Fotografija: Filip i Vjekoslav Martinić/Foto: GKC
Galerija
Filip i Vjekoslav Martinić/Foto: GKC

Vjekoslav i Filip Martinić iz Garešnice predavali na Hrvatskoj školi folklora u Zadru

Hrvatska škola folklora okupila je 68 polaznika iz Argentine, SAD-a, Njemačke, Austrije, Švicarske, Rumunjske, Srbije, Crne Gore i HrvatskeGAREŠNICA - Vjekoslav Martinić iz Garešnice i njegov sin Filip Martinić, kao asistent, bili su voditelji kolegija tradicijskih glazbala Hrvatske škole folklora u Zadru, piše KruGarešnica.

Hrvatska škola folklora, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, održavala se u Zadru, od 4. do 13. kolovoza, a okupila je 68 polaznika iz Argentine, SAD-a, Njemačke, Austrije, Švicarske, Rumunjske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Ove godine obrađivale su se pjesme i plesovi Jadranske zone, kroz kolegije plesa, tambura i tradicijskih glazbala.

Prvi posjetitelji gareškog kulturnog centra bili su im učenici 2. a razreda/Foto: Zoom Garešnica
Prvi posjetitelji gareškog kulturnog centra bili su im učenici 2. a razreda/Foto: Zoom Garešnica

Programski voditelj bio je Andrija Ivančan, a svakodnevno su se izmjenjivali predavači ovisno o dijelu zone koji se obrađivao. Kolegij tradicijskih glazbala vodio je Vjekoslav Martinić iz Garešnice, sa svojim asistentom Filipom Martinićem, piše KruGarešnica.

Glazba i poduzetništvo

Podsjetimo, o Vjekoslavu Martiniću već smo ranije pisali i to u travnju ove godine kada je bilo riječi o Gareš’kom kulturnom centru koji uspješno spaja tradicijsku glazbu s poduzetništvom. Kako bi to dokazali, svoja su vrata otvorili za sve zainteresirane. Pokazali su im svoju šivaonicu i posudionicu narodnih nošnji, radionicu za izradu tradicijskih glazbala i ono na što su posebno ponosni – profesionalni tonski studio.

Gareš'ki kulturni centar/Foto: Zoom Garešnica
Gareš'ki kulturni centar/Foto: Zoom Garešnica

U radionici tradicijskih glazbala bila su izložena sva glazbala koja proizvode. O glazbalima je kao i uvijek govorio Vjekoslav Martinić, voditelj projekta, svirač i izrađivač glazbala te predavač na Hrvatskoj školi folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Trio Martinić - sin Filip, tata Vjekoslav i mama Romana Fezi Martinić/Foto: GKC
Trio Martinić - sin Filip, tata Vjekoslav i mama Romana Fezi Martinić/Foto: GKC

Koji mjesec ranije, točnije u siječnju, Vjekoslav Martinić izazvao je opće oduševljenje kod garešničkih vrtićanaca.

Vrtićanci bili oduševljeni

Naime, garešnički vrtićanci, polaznici starije grupe Ribice, posjetili su Gareš'ki kulturni centar gdje su plesali i svirali te puno toga naučili o neobičnim tradicijskim glazbalima.

Djecu i njihove tete ugostili su Vjekoslav i Romana Martinić u prostorijama GKC-a, gdje im je Vjekoslav prezentirao čitav niz glazbala – od tamburica do cimbala i gajdi. Ispričao im je kratku i zanimljivu povijest instrumenata na kojima su svirali i njihovi pradjedovi. Kako je to izgledalo i kako su reagirali mališani, možete pročitati OVDJE.