Fotografija: Gradonačelnik Hrebak predstavio je IT BOOT CAMP/ Foto: Martina Čapo
Galerija
Gradonačelnik Hrebak predstavio je IT BOOT CAMP/ Foto: Martina Čapo

Grad Bjelovar i CUK omogućit će usavršavanje za java programera i poslovnog analitičara

U periodu od šest mjeseci razvijat će se svi oni koji nemaju završenu spremu informatičkog smjera, nisu pronašli posao, a imaju afiniteta prema računarstvu i žele biti programeri – kazao je HrebakBJELOVAR  - Nova inicijativa Grada Bjelovara i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar pod nazivom IT BOOTCAMP, predstavljena je danas u središnjem bjelovarsko parku. Riječ je o novoj mogućnosti koja će nezaposlenima omogućiti usavršavanje za IT zanimanja, a cilj programa je pridonijeti razvoju ljudskih resursa u IT industriji, povećati konkurentnost mladih na tržištu rada i poticati cjeloživotno učenje.

Moderno razmišljanje

Evo što o svemu misli gradonačelnik Dario Hrebak.

-Svi znamo da se IT sektor u Bjelovaru lijepo i eksplozivno razvija, dolaze nam tvrtke iz Zagreba koje otvaraju svoje urede u Bjelovaru, što zbog dobrih i primamljivih gospodarskih uvjeta, ali i zbog toga što imamo dobar kadar koji razvijamo u suradnji s našim veleučilištem. Polako i nedostaje stručnog kadra koji bi radili u spomenutim tvrtkama. Stoga smo u suradnji s CUK-om odlučili napraviti IT BOOT CAMP, mjesto u kojem će se u narednom periodu od šest mjeseci razvijati svi oni ljudi koji nemaju primarno završenu visoku stručnu spremu informatičkog smjera ili su završili neke druge fakultete, nisu pronašli posao u struci, a imaju afiniteta prema računarstvu i žele biti programeri – kazao je Hrebak dodavši kako IT BOOT CAMP imaju mnogi drugi gradovi koji razmišljaju o modernom gospodarstvu 21. stoljeća.

Prosjek plaće

Hrebak se osvrnuo i na činjenicu kako su tvrtke koje su došle posljednjih godina u Bjelovar zaposlile velik broj IT kadra, te kako taj kadar ima plaće koje su dva ili tri puta više od prosječne bjelovarske plaće.

Zvjezdana Galkowski, ravnateljica CUK-a/Foto: Martina Čapo
Zvjezdana Galkowski, ravnateljica CUK-a/Foto: Martina Čapo

-To je budućnost, moramo razvijati taj sektor kako bi on u jednom kružnom gospodarstvu mogao potpomagati sve druge grane u kojima su plaće niže – kazao je Hrebak i dodao kako je ta priča u kojoj povezuju sve segmente i dižu prosjek plaće utječe i na cjelokupno gospodarstvo što dokazuje i gradska blagajna koja se nikada nije bolje punila.

Napomenuo je Hrebak i kako je u Bjelovar došlo sedam ili osam IT tvrtki, a neke su najavile svoj dolazak.

U projekt su se uključile poznate tvrtke koje će polaznicima, putem mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za aktivno zapošljavanje „Osposobljavanje na radnom mjestu i ustanovama za obrazovanje odraslih“, omogućiti stjecanje praktičnih znanja i vještina za obavljanje poslova određenog radnog mjesta ili rad u određenom zanimanju u stvarnom gospodarskom okruženju.

Edukacije su besplatne

U sklopu projekta organizirat će se različiti programi usavršavanja o čemu je više govorila ravnateljica CUK-a Zvjezdana Galkowski.

-Pripreme za IT BOOT CAMP traju već dva mjeseca u vidu razgovora s potencijalnim poslodavcima. Isto tako izrada samog programa jer će za nas to biti potpuno novi program za poslovnog analitičara. Predvidjeli smo dva programa – za java programera i poslovnog analitičara. Edukacije smo predvidjeli za mjesec rujan, no upisi počinju ovih dana. Stoga pozivamo nezaposlene osobe da nam se jave – kazala je Galkowski dodavši kako su edukacije besplatne, a za sve one koji su u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, bit će financirana kroz mjeru za aktivno zapošljavanje.

Promotivne radionice

- Uskoro će se održati i promotivne radionice na kojima će polaznicima biti predstavljena zanimanja za koja se oni usavršavaju. Prva će biti 30. lipnja, a sve dodatne informacije bit će na našim stranicama – kazala je Galkowski i pojasnila kako će jedna grupa sadržavati 15 polaznika. Ukoliko će biti potrebno, napraviti će se više grupa, zaključila je Galkowski.