Fotografija: Roditelji djece negoduju zbog zabrane tuširanja nakon treninga i utakmica/Foto: CROPIX, NK Bjelovar
Galerija
Roditelji djece negoduju zbog zabrane tuširanja nakon treninga i utakmica/Foto: CROPIX, NK Bjelovar

Roditelji malih bjelovarskih nogometaša negoduju zbog zabrane tuširanja: "Strpite se 28 dana"

Djeci je tuširanje ritual i svojevrsni team building. Na taj način očvršćuju ekipu, bolje se povezuju, druže, komentiraju trening ili utakmicu. Na kraju krajeva, tuš ih utopli, kaže roditelj jednog od dječakaBJELOVAR – Roditelje djece malih nogometaša koji treniraju u Nogometnom klubu Bjelovar jučer je dočekala neugodna vijest. Zbog racionalizacije potrošnje tople vode, ukida se tuširanje nakon treninga.

Kako doznajemo, treneri su takvu obavijest dobili od Gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima i proslijedili ju roditeljima djece koju treniraju. U obavijesti stoji i kako je prijedlog da se samo prva ekipa tušira nakon treninga i utakmica. Osim nove odluke koju su donijeli, iz Gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima mole za razumijevanje jer, kako kažu, ipak je to u interesu svih.

Veljaču će mali nogometaši morati pregrmjeti bez tuširanja nakon treninga/Foto: NK Bjelovar
Veljaču će mali nogometaši morati pregrmjeti bez tuširanja nakon treninga/Foto: NK Bjelovar

Nedugo nakon što su saznali za novu odluku, roditelji malih nogometaša počeli su negodovati.

Nezadovoljstvo velikog broja roditelja

Kako nam kažu, smeta ih što sami pokrivaju apsolutno sve troškove. Od kupovine sportske opreme, prijevoza na utakmice i turnire, pa sve do financiranja tih istih turnira. Cijena koju mjesečno plaćaju smatraju, nimalo nije mala, a osim trenera i njegovog rada s djecom, naglašavaju kako od kluba ništa drugo ne dobiju.

-Bitno da je odluka u „interesu svih“. Sve živo sami plaćamo, a sada nam se djeca ne smiju niti otuširati nakon treninga. Njima je taj ritual svojevrsni team building, na taj način očvršćuju ekipu, bolje se povezuju, druže, komentiraju trening ili utakmicu. Na kraju krajeva, tuš ih utopli jer često kućama dolaze u kasne večernje sate, kazao je Ivan Galir, roditelj jednog od dječaka koji trenira na Gradskom stadionu.

Dodao je i kako mu je nevjerojatno da njihova djeca ne mogu koristiti novi stadion koji je očito samo za fotografiranje.


Stadion NK Bjelovar, tuševi koji su trenutno za djecu nedostupni/Foto: Damir Krajac/CROPIX
Stadion NK Bjelovar, tuševi koji su trenutno za djecu nedostupni/Foto: Damir Krajac/CROPIX

-Umjesto da djeca uživaju u novim prostorijama, sada su im ukinuli korištenje starih.

"Ukinite nam sada i čaj"

Drugi roditelji su komentirali kako bi bilo najbolje da djeci onda ukinu i čaj koji su im nedavno počeli davati nakon zimskih treninga. Ogorčen otac komentirao je kako je i čaj trošak. A ukoliko ga ukinu mlađim kategorijama, bit će ga više za seniore.

-Ma nevjerojatno. Nešto toliko sramotno ne mogu niti pomisliti, kamoli napisati i provesti u djelo. Žalosno do bola, komentar je trećeg roditelja.

Osim same zabrane tuširanja za njihovu djecu, roditelje je pogodilo i dijeljenje.

-Najbolje bi bilo da osmisle zakon koji jasno tumači zašto se neka djeca smiju, a druga ne tuširati. Gdje je kraj razdvajanjima, zanimalo je jednu majku.

Razlog ovakve nepopularne odluke je, tvrde nadležni, isključivo racionalizacija, odnosno preveliki troškovi/Foto: NK Bjelovar
Razlog ovakve nepopularne odluke je, tvrde nadležni, isključivo racionalizacija, odnosno preveliki troškovi/Foto: NK Bjelovar

Tema o zabrani tuširanja komentirala se sinoć i nakon treninga djece na stadionu. Roditelji su se na kraju našalili da bi najbolje bilo da se djeca peru ponovno u lavorima ili da roditelji razvuku crijevo za vodu pa tako uštede jer, kako zaključuju, vraćaju se po kvaliteti unatrag umjesto da idu unaprijed.

Nadležni: "To je privremena mjera"

Komentar novonastale situacije zatražili smo i od Marka Mihalineca, direktora Gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima.

- Čuo sam za nezadovoljstvo roditelja. Naime, molio sam klub da prenese trenerima da probamo veljaču svesti tuširanje na minimum. Prva ekipa mora se tuširati, to mi je jasno. Dakle, riječ je o racionalizaciji zbog prevelikih troškova. U interesu je svih da premostimo ovu tešku situaciju. Plin radi, struja radi, odnosno rasvjeta radi, a prostorije su grijane i samo sam zamolio da se tuširanje mlađih dobnih skupina na jedan mjesec ugasi. Želimo vidjeti hoće li to dovesti do određenih ušteda, pojasnio je Mihalinec.

U ožujku povratak na staro

Prvi čovjek Poduzeća koji, upravlja dvjema bjelovarskim Sokolana, odmaralištem u Novom Vinodolskom te starim i novim gradskim stadionom, istaknuo je da su računi za plin izrazito veliki.

Marko Mihalinec, direktor Gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima/Foto: MojPortal
Marko Mihalinec, direktor Gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima/Foto: MojPortal

- Račun za prosinac 2022. godine bio je 50 posto veći u odnosu na prosinac 2021., a za siječanj očekujemo 60 posto veći račun nego što je bio za prosinac 2022, odnosno 110 posto veći nego 2021. godine. Trenutno se nalazimo u jako teškoj situaciji i zato sam zamolio da se u veljači ukine tuširanje, koje bi u ožujku ponovno vratili, ističe Mihalinec.

Kako kaže, posebno ga smeta što neki osporavaju tumačenje da je racionalizacija u interesu svih.

- Zamislite što će se dogoditi ako nećemo moći platiti režije idućih mjeseci i dođe do isključenja. Onda nemamo više ništa, kazao je direktor Gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima.

Nismo sretni, ali odluku poštujemo

Stajalište Nogometnog kluba Bjelovar glede ove teme iznio je direktor Stipe Berić.

Iz Kluba poručuju kako nisu sretni odlukom, no ispoštovat će ju/Foto: NK Bjelovar
Iz Kluba poručuju kako nisu sretni odlukom, no ispoštovat će ju/Foto: NK Bjelovar

- Nismo sretni ovakvom odlukom, tim više što je hladno vrijeme, pada kiša i blato je. Međutim, mi smo ovdje podstanari i nemamo preveliki utjecaj. Odluku ćemo u svakom slučaju poštovati, a nadamo se da će već idući mjesec stvari vratiti na staro, kazao je Berić.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!