Fotografija: Igor Supan, novoizabrani načelnik Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Igor Supan, novoizabrani načelnik Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr

Novi načelnik Općine Sirač Igor Supan: Prioriteti su izgradnja dječjeg vrtića i poduzetničke zone

Dok nećemo imati barem 50 posto zone popunjene, nema smisla ići u tu investiciju. Ne želim da izgradimo poslovnu zonu pa da ona zjapi prazna, to nema smisla, vrlo je jasan SupanSIRAČ – Druga je godina zaredom kako u Siraču nisu mogli na željeni način obilježiti Dan Općine. Pandemija je pokvarila mnoge planove, no srećom, ne i projekte koji su u velikom broju realizirani i na koje su u Siraču posebno ponosni. Evo koje u minulih godinu dana izdvaja novoizabrani načelnik Općine Sirač, Igor Supan.

Velika pomoć

-Najznačajniji je svakako program Zaželi. Mislim da je taj projekt među najuspješnijim i na državnoj razini jer se zapošljava velik broj ljudi, većinom su to žene pred mirovinom ili one koje nikada nisu radile pa im je to velika pomoć. Mi smo u Siraču kroz taj program zaposlili 25 žena kroz prvu fazi i isto toliko sada u drugoj fazi – ističe Supa i dodaje kako je pogodnost projekta ujedno i pomoć starijim i nemoćnim žiteljima. U ruralnim sredinama puno je starijih osoba pa je projekt od višestruke koristi, zaključuje Supan i od ostalih projekata izdvaja vodovod u Barici.

Zadovoljili kriterije

-Riječ je o dužini vodovoda od tri kilometra, a čekamo još samo tehnički pregled da bismo vodovod mogli pustiti u rad. Valja spomenuti kako smo završili i uređenje dva doma – Hrvatski dom u Siraču i društveni dom u Šibovcu. Uredili smo u sklopu toga i prostor za udruge te konferencijsku salu. Zatim, završena je mrtvačnica u Miljanovcu čime je zaokružena cijela ta priča. Sada svako naselje ima mjesto za ispraćaj u sklopu groblja, čime smo zadovoljili minimalne uvjete i kriterije na mjesnim grobljima – prepričava nam Supan i dodaje kako su kroz minuli mandat asfaltirali i brojne prometnice i ulice. Ukratko, infrastruktura je nešto na čemu se neprestano radi, zaključio je Supan i dodao kako planova imaju i za naredno razdoblje.

Među najvažnijim planiranim projektima svakako su novi vrtić i poslovna zona/Foto: MojPortal.hr
Među najvažnijim planiranim projektima svakako su novi vrtić i poslovna zona/Foto: MojPortal.hr

-Kroz godinu prijavimo i financiramo oko pet, šest pa sve do devet projekata, a veliki nam je poguranac što obično po raspisanom natječaju dobijemo oko 150, 200 tisuća kuna zahvaljujući čemu možemo zaokružiti programe koji su krenuli godinu ranije. Prvenstveno mislim da program za gospodarstvenike i program za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji – kazao je Supan i dodao kako sada namjeravaju urediti do kraja društveni dom u Kipu te bi krenuli s domom u Pakranima za koji već imaju građevinsku dozvolu, kao i za onaj u Miljanovcu. Time bi zaokružili uređenje društvenih domova. No, najvažnija projekt na koji su bazirani svakako je izrada glavnog projekta te ishođenje građevinske dozvole za dječji vrtić u Siraču.

Urbanistički plan

-Svake godine imamo sve više djece, što su divne vijesti. Stoga moramo biti spremni kako bi taj projekt mogli prijaviti na uskoro raspisanu Mjeru 7.4.1. za stopostotno financiranje dječjih vrtića. Naravno, cilj nam je do kraja završiti i urbanistički plan kako bismo mogli prionuti izradi projekta za poduzetničku zonu. Početkom 2022. godine u najavi je mjera iz koje bismo mogli povući sredstva za izgradnju poduzetničke zone stoga moramo biti na vrijeme spremni – ističe Supan i zaključuje kako mu je prioritet napraviti dobru viziju poduzetničke zone jer bez toga nema smisla ulagati u istu.

-Dok nećemo imati barem 50 posto zone popunjene, nema smisla ići u tu investiciju. Ne želim da izgradimo poslovnu zonu pa da ona zjapi prazna, to nema smisla – vrlo je jasan Supan kojemu nakon punih osam godina na mjestu zamjenika načelnika nije bio problem preuzeti čelnu funkciju vođenja Općine. Potpuno je upućen u sve dosadašnje poslove, a to mu je svakako zamašnjak za narednu godinu i razdoblje koje tek dolazi.