Fotografija: Sutra pada odluka od novom ustroju Županije/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Sutra pada odluka od novom ustroju Županije/ Foto: Deni Marčinković

Sutra se odlučuje o novom ustroju Županije. Na dnevnom redu i prvi rebalans proračuna

Usvoji li se taj prijedlog, a za očekivati je da hoće, uspostavit će se nova upravna tijela s novom djelokrugom. To znači da će se natječajem birati novi prvi suradnici župana i njegovih zamjnenikaDonošenje Odluke o novom ustrojstvo i djelokrugu upravnih tijela Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i prvi ovogodišnji rebalans proračuna, prema najavljenom Dnevnom redu trebale bi biti jedne su od najvažnijih točaka sutrašnje sjednice Županijske skupštine. 

Novi saziv županijskog predstavničkog tijela konstruiran je prije točno mjesec dana, a već prva sjednica dala je naslutiti da nova vladajuća garnitura ima namjeru pokušati riješiti, prema njihovim tvrdnjama, iznimno lošu situaciju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

Podsjetimo, već na konstituirajućoj sjednici, koje su mahom protokolarnog karaktera, skupštinari su donijeli Odluku o davanju suglasnosti Upravi društva Vodoprivreda d.d. Daruvar, čiji je Županija 60 postotni vlasnik, za donošenje odluke o promjeni Statuta te su tako stvoreni uvjeti za dokapitalizaciju tog društva bez ograničenja, o ćemu više možete pročitati ovdje

Nova sistematizacija

Župan Marko Marušić još od predizborne kampanje najavljivao je promjene, a njih, prema njegovim riječima, može provesti samo ako ima vlastiti tim koji će činiti stručni i sposobni ljudi. Prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, većina aktualnih pročelnika novoj županijskoj vlasti nije ponudila svoj mandat na raspolaganje, međutim na zastupničkim klupama članovi Skupštine sutra bi trebali dobiti prijedlog odluke o novom ustrojstvu Županije. 

Novi članovi predstavničkog tijela Županij/ Foto: Deni Marčinković
Novi članovi predstavničkog tijela Županij/ Foto: Deni Marčinković

Ako se taj prijedlog usvoji, a za očekivati je da hoće, u roku od osam dana uspostavit će se nova upravna tijela s novim djelokrugom, a dosadašnji pročelnici bit će razrješeni dužnosti. Spomenute promijene ne odnosne se jedino na Službu za unutarnju reviziju. Nadalje, 30 dana od stupanja na snagu novog ustrojstva, mora se donijeti Pravilnik o unutarnjem redu, odnosno sistematizaciji radnih mjesta, što je ujedno i preduvjet za raspisivanje natječja za nove pročelnike. Do njihovog izbora, upravne odjele vodit će vršitelji dužnosti koje će imenova ti župan. 

Rebalans proračuna

Što se pak proračuna tiče, jedan od razloga izmjena i dopuna su i nedavno održani lokalni izbori. Naime, bivši župan i njegovi suradnici u tu svrhu predvidjeli su čak dva milijuna kuna manje, nego što je, pokazalo se kasnije, to bilo potrebno. 

Do povećanja će doći i na drugim stavkama, poput sredstava namijenjenih za provedbu popisa stanovništva ili primjerice provedbi projekta „Školski obrok za sve“. Međutim, puno veće promjene nastupit će po pitanju smanjena troškova.

Najveći rezovi u gospodarstvu

Novim prijedlogom proračuna Bjelovarskom sajmu bit će uskraćeno gotovo milijun kuna planiranih za kapitalne investicije, kojih ove godine neće biti. Nadalje, za 200 tisuća kuna smanjuje se i stavka "obnova voznog parka", a najveće rezove, čak šest milijuna kuna, doživjet će Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i regionalni razvoj. Riječ je o smanjenju previđenih troškova za Javne pozive koji uopće nisu raspisani, poput Subvencije kamata za stambene kredite građana Bjelovarsko-bilogorske županije, ili za pozive na koji se nitko nije javio, kao što je primjerice sufinanciranje Turističkih manifestacija od važnosti za županiju.

Skupština Bjelovarsko-bilogorske županije/ Foto: Deni Marčiković
Skupština Bjelovarsko-bilogorske županije/ Foto: Deni Marčiković

Spomenimo i da ima dosta završenih javnih poziva u kojima je ukupan iznos pristiglih zahtjeva bitno manji u odnosnu na planirane te će se i te stavke smanjivati, kao što je Potpora razvoju poduzetničkoj infrastrukturi. 

Treba reći i to da u planiranom proračunu spomenutog upravnog odijela ima stavki koje su i povećane, zbog većeg odaziva od prvotno planiranog, kao što su Sufinanciranje uređenja proizvodno poslovnih objekata i obrtničkih radionica ili Potpore tvrtkama i obrtima kojima je odlukom stožera CZ RH privremeno obustavljeno poslovanje. Međutim, takvih stavki bitno je manje u odnosu na one kojima se smanjuju prihodi, što je i dovelo do velikog reza.

U brojkama, proračun se umanjuje za nešto više od četiri milijuna kuna. Točnije, umjesto izvonih 1.071.883.790, sada iznosi 1.067.819.255 kuna, što je umanjene za svega 0,38 posto. 

Sporna 2018. godina

Zanimljiva bi trebala biti i rasprava o Zapisniku obavljenog proračunskog nadzora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Naime, njime je utvrđeno da se Županija u 2018. godini nije pridržavala propisanih ograničenja za plaće svojih zaposlenika. Drugim riječima, zaposlenicima je isplaćeno čak milijun i pol kuna više od dopuštenog u toj godini. 

Također, državni nadzor utvrdio je da je u već spomenutoj godini Županija polagala novčana sredstva na depozitni račun bez suglasnosti Županijske skupštine i to u iznosu većem nego što to Zakon dopušta, a utvrđeno je i to da nisu podmirena potraživanja Ministarstva poljoprivrede, u iznosu od gotovo 10 milijuna, za kreditiranje poljoprivrede. Stoga je Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo mirni spor, kojim je odlučeno da se novac mora vratiti do 2027. godine, doduše umanjen za kamatu. 

Pored spomenutih, na Dnevnom redu sutrašnje sjednice naći će se i Aktualni sat, Odluke o davanju suglasnosti Općoj bolnici Bjelovar za preuzimanje obveza na teret decentraliziranih sredstava, sklapanje pojedinačnih Ugovora o javnoj nabavi te mnoge druge suglasnosti.