Fotografija: Svemirske tete iz DV Maslačak Garešnica priremaju se za svoj prvi Znanstveni piknik/Foto: Janja Čaisa, Anita Belak
Galerija
Svemirske tete iz DV Maslačak Garešnica priremaju se za svoj prvi Znanstveni piknik/Foto: Janja Čaisa, Anita Belak

Svemirske tete iz DV Maslačak Garešnica uskoro idu na svoj prvi Znanstveni piknik

Zahvaljujući kreativnosti, edukaciji i istraživačkom duhu, tete su stvorile svemir u malom u svojoj vrtićkoj skupini. A radionicu pod nazivom Korak u svemir dosad su prošle na stotine predškolske i školske djeceTete Anita Belak i Višnja Jakšić  iz garešničkog DV Maslačak stvorile su senzorni svemirski kutić koji oduševljava djecu i roditelje. A njihovu radionicu Korak u svemir na Garešnica Infinity Festivalu pohvalili su i edukatori iz Udruge prof. Baltazar i pozvali ih da sudjeluju na Znanstvenom pikniku.

Zaradile mnoštvo pohvala

Zahvaljujući kreativnosti, predanosti, edukaciji i istraživačkom duhu, tete su stvorile svemir u malom u svojoj vrtićkoj skupini. Dio tog svog svemira odlučile su pokazati Gareščanima na ovogodišnjem Garešnica Infinity Festivalu i nisu požalile. Radionicu pod nazivom Korak u svemir prošle su na stotine predškolske, ali i školske djece, a tete su dobile mnoštvo pohvala za odlično osmišljen interaktivni kutak za najmlađe.

Tete Anita i Višnja u svemirskom kutiću u svojoj skupini; Foto J. Čaisa
Tete Anita i Višnja u svemirskom kutiću u svojoj skupini; Foto J. Čaisa
Tete su prošle edukaciju senzorne integracije; Foto J. Čaisa
Tete su prošle edukaciju senzorne integracije; Foto J. Čaisa

- Jako smo zadovoljne reakcijama djece, ali i velikih na našu radionicu Korak u svemir na GIF-u. Jedno prekrasno iskustvo, vrlo intenzivno. Ekipi iz Udruge prof. Baltazar jako se svidjela naša radionica, prvi put su vidjeli da vrtić sudjeluje na takvom tipu događanja. Želja im je proširiti svoje aktivnosti i na vrtić pa su nas pozvali da sudjelujemo na Znanstvenom pikniku koji se održava u rujnu u Donjoj Stubici. Ravnateljica nam je dala punu podršku i radimo već na prijavi za to događanje kao sudionici – rekla nam je teta Višnja Jakšić.

Tete na edukaciji 

Odgojiteljice Anita i Višnja prošle su edukaciju senzorne integracije koju su primijenile u svom radu i osmišljavanju svemirskog kutića. Devedeset posto svega što se može vidjeti u svemirskom kutiću u njihovoj skupini ručne je izrade, od prikupljenih i pedagoški neoblikovanih materijala i to sve izrađuju same. U planu za sljedeću pedagošku godinu je proširenje na vanjski prostor u vrtiću. A ići će se i na to da se u cijelom vrtiću oforme slični kutići kako bi garešnički DV Maslačak postao razvojni centar za senzornu integraciju na temu svemira, što su tete Anita i Višnja već prikazale u malom.

Poticajan i zabavan senzorni kutak zove na istraživanje; Foto J. Čaisa
Poticajan i zabavan senzorni kutak zove na istraživanje; Foto J. Čaisa
Sve je izrađeno od pedagoški neoblikovanog materijala; Foto J. Čaisa
Sve je izrađeno od pedagoški neoblikovanog materijala; Foto J. Čaisa
Djeca uče o svemiru kroz sva osjetila; Foto J. Čaisa
Djeca uče o svemiru kroz sva osjetila; Foto J. Čaisa

- Sve je počelo s pričom Krispin: praščić koji je imao sve, gdje se spominje svemirska postaja i raketa. Djeca su se spontano počela igrati simboličke igre let u svemir. S obzirom da smo mi već tada krenule s edukacijom senzorne integracije djece, cilj nam je bio oformiti senzorni centar taktilnih, vizualnih, zvučnih i ostalih poticaja. No tada je došla ta priča i mi smo zahvaljujući onom što je ona potaknula kod nas i djece dali smisao tom našem kutiću. Senzorni centar nije bio samo centar nego svemirska postaja. Sve smo zaokružili, kutić je dobio ime i priču. Složile smo poticaje koji su tematski vezani uz svemir. U cijelu je priču dakako uključena i tehnologija, vizualne i zvučne projekcije, formirali smo slušaonicu gdje su djeca mogla slušati razne priče, slušati zvukove iz prirode, vizualne doživljaje svemira – rekla nam je odgojiteljica Anita Belak.

Istraživački duh kod djece

Kao što je beskrajan svemir, tako su beskrajne i mogućnosti senzornih poticaja za djecu na temu svemira, toga su svjesne tete, ali isto tako ističu da nema teme koja se s djecom ne može obraditi. Djeca su se već susretala s kutićima, no odgojiteljice ističu da je ovo ipak malo drugačije. Svemir ih se poprilično dojmio.

Vrtićanci u svojoj svemirskoj postaji; Foto A. Belak
Vrtićanci u svojoj svemirskoj postaji; Foto A. Belak
Centar senzorne integracije nikad ne dosadi; Foto A. Belak
Centar senzorne integracije nikad ne dosadi; Foto A. Belak
Vizualne projekcije, igra svjetlo - sjena; Foto A. Belak
Vizualne projekcije, igra svjetlo - sjena; Foto A. Belak

- Cilj je bio djeci približiti temu na njima shvatljiv i prihvatljiv način, a opet poticajan i kreativan. Uključiti sva osjetila i pobuditi istraživački duh kod djece. Pronašli smo kratak edukativan animirani film koji su djeca dobro prihvatila. Dio kutića je i tvornica zvuka gdje od pedagoški neoblikovanog materijala djeca proizvode zvukove na razne načine. Zapravo su oni sami smišljali i organizirali svoje igre unutar kutića – rekla nam je odgojiteljica Višnja Jakšić.

No ovaj svemirski kutić nije odsječen, on je dio velike priče o cilju da vrtić postane prvi svemirski vrtić u Hrvatskoj, i to u mjestu gdje je rođen veliki Mike Vucelić, kojemu se u čast drugu godinu zaredom prošloga mjeseca održao odlično prihvaćen Garešnica Infinity Festival u cilju popularizacije znanosti kod najmlađih. Iako im se tema svemira nekako spontano nametnula kroz odlično prihvaćenu priču o praščiću, ona je odličan dodatak sadržajima na temu svemira u gradu. Između ostaloga, tu je i edukativno-zabavni Apollo park u neposrednoj blizini vrtića.

Neprestano istraživanje

- Prvo nas je jako zainteresirala senzorna integracija. Nekako se sve poklopilo. Nas dvije smo kliknule. Osim što smo mi dobile, djeca su puno dobila. Taj način rada je puno zanimljiviji. Sve se svodi na istraživanje, nadograđivanje, isprobavanje, nikad ne znamo kud će nas to odvesti. No uvijek smo spremni malo preusmjeriti put, biti fleksibilniji. Mi smo kroz svemir zadovoljile i socio-emocionalni razvoj i tjelesni razvoj djece, nije se to svelo samo na istraživanje – rekla nam je teta Višnja.

Tete Anita i Višnja ispred svoje radionice na GIF-u; Foto J. Čaisa
Tete Anita i Višnja ispred svoje radionice na GIF-u; Foto J. Čaisa
Radionica Korak u svemir DV Maslačak; Foto J. Čaisa
Radionica Korak u svemir DV Maslačak; Foto J. Čaisa

- Nikad nismo rekle jedna drugoj da je nešto nemoguće. Kad jednoj padne na pamet neka ideja, druga će joj reći: hajmo probati. Uvijek je bolje probati pa možda nešto i uspije nego ni ne pokušati. Tako se dogodilo i s ovim senzornim kutićem, ne bismo puno stvari otkrile, ne bi se puno stvari dogodilo, nekakvih situacija koje su baš ispale spontano, odvele su nas u nekom pravcu koji se onda mogao nadograđivati. A nama je takav rad nešto što nas ispunjava. Puno nam je zanimljivije, raznovrsnije, poticajnije, puno toga i same moramo naučiti da bismo mogle prenijeti na djecu. Iako se naradiš, odlično se osjećaš i vidiš da su i djeca i roditelji zadovoljni takvim pristupom – veli nam teta Anita.

Pripreme u tijeku

Da je ovo samo jedan u nizu zanimljivih projekata iz radionice kreativnih teta, potvrđuje i prošlogodišnji projekt Put oko svijeta u sklopu kojeg su sa svojim predškolcima obišli sve kontinente. Na kraju godine imali su izložbu s preko tisuću pojedinačnih dječjih radova. Jedan je dječak tijekom godine nacrtao 300-tinjak životinja te su složili jednu malu životinjsku enciklopediju na temelju njegovih radova.

Ostavite svoj trag u svemiru; Foto J. Čaisa
Ostavite svoj trag u svemiru; Foto J. Čaisa
Edukativni film u tamnoj sobi na GIF-u; Foto J. Čaisa
Edukativni film u tamnoj sobi na GIF-u; Foto J. Čaisa

Tete imaju puno ideja i planova, a nakon zasluuženog ljetnog odmora i priprema za prvo sudjelovanje na Znanstvenom pikniku. Tamo će kroz svoju radionicu Korak u svemir približiti svemir najmlađoj populaciji, predstaviti svoju skupinu i vrtić, ali i grad u kojem se rodio veliki znanstvenik Mike Vucelić, svoju Garešnicu.