Fotografija: Veliki je broj novih obveznika Zakona/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Veliki je broj novih obveznika Zakona/ Foto: Deni Marčinković

Rigorozniji Zakon o spriječavanju sukoba interesa: "Nema više raznih naknada, bonusa..."

Proširenje broja obveznika koji podliježu ovom Zakonu je dobro, jer sve relevantne studije iz Europe upućuju na koruptivni rizik, koji je prisutan. Međutim, ne postoji zakon koji će nekoga spriječiti da ga krši, kaže NovakovićČlanovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa predvođeni predsjednicom Natašom Novaković održali su danas edukaciju o novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Naime, novim Zakonom koji je na snagu stupio 25. prosinca prošle godine proširen je broj obveznika tog Zakona, stoga je edukacija prvenstveno bila namijenjena županu, njegovim zamjenicima, gradonačelnicima, načelnicima i njihovim zamjenicima, ali i ravnateljima zdravstvenih ustanova, tvrtki u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode te razvojnih agencija.

Veliki broj novih obveznika

- Veliki je broj novih obveznika ovog Zakona, poput ravnatelja ustanova i trgovačkih društava, koji se prvi put susreću s ovim kompliciranim Zakonom. Mi naprosto nismo tijelo koje nosi dobre vijesti, jer naš Zakon nema prava, već samo obveze i restrikcije. Tako će se svi novi obveznici susresti s činjenicom da više nemaju mogućnost primati razne naknade, bonusa, ali jednako tako više ne mogu biti u predstavničkim tijelima, pored ostalog kazala je Nataša Novaković.

Nataša Novaković/ Foto: Deni Marčinković
Nataša Novaković/ Foto: Deni Marčinković

Još jedan od noviteta za nove obveznike i dužnost ispunjavanja imovinske kartice.

- Do sada smo održali sastanke u nekoliko županija i povratne informacije su dobre, odnosno svima je ova edukacija korisna. Proširenje broja obveznika koji podliježu ovom Zakonu je dobro, jer sve relevantne studije iz Europe upućivale su na koruptivni rizik, koji je prisutan. Međutim, ne postoji zakon koji će nekoga spriječiti da ga krši, ali dobro je mijenjamo svijest i da ljudi počinju o tome razmišljati. Nažalost, mislim da će uhljebljivanja uvijek biti, poručila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Imovinske kartice

U svom izlaganju komentirala je i činjenicu da su rokovi za unošenje podataka u imovinske kartice već probijeni.

- Krivica je tu naša, odnosno imamo oko četiri tisuće kartica, a na tome rade tri osobe. Zato smo se odlučili da kada prikupimo registre svih novih obveznika, zajednički to pustimo u proceduru i od tada počinju teći rokovi. To će tijekom ovog mjeseca sigurno krenuti, zaključila je Novaković.

Marušić, Jungić i Novaković/ Foto: Deni Marčinković
Marušić, Jungić i Novaković/ Foto: Deni Marčinković

Inicijativu za održavanje ovog sastanka pozdravio je i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

- Riječ je o preventivnom, a ne represivnom sastanku. Cilj je upoznati sve nas s novitetima i time spriječiti eventualne neželjene poteškoće, dodao je župan Marušić. 

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković