to ipak radi, osigurava se zaseban tim liječnik/sestra koji su zaduženi isključivo za rad u ambulanti ili je riječ o ispostavama gdje je istodobno u smjeni nekoliko timova s liječnicama te su veće šanse da će liječnik biti prisutan u ambulanti u svakom trenutku. Svjesni smo da naše, ranije izneseno mišljenje, vjerojatno neće biti uvaženo no želja nam je iskoristiti ovu priliku za upozorenje kako ovaj potez smatramo korakom unazad u organizaciji rada Zavoda za hitnu medicinu BBŽ. Navikli smo da se naš rad ne uvažava, da ga se podcjenjuje i banalizira, a ovim potezom će uz to biti narušena i dobrobit pacijenata.

Drugu stranu ove priče pokušali smo doznati od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a, Nenada Mrzlečkog i župana Marka Marušića. Upitali smo ih konkretan stav o tome zašto dio posla OHBP-a prebacuju na Zavod za hitnu medicinu BBŽ-a, jesu li upoznati sa stavom zaposlenika koji su protiv takve ideje jer kako tvrde, nemaju uvjete, liječnika niti opremljenu ambulantu, čekaonicu i sanitarni čvor te koji je zaključak, odnosno, hoće li se unatoč protivljenju zaposlenika, ići s provedbom te ideje. Zanimalo nas je i je li o ovoj ideji tražen savjet krovnog Zavoda za hitnu medicinu.

-------------------------------------

Nenad Mrzlečki: "Odlučeno je. Krećemo s novim načinom rada"

"Točno je da smo prije nekoliko dana održali sastanak s kolegama iz OB dr. Anđelko Višić Bjelovar i predstavnicima našeg zajedničkog osnivača gdje smo razmatrali prijedlog, odnosno mogućnost da jedna zdravstvena ustanova pomogne drugoj u okviru svojih mogućnosti, a na dobrobit pacijenata naše županije.

Ravnatelj Nenad Mrzlečki i pročelnica Andrea Bengez/Foto: Deni Marčinković
Ravnatelj Nenad Mrzlečki i pročelnica Andrea Bengez/Foto: Deni Marčinković

Ideja je da naša ambulanta/prostorija za reanimaciju pregleda samo određeni dio pacijenata upućenih od strane Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u vrijeme kada naš liječnik nije na intervenciji, kao što to radimo i u ostalim našim ispostavama u županiji, a sa ciljem pružanja zdravstvene zaštite pacijentima, pomoći OHBP-u i neugrožavanja naše osnovne djelatnosti izvanbolničke hitne medicinske pomoći. Zaključeno je da bi od idućeg mjeseca krenuli s ovim načinom rada i razmotrili njegove utjecaje na ustanove.

Obzirom da je način rada sličan ili isti i u drugim županijskim Zavodima za hitnu medicinu te da Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Ugovor o funkcionalnoj integraciji zdravstvenih ustanova u županiji upućuju na suradnju zdravstvenih ustanova, nismo tražili mišljenje krovnog Zavoda. Ukoliko se pokaže potreba, svakako ćemo ga tražiti."

------------------------------------

Marko Marušić: "Na isti način se radi u svim drugim gradovima"

"Održan je sastanak između predstavnika Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar, Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarsko-bilogorske županije kao osnivača. Cilj sastanka bio je dogovoriti suradnju između dvije ustanove, a na dobrobit naših pacijenata. Objedinjeni hitni bolnički prijam Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar obavi gotovo 24.000 pregleda godišnje, što ponekad uzrokuje duža čekanja naših pacijenata kako bi obavili pregled. Upravo zato intencija sastanka bila je da dio pacijenata pregledaju liječnici Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, Ispostave Bjelovar, ali na način da to ne remeti rad njihove osnovne djelatnosti. Djelatnost hitne medicine obuhvaća provođenje mjera i postupaka hitnog izvanbolničkog medicinskog zbrinjavanja na mjestu događaja ili u prostoru za reanimaciju/ambulanti zavoda za hitnu medicinu ili tijekom prijevoza oboljelih ili ozlijeđenih osoba prijevoznim sredstvima hitne medicinske službe u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu te provođenje mjera i postupaka hitnog bolničkog zbrinjavanja u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi iz čega je vidljiva potreba suradnje između ovih ustanova.

"Većina radi savjesno"

Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije ustrojen je na način da ima 5 ispostava u gradovima naše županije. Svi gradovi imaju TIM 1 (tim s liječnikom), dok grad Bjelovar, s obzirom na broj stanovnika i područje koje pokriva, ima TIM 1 i TIM 2 (tim bez liječnika). U svakoj ispostavi postoji zakonski propisana prostorija za reanimaciju/ambulanta, te se pregledi pacijenta, u tim prostorima, svakodnevno obavljaju u svim vanjskim ispostavama Zavoda u našoj županiji. Iz ovoga je vidljivo da ne postoji 100 postotno protivljenje zaposlenika, s obzirom da većina zaposlenika odgovorno i savjesno obavlja svoj posao i obavlja preglede u ispostavama.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Intencija sastanka bila je da se pregledi obavljaju i u Ispostavi Bjelovar kako bi se smanjilo vrijeme čekanja naših pacijenata. Naravno, na način i u mjeri da to ne remeti rad Zavoda. Trijažu bi obavio OHBP koji bi pojedine pacijente (kategorije 4 i 5) potom uputio liječnicima koji rade u ZZHM na pregled. Takav način rada bio bi realiziran samo u slučajevima većih gužvi u OHBP-u i u manjem obimu.

Suradnja Zavoda za hitnu medicinu s drugim zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima u dijagnostici i liječenju propisana je, između ostalog, i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine, a i sličan ili isti način suradnja je i u drugim županijskim Zavodima za hitnu medicinu."

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!