Fotografija: Premijer je danas predstavio jesenske mjere protiv krize/Foto: Davor Pongračić/CROPIX, Twitter Vlade RH
Galerija
Premijer je danas predstavio jesenske mjere protiv krize/Foto: Davor Pongračić/CROPIX, Twitter Vlade RH

"Ovo je kriza bez presedana. Limitiramo cijene struje, plina, ulja, mlijeka... Evo iznosa!‘

Premijer Andrej Plenković danas je predstavio jesenski paket mjera protiv krize. Za paket mjera kaže da je "sveobuhvatan jer ne ostavlja nikoga po strani"Premijer Andrej Plenković predstavio je danas na sjednici Vlade paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstava od rasta cijena rekavši da nas očekuje kriza bez presedana.

- Prvih dvadeset točaka posvetit ćemo tome, jerama koje je vlada posvetila funkcioniranju društva. Idemo sa snažnim intervencijama, kao što smo uvijek činili. Umjesto uobičajenog uvoda izložit ću prezentaciju koja će javnosti predstaviti kontekst u kojem se nalazimo, situaciju i mjere koje poduzimamo kako bi pomogli građanima i gospodarstvu - rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade, piše Jutarnji list.

Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

- U vremenu smo velikih globalnih poremećaja. Ključni razlog je ruska agresija na Ukrajinu koja je izazvala poremećaje u opskrbi hranom i energentima. Klimatske promjene, rekordne suše, razorne poplave, pridonose rastu cijena hrane i energije. Kina zbog nastavka pandemije značajno je usporila proizvodnju i uzrokovala poremećaj svjetske trgovine. Imamo snažan gospodarski rast koji je povećao neravnotežu potražnje i ponude. Potrebno je osvijestiti što globalno poskupljenje donosi - dodao je Plenković.

- Barel nafte koštao je 47 dolara prije dvije godine, prije godinu 68, danas 93. Cijena električne energije bila je 45 eura po megavatsatu, lani 131, a danas 534 eura po megavatsatu. Plin je koštao 12 eura, zatim 52, danas košta 216 eura. Ugljen 61 dolar po toni, lani 112 dolara, danas je na 380. Ovo je dosad neviđeno, ovo je svijet u kojem živimo i djelujemo kao države - rekao je Plenković.

"Barel nafte koštao je 47 dolara prije dvije godine, prije godinu 68, danas 93 dolara", kaže Plenković/ Foto: Damjan Tadic/CROPIX
"Barel nafte koštao je 47 dolara prije dvije godine, prije godinu 68, danas 93 dolara", kaže Plenković/ Foto: Damjan Tadic/CROPIX

- Zahvaljujući mjerama Vlade, prosječna cijena plina za kućanstva održana su stabilna, uz neznatno, malo poskupljenje. Dosad su povoljne cijene plina održane prvim paketom mjera. Cijena eurosupera bez mjera vlade 7. lipnja bile bi na 15,75, danas je zahvaljujući Vladi 10,62. Eurodizel se isto drži stabilan, bez mjera Vlade bio bi 14,87 kuna po litri. Plavi dizel je fiksiran na 8,49 - dodao je premijer.

 - Ovo je kriza bez presedana, bez ovakve intervencije imali bismo poteškoće u kućanstvima. Paket je sveobuhvatan jer ne ostavlja nikoga po strani. Direktno cilja na javni i neprofitni sektor, ali i na gospodarstvo. Nismo smetnuli s uma da poduzetnici koji rade i plaćaju porez, nismo zaboravili na njih. Brinemo o ranjivim skupinama, za to je napravljen poseban paket. Ne zaboravljamo ni dugoročni smjer, kuda idemo kao društvo u ovim okolnostima ubrzane tranzicije na obnovljive izvore energije - rekao je Plenković.

Ublažavanje cijena energenata

- Prvi dio paketa je ublažavanje cijena energenata. Kod električne energije ćemo krenuti na kućanstva, idemo na ograničenje cijena energije. Prosječna fiksirana cijena od 1. listopada do 31. ožujka bit će 59 eura po megavatsatu. Kućanstva koja troše do 2500 kwh plaćat će 59 eura mwh, a iznad će plaćati 88 eura megavatsat. Vrijednost je izračunata po realnoj procjeni potrošnje. Okolnosti su neviđene pa moramo štedjeti i ponašati se odgovorni. Težina mjere je 412 milijuna eura. Radimo rekategorizaciju, postoje kućanstva i gospodarstvo. Niz subjekata ne možemo tretirati kao poslovne subjekte: škole, vrtiće, fakultete, knjižnice, udruge, općine, komunalna poduzeća, niz aktera koji su navedeni i imaju drugu, a ne klasičnu gospodarsku svrhu. Njima smo osigurali cijenu od 62 eura po megavatsatu - dodao je premijer.

- Smatramo da oni moraju moći normalno funkcionirati. Vrijednost te mjere je milijarda kuna do 31. ožujka. U poduzetništvu smo napravili gradaciju. Do 250 tisuća megavatsati ide se na 0.53 kn po kilovatsatu, a nakon toga je tarifa 1.61 - ustvrdio je Plenković.

 - Prosječna cijena ide u veću kategoriju od 180 eura po megavatsatu. Za velike potrošače preko 2,5 gigavatsata bit će 230 eura po megavatsatu, to je maksimalna cijena. Vrijednost te mjere je 266 milijuna kuna. Propisat ćemo da će ugovori koji su sklapani kao novi ugovori pasti na ove plafone koje smo napravili, a postojeći će trajati dok su sklopljeni. Novi ugovori do 31. ožujka moraju biti u okviru ovih gabarita. Idemo u korist potrošača. Što se tiče cijene plina, važno je podsjetiti da su cijene ograničene za kućanstva do 1. travnja 2023., cijene ostaju iste, građani mogu biti mirni. Da nismo donijeli mjere, imali bi velik rast cijena plina, smanjili smo PDV. Prosječni porast cijena plina u EU je 128 posto, a u Hrvatskoj 13 posto. To pokazuje koliko smo učinili - rekao je Plenković.

Zajedničke mjere

- Cijene plina i struje na veleprodajnom tržištu EU ide prema gore, kod nas najmanje. Više od nekoliko puta je povoljnija što je rezultat mjera. Niz zemalja EU zagovara da se na razini EU poduzmu zajedničke mjere za obuzdavanje rasta cijene plina. Ministar Filipović danas odlazi u Bruxelles na sastanak ministara EU, zalažemo se za cjelovito rješenje jer bez toga nijedna Vlada neće moći naći rješenje. Zastupat ćemo čvrsto rješenje, zajedničkim politikama dogovoriti kapiranje cijene plina ili neki drugi oblik, da se prebrodi ova kriza. Hrvatska će sa svojom infrastrukturom moći podnijeti dosta, od terminala za ukapljeni plin, obnovljivih izvora... - dodao je premijer.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

 - Minimalni rast cijena za kućanstva: od prvog travnja 0 posto i za struju i za plin. Doprinosimo proračunima našim obiteljima. Svjesni smo da smo trebali ići i na ograničenje cijena toplinske energije kako bismo omogućili, to je 160 tisuća kupaca i 98 posto toplinske energije, idemo za tim da se cijena ne mijenja. Svi moji sugrađani u Zagrebu koji se griju, ova mjera direktno rješava da njima neće doći do povećanje cijena, a vrijednost je 1,475 milijardi kuna. Cijena im se neće mijenjati do 31.ožujka. Svjesni smo da se dio građana grije na drva ili druge oblike, povećavamo plan proizvodnje ogrjevnog drva s popustom na 5 posto. Vrijednost mjere je 32 milijuna kuna, očekuje se da se radi o 35 tisuća korisnika - rekao je Plenković.

- Idućeg tjedna ograničit ćemo cijene ukapljenog naftnog plina u bocama,da ne zaboravljamo i na te korisnike. Ograničit će se marže. Dugoročniji cilj je zelena tranzicija, želimo energetski učinkovito gospodarstvo, štedljive tehnologije. Imamo poziv od 1.9 milijardi kuna, bespovratna sredstva za mala i srednja poduzeća, to je dio ovog paketa. Imamo i drugi dio paketa, odnosi se na posebne mjere kroz ograničavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica. Potrošačka košarica je bitna, došlo je do velikog rasta cijena najvažnijih proizvoda. Stoga smo nakon konzultacija s trgovcima i proizvođačima dogovorili da ćemo neke proizvode limitirati. Jestivo suncokretovo ulje, cijena je bila 19.99, nove cijene su 15.99. Mlijeko 9.99, sada na 7.99. Glatko brašno sa 8.99, na 5.99. Oštro brašno na 6.29. Bijeli šećer na 7.99, dvadeset posto manje. Cijelo pile na 24.99. Svinjski vrat s kosti sa 37.99, na 27.99 - dodao je premijer.

Idemo s prijedlogom da se najniža mirovina poveća za tri posto od 1. siječnja, to će obuhvatiti 280 tisuća korisnika, vrijednost je 200 milijuna kuna. Nezaposleni će primati dodatnih 250 kuna, vrijednost je 65 milijuna kuna. Program zapošljavanja žena, naročito u ruralnim sredinama, to je prioritet. Odlučili smo nakon niza uspjeha iznaći dodatnih 245 milijuna kuna i pokriti sve zahtjeve svih općina, zaposliti još 5.000 žena. Demografija je najvažniji problem hrvatskog društva i pitanje opstanka, nismo zaboravili obitelji s djecom. Idemo i s isplatom posebnog primanja po korisniku. Obitelji s jedno dijete ide 300 kuna, dvoje 500, petero i više 1100 kuna. Isplata ide u listopadu. Fiskalni efekt je 62 milijuna kuna - rekao je Plenković.

- Vodimo računa i o studentima, budućnosti Hrvatske. Idemo s potporama i to kroz veće stipendije i potporama studentskim centrima. Imamo dvije tisuće dodatnih stipendija, ukupno 12 tisuća. Povećanje je na 1506 kuna, vrijednost mjere je 45 milijuna kuna, te nepromijenjena cijena obroka što je još 75 milijuna kuna. Imamo i mjeru neoporezivog odnosa primitka za učenike i studente na 24 tisuće kuna, povećanje za 60 posto. Oni uče i rade, mogu primiti 24.000 kuna neoporezivo. Vrijednost te mjere je 246 milijuna kuna. Poljoprivredni sektor je jako važan, vodili smo dijalog s ratarima i ribarima, željeli smo da ako imaju rast troškova veći od 20 posto, da im pomognemo, s oko 100 milijuna kuna te još 240 milijuna kuna. Ribarima su porasli troškovi, radi se o oko 700 korisnika za koje izdvajamo 100 milijuna kuna - ustvrdio je premijer.

Porezno rasterećenje

- Vodimo računa i o onima koji rade. Imamo visoku zaposlenost, rade svi koji žele raditi, idemo smjerom poreznog rasterećenja te povećanje neoporezivih primitaka. Prigodne nagrade rastu za 66 posto, novčane nagrade 50 posto, dar za djecu 66 posto, naknada za prehranu 20 posto, naknada za korištenje osobnog automobila 50 posto... - dodao je Plenković.

- Troškovi prijevoza: idemo prema potpori od 1.47 kuna po litri dizel goriva, to je potpora javnom prijevozu putnika. Mjera je vrijedna 580 milijuna kuna. Radimo i na energetskoj učinkovitosti kuća i zgrada. Iznos mjere za obiteljske kuće i višestambene zgrade je milijardu kuna - rekao je premijer.

- Svinjska lopatica na 24.99. Miješano mljeveno meso ide na 32.99. Ovim ćemo omogućiti da građani pojačaju snagu svoje košarice u krizi i jeseni koja dolazi. Ukupno oko 30 posto. Sa 217 kuna košarica bi bila 150. Uvijek vodimo računa o najugroženijima. Naknada za ugrožene kupce energenata, broj korisnika ide na 70 tisuća korisnika, sada sa 400 kuna dižemo na 500 i omogućavamo da trošak energije mogu s tom naknadom pokrivati. Korisnicima minimalne naknade osigurat će se trošak stanovanja, komunalne naknade i vodne usluge. Ova mjera trajat će do 31. ožujka. Čuli smo poruke umirovljenika, znamo koliko im je situacija teška. Odlučili smo ići za mjerom jednokratne naknade, energetski dodatak za 690 tisuća umirovljenika s mirovinom do 2.463 kuina. Ulažemo 450 milijuna kuna. Oni do 1800 kuna dobit će naknadu 1250 kuna. Još jedna jednokratna naknada koja ide olakšavanju života umirovljenika - rekao je Plenković.

Smanjenje administracije

- Poticat ćemo izgradnju solarnih elektrana na površinama, tu ima administrativnih barijera, radit ćemo na tome da te radnje budu što brže i učinkovite i da se grade elektrane i baterije za pohranu električne energije. Kao dio aktivnosti radit ćemo i na poticajima za ugradnju toplinskih stanica i solarnih plaća. Ukupno ćemo za to izdvojiti 225 milijuna kuna. Po udjelu obnovljivih izvora energije praktički smo u rangu s Danskom. Mislili smo i na financijske institucije, mjere HBOR-a. Imamo kredite i jamstva za poduzetnike, te mjere za one kojima smo osigurali 3.8 milijardi kuna za poduzeća u teškoćama, subvencioniranje kamatne stope te kredite za obrtna sredstva - rekao je premijer, piše Jutarnji list.

Foto: Božidar Vukicčević/CROPIX
Foto: Božidar Vukicčević/CROPIX

- Paket ima 20 točaka. Paket će štiti građane, cijeli javni i neprofitni sektor te poduzeća. Nitko nije ostavljen po stvari, omogućujemo mirnu jesen i zimu, predvidljive okolnosti, svi će znati što ih očekuje. Država je osigurala sredstva, pomoći ćemo dinamici gospodarstva, krećemo sa snažnim ulaganjima u energetsku neovisnost. Ne znamo koliko će ova kriza trajati. Šaljemo poruku o odgovornosti i štednji energije. Moramo računati na racionalno i odgovorno ponašanje svakog pojedinca. Svi se trebaju držati jasnih preporuka iz srpnja. Svaka ušteda energije jača našu otpornost. Predložit ćemo Saboru poseban porez na dobit radi pravedne raspodjele poreznog tereta, dodatno oporezivanje poduzeća koje imaju značajan dobit koja im je narasla u vrijeme krize. To je načelo pravednosti. Svatko mora dati doprinos, ovo nije vrijeme prekomjerne dobiti, ona nije moralno prihvatljiva. Vrijednost mjera dosad donesenih su 6.3 posto BDP-a, više od brojnih drugih zemalja. Jesenski paket mjera iznosi gotovo 21 milijardu kuna - dodao je Plenković.