Fotografija: Zlata Ileković Pejić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu BBŽ/Foto: Martina Čapo
Galerija
Zlata Ileković Pejić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu BBŽ/Foto: Martina Čapo

Ravnateljica Ileković Pejić: "Dogodio se niz otegotnih faktora, ispričavamo se pacijentici"

Iako smo postavili jasna pitanja, nismo dobili konkretan odgovor. I dalje ne znamo je li trebao biti pozvan neki drugi tim hitne pomoći i zbrinuti pacijenticu koja je sat vremena na kolniku čekala hitnu pomoćBJELOVAR/DARUVAR - Krajem listopada u središtu Daruvara dogodila se prometna nesreća u kojoj je na pješačkom prijelazu ozlijeđena žena. Nakon što je sat vremena ležala na kolniku i čekala dolazak hitne pomoći, njezin suprug ja javno prozvao Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko - bilogorske županije. Između ostaloga, zanimalo ga je kako je moguće da ozlijeđena osoba sat vremena ne može dobiti adekvatnu hitnu pomoć. O svemu više možete pročitati OVDJE.

Nejasni protokol

Poslali smo upit istoga dana u Zavod za hitnu medicinu BBŽ i zahtjevali odgovore. Odnosno, zanimalo nas je što se točno dogodilo, kakav je protokol, odnosno postoji li druga opcija ukoliko je najbliži tim zauzet kao što je bio slučaj prilikom daruvarske nesreće. Može li se i treba li se, primjerice zvati drugi najbliži tim te je li on pozvan. Ako je i on zauzet, ima li treća opcija. Sve su to pitanja na koja smo molili odgovore, a danas, nakon 19 dana smo ih i dobili.

Žena je oborena i ozlijeđena na kolniku hitnu čekala sat vremena, na što je njezin suprug apsolutno poludio/Foto: Ivana Nobilo/CROPIX (Ilustracija)
Žena je oborena i ozlijeđena na kolniku hitnu čekala sat vremena, na što je njezin suprug apsolutno poludio/Foto: Ivana Nobilo/CROPIX (Ilustracija)

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, Zlata Ileković Pejić pismenim putem nam je odgovorila kako je zbog slučaja pacijentice u Daruvaru održan sastanak Povjerenstva za unutarnji nadzor u Zavodu za hitnu medicinu Bjelovarsko bilogorske županije.

Niz faktora. Kojih?

-Utvrđeno je niz otegotnih faktora zbog kojih je pacijentica duže čekala na dolazak hitne pomoći.  Naime, naše područje pokrivanja intervencijama je veliko. Pojedina Ispostava ima po jedan tim 1 hitne pomoći koji u svakom trenutku mora biti raspoloživ u najkraćem vremenu trenutno zbrinuti najteža hitna stanja (reanimacija, kome, infarkti, gušenja …). Ispričavamo se, još jednom pacijentici, kao i cijeloj njenoj obitelji, što je zbrinjavanje bilo otežano zbog duljeg čekanja na hitnu pomoć, stoji u odgovoru koji smo dobili od Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko bilogorske županije. 

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, Zlata Ileković Pejić/Foto: BBŽ
Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, Zlata Ileković Pejić/Foto: BBŽ
 

Iako smo postavili jasna pitanja, na njih nismo dobili konkretan odgovor. I dalje, stoga, ne znamo je li trebao biti pozvan neki drugi tim hitne pomoći iz obližnjih gradova poput Grubišnog Polja ili Garešnice koji bi pacijenticu koja je ležala sat vremena na kolniku u Daruvaru, znatno brže prevezao do najbliže bolničke ustanove.