Fotografija: Foto: Damir Krajac/CROPIX
Foto: Damir Krajac/CROPIX

‘Snažno ćemo se suprotstaviti poskupljenjima! Šaljemo sve službe na teren, vratite stare cijene!‘

Naša je zadaća da svim mehanizmima zaštitimo građane, naglasio je premijer Andrej PlenkovićNakon uvodnog govora premijer Andrej Plenković ponovio je da je Hrvatska jedina zemlja koja je istog dana postala članica i europodručja i Schengena. ‘Ne možemo biti više u jezgri europskih procesa nego što smo to danas‘, naglasio je premijer.

Zahvalio se svima koji su u ovom procesu dali svoj doprinos da se realiziraju ti ciljevi, a zahvalio se i predsjednici EK Ursuli von der Leyen koja je posjetila Hrvatsku tom prilikom, prenosi Jutarnji list.

Što se tiče uvođenja eura, Plenković je kazao da je ‘hrvatsko gospodarstvo bolje zaštićeno od budućih kriza‘.

- Konstatirali smo da su neki očito iskoristili konverziju kako bi neopravdano dizali cijene. Zahvaljujem se onima koji to nisu napravili. Upozoravali smo na minimalna povećanja cijena, no ono čemu svjedočimo u pojedinim slučajevima je čisto profiterstvo i mi ćemo se time snažno suprotstaviti mjerama Vlade. Ključno je povjerenje, a mi smo ga pokazali prema našem gospodarstvu. Prelazak na euro nije situacija u kojima pojedini subjekti žele to iskoristiti. Naša je politika da upravljamo krizama te da smo na usluzi i građanima i gospodarstvu - istaknuo je Plenković.

Vratite cijene s kraja prosinca

Podsjetio je na mjere koje je Vlada donijela u covid krizi.

- Očuvali smo 800.000 radnih mjesta, isplatili smo plaće privatnom sektoru, spasili smo brojna poduzeća - rekao je Plenković.

- Osim u Sloveniji, svi imaju višu stopu inflacije od Hrvatske. Naša je zadaća da svim mehanizmima zaštitimo građane. To je smisao eura, drugem najjače valute na svijetu. Država će djelovati prema svima koji neopravdanu dižu cijene. Svi nadležni će pridonijeti tome da se otkriju nepoštene prakse. Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, dobit će precizan zadatak da djeluju čim vide nepravilnosti - kazao je premijer.

- Pozivamo sve poslovne subjekte da revidiraju cijene i vrate ih kakve su bile na kraju prosinca - rekao je na kraju svog izlaganja o masovnim poskupljenjima premijer Plenković.

Nakon premijera govorio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

- Svi poslovni subjekti se obvezuju da revidiraju maloprodajne cijene sukladno zakonima, da iste budu određene na 31.12.2022. godine - rekao je Filipović.

Pojačani nadzor

Vlada je naredila da se cijene proizvoda i usluga moraju vratiti na razinu prije uvođenja eura. Pojačani nadzor cijena provoditi će Državni inspektorat, Carinska i Porezna uprava. Uz to, Ministarstvo gospodarstva bit će zaduženo za pripremu i lansiranje digitalne platforme za praćenje cijena. Ministarstva poljoprivrede i gospodarstva biti će zadužena za praćenje i kontrolu cijena te prilagodbu postojećih propisa kojima je omogućena pomoć gospodarstvu u krizi - istaknuo je Filipović, prenosi Jutarnji.

Na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o fiskalnoj odgovornosti (EU) te prijedlog zaključka o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena.

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu, s tim u vezi, da će Vlada donijeti mjere kako bi spriječila neopravdani rast cijena do kojeg dolazi nakon zamjene kuna u eure te je pozvao trgovce da budu korektni, razumni i ozbiljni.