Fotografija: Petrol Grupa, u čijem su sastavu Petrol i Crodux, danas je iz prosvjeda zatvorila svoje benzinske crpke na sat vremena/Foto: Željko Puhovski/CROPIX/ Damir Krajač/CROPIX
Galerija
Petrol Grupa, u čijem su sastavu Petrol i Crodux, danas je iz prosvjeda zatvorila svoje benzinske crpke na sat vremena/Foto: Željko Puhovski/CROPIX/ Damir Krajač/CROPIX

Petrol i Crodux zatvorili crpke. Ministar: "Ne damo da guraju ruku duboko u džep građana"

Petrol procjenjuje da šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu koju je pretrpio iznosi 45,6 milijuna euraUprava Petrola danas se oglasila na temu vladinih mjera regulacije cijena goriva, zbog kojih je u srijedu od 12 do 13 sati biti zatvorena i njihova prodajna mjesta kao znak prosvjeda.

Naime, Petrol procjenjuje da šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu koju je pretrpio iznosi 45,6 milijuna eura, piše Jutarnji list.

- Od 7. veljače 2022. godine, otkad su u Republici Hrvatski regulirane maloprodajne cijene naftnih derivata, tvrtka Petrol d.o.o. prisiljena je prodavati naftne derivate s negativnom maržom. Petrol d.o.o., kao dio grupe Petrol, u Hrvatskoj obuhvaća 202 benzinske postaje i više od 2.200 zaposlenika.

Petrol Grupa, u čijem su sastavu Petrol i Crodux, danas je iz prosvjeda povodom vladinih mjera zatvorila svoje benzinske crpke na sat vremena, od 12 do 13 sati/Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Petrol Grupa, u čijem su sastavu Petrol i Crodux, danas je iz prosvjeda povodom vladinih mjera zatvorila svoje benzinske crpke na sat vremena, od 12 do 13 sati/Foto: Željko Puhovski/CROPIX

Šteta od regulacije cijena naftnih derivata Petrolu u Hrvatskoj za 2022. godinu iznosi 45,6 mil EUR i ako bi nastavili s istim modelom regulacije, šteta bih se popela na 68 mio EUR u 2023. godini, što znači ukupno 114 mil EUR.

Uprava Petrola je kontinuirano pozivala resorno ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske, da izmijene nerazmjerne mjere (poslano je 12 dopisa Ministarstvu za gospodarstvo i održivi razvoj i Vladi RH te je održano pet sastanaka i današnji šesti sastanak s resornim ministrom).

Upitna opskrba

Također je upozorila hrvatsku Vladu da nastavkom primjene postojeće uredbe više neće biti moguća daljnja opskrba hrvatskog tržišta naftnim derivatima od strane Petrol grupe. Unatoč brojnim aktivnostima usmjerenim na prekid nerazmjerne i neodržive regulative, rješenja do danas nisu pronađena.

S obzirom na neodrživu regulaciju cijena naftnih derivata i gospodarsku štetu nanesenu Petrol grupi u 2022. godini, Petrol grupa u Hrvatskoj primorana je poduzeti daljnje mjere zaštite svojih interesa.

Ministar Davor Filipović/Foto: Damir Krajač/CROPIX
Ministar Davor Filipović/Foto: Damir Krajač/CROPIX

Zbog toga smo jučer najavili zatvaranje naših benzinskih servisa u RH na jedan sat, te smo slijedom toga pozvani od strane ministra na sastanak u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Sastanak je održan jutros, te nam je od strane ministra komunicirana namjera povećanja regulirane marže s postojećih 0,65 kn/lit na 0,75 kn/lit.

Petrol nema vlastitu rafineriju te sve naftne derivate kupuje na tržištu. Obzirom, da su nabavni uvjeti za 2023. godinu znatno lošiji u odnosu na 2022. godinu, najavljenih 0,10 kn/lit povećanja regulirane marže ne pokriva spomenuto povećanje nabavnih cijena naftnih derivata, što nas stavlja u još nepovoljniji položaj u odnosu na 2022. godinu te generiranje daljnjih gubitaka.

Traže rješenje Vlade

Budući da su nam najavljene korekcije u visini regulirane marže nedostatne za održivo poslovanje na tržištu Republike Hrvatske, Petrol d.o.o. će danas, 28. prosinca 2022. od 12:00 do 13:00 sati, zatvoriti svoja prodajna mjesta u Hrvatskoj (osim benzinskih postaja na autocestama i pomorskom dobru). Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim/interventnim službama. Sa zatvaranjem apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da pronađe održivo rješenje za opskrbu derivatima i nesmetano poslovanje na hrvatskom tržištu.

Split, 281222.
Petrol i Crodux iz protesta zbog vladinih mjera zatvorili svoje benzinske pumpe na sat vremena.
Foto: Nikola Vilic/CROPIX
 
Split, 281222. Petrol i Crodux iz protesta zbog vladinih mjera zatvorili svoje benzinske pumpe na sat vremena. Foto: Nikola Vilic/CROPIX  

Trenutne regulatorne mjere u području trgovine naftnim derivatima su nerazmjerne, budući da su se promijenile tržišne okolnosti, jer su se cijene nafte vratile na razinu od prije početka rata u Ukrajini te nema više potrebe za reguliranjem cijena naftnih derivata. Regulativa je neadekvatna jer uništava tržište.

U ime tvrtke Petrol se ispričavamo svim svojim kupcima i zahvaljujemo im na razumijevanju. Naša namjera ovim upozorenjem Vladi je spriječiti moguće nestašice naftnih derivata na hrvatskom tržištu i posljedično poteškoće u opskrbi naftnim derivatima na benzinskim stanicama.

Privremena obustava prodaje

Petrol grupa očekuje od Vlade Republike Hrvatske da kreira pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente, bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti.

Petrol Grupa, u čijem su sastavu Petrol i Crodux, danas je iz prosvjeda povodom vladinih mjera zatvorila svoje benzinske crpke na sat vremena, od 12 do 13 sati/Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Petrol Grupa, u čijem su sastavu Petrol i Crodux, danas je iz prosvjeda povodom vladinih mjera zatvorila svoje benzinske crpke na sat vremena, od 12 do 13 sati/Foto: Željko Puhovski/CROPIX

Vjerujemo da ćemo zajedno dogovoriti uvjete za održivo poslovanje i da neće doći do nestašice goriva i poremećaja u opskrbi hrvatskog tržišta naftnim derivatima.

U suprotnom, Petrol d.o.o. dostavit će prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora, podnijet ćemo odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije. Budući da su poremećaji na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji - poručili su iz Petrola.

"Neougodno iznenađenje"

“Nećemo nikome dopustiti da u ovako teškoj situaciji gura ruku duboko u džep hrvatskih građana, pa ni Petrolu“, poručio je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović odbacujući zahtjeve Petrola da Vlada ukine ograničenje cijena goriva i poveća marže u maloprodaji naftnih derivata.

“Moram izraziti neugodno iznenađenje ponašanjem Petrola, jer su moji suradnici prije nekih mjesec dana komunicirali s Petrolom oko vraćanja marži na razinu koja je bila prije smanjenja u lipnju ove godine“, započeo je Filipović osvrt na sastanak s Upravom Petrola koji je jučer najavio, a u srijedu održao u Ministarstvu. Otkrio je da su mu predstavnici slovenske kompanije prenijeli zahtjeve koje je utvrdila Skupština dioničara Petrola. Od Vlade, prenio je Filipović, Petrol traži povećanje marži na prodaju goriva sa sadašnjih 65 lipa na kunu te ukidanje regulacije cijena goriva u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Komentirajući nezadovoljstvo Petrola maržama od 75 lipa koje nudi Vlada, Filipović je upozorio da su i u Sloveniji istovrsne marže 75 lipa.

“Moram se zapitati u čemu je za Petrol problem s maržama u Hrvatskoj“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!