Fotografija: Premijer Andrej Plenković/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Galerija
Premijer Andrej Plenković/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Plenković: "Neopravdano dizanje cijena ne dolazi u obzir, već sutra donosimo mjere!"

"Bit će angažirani svi inspektori, ne samo glavni državni inspektor. Na terenu su i čekamo njihovo izvješće", rekao je premijer PlenkovićPremijer Andrej Plenković pratio na Sljemenu utrku Snježna kraljica, a pritom je dao i izjavu za medije, piše N1.

Premijer kaže da smo ulaskom u Schengen i uvođenjem eura ostvarili dva strateška cilja. Što se tiče povećanja cijena koje je uslijedilo gotovo trenutačno, Plenković kaže da su uvidjeli da se događa nešto što nisu tražili.

Inspektori na terenu

- Dio poslovnih subjekata ovo koristi za lov u mutnom, to je loša i nepoštena praksa. S tim treba stati, treba se vratiti na cijene koje su bile prije 1. siječnja i prevesti tečaj pošteno i korektno, kako je država to odradila u korist građana. Bit će angažirani svi inspektori, ne samo glavni državni inspektor. Na terenu su i čekamo njihovo izvješće, rekao je premijer.

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

- Do ovoga ne smije doći, a ne smije doći zbog toga što je hrvatska država u godini krize regulirala cijene struje, plina, naftnih derivata, napravila pakete za pomoć svima, pa i cijeloj poslovnoj zajednici, smanjivala PDV… Ako država odradi svoju ulogu, onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mjera Vlade, odmah neopravdano dižu cijene. Mi ćemo uključiti sve mehanizme države da se to spriječi i da se cijene vrate gdje su bile. Ne može država raditi sve, a netko u mentalitetu koji je čisto bezobrazluk, profiterstvo, lopovluk, raditi od građana nekoga tko nije previše pametan. To ne dolazi u obzir i zato će Vlada već sutra donijeti mjere. Ne želimo da netko od velikog uspjeha napravi bezobrazluk, zaključuje premijer.

- Garantiram da nikome tko je digao cijenu od nedjelje do ponedjeljka nije dignuta cijena nijednog inputa. To je čisto dizanje cijena nauštrb gospodarstva. Država je bila odgovorna. Kad tako radite, očekujete da se svi u društvu ponašaju na isti način, rekao je premijer.

Sastanak u Vladi oko mjera

Sastanak u Vladi na kojemu se razgovara o mjerama za sprečavanje rasta cijena zbog uvođenja eura, zasad je prekinut i trebao je biti nastavljen u 17.30, doznaje N1.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Još uvijek nije odlučeno koja mjera će biti donesena na sutrašnjoj sjednici Vlade, ali, podsjetimo, ministar Filipović je udario na trgovce zbog dizanja cijena i rekao da su na stolu crne liste i povećanje broja proizvoda kojima će se zamrznuti cijena.

Osim crnih lista i povećanja broja proizvoda kojima bi se mogla zamrznuti cijena, do samih trgovaca je došla neslužbena informacija da bi ih Vlada mogla natjerati da vrate cijene stotinu proizvoda na razinu kakva je bila 30. 11. 2022. godine. No, ništa još nije odlučeno, ali trebalo bi biti večeras kada će premijer ponovno okupiti uži tim suradnika i ministara u Vladi.