Fotografija: Predsjednik Vlade Republike Hrvatske/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Premijer Plenković: "Produžuje se radno vrijeme kafića i ukida samotestiranje učenika"

Broj osoba bez covid potvrda, koje smiju biti na javnim događanjima na otvorenom i u zatvorenom, će se povećati, a broj osoba s covid potvrdama na takvim događanjima će biti neograničenNešto iza 11 sati počela je sjednica Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković koji je govorio o koronakrizi i ratu u Ukrajini. Premijer je rekao kako trenutna situacija dopušta daljnje ublažavanje mjera, javlja Jutarnji.hr.

- Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima na otvorenom i u zatvorenom će se povećati što se tiče osoba bez covid-potvrda, a broj će biti bez ograničenja kad su u pitanju osobe s covid-potvrdama. Produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 sata. Planira se ukidanje samoizolacije djece predškolske dobi, osim u slučaju obiteljskog kontakta. Ukida se i samotestiranje školaraca jednom tjedno, rekao je premijer.

Svjesni problema

Rekao je kako će se ublažiti i mjere vezane za različite zabavne, vjerske, turističke i političke djelatnosti.

- Vidi se da su posljedice i oblici bolesti od omikrona puno lakši nego što su bili prije, rekao je premijer dodavši da je oko 76 posto populacije cijepljeno barem jednom dozom cjepiva.

HZJZ bi ove odluke trebao objaviti tijekom dana. Iz Ministarstva su početkom tjedna potvrdili kako pripremaju ove mjere, svjesni problema s kojim se suočavaju prvenstveno roditelji vrtićke djece te djelatnici dječjih vrtića.

Plenković je zatim govorio o ratu u Ukrajini. Rekao je da je u Hrvatsku ušlo 7.200 izbjeglica iz Ukrajine te je spomenuo da će se ukrajinska kriza odraziti i na hrvatsko gospodarstvo u pogledu skoka cijena.

"Letjelica imala eksplozivnu napravu"

Osvrnuo se i na istragu oko pada letjelice u Zagrebu.

- Istražni timovi proučavaju najsitnije detalje onoga što se dogodilo povezano za bespilotne letjelice u Zagrebu. Znamo da je riječ o izviđačkom dronu. Pouzdano znamo, s obzirom na tragove, da je letjelica imala eksplozivnu napravu. Sve detalje ćemo predstaviti javnosti čim budu okončane istražne aktivnosti. Obavijestili smo naše partnere, NATO, kako bi pojasnili ozbiljnost situacije, rekao je.

- Naši saveznici letjelicu nisu prepoznali kao pravu uzbunu... Bilo je tih dana i drugih lažnih uzbuna, zbog drugih situacija. Letjelica je pala u glavni grad Hrvatske i s obzirom na tu činjenicu, svi su naši partneri shvatili ozbiljnost situacije. Utvrdit ćemo kako je, tko i odakle lansirao letjelicu.

Sudjelovanje u vježbama

- Sam NATO sustav nije mogao ovo vidjeti ako nije dobio informaciju od onih čiji su radari najbliži u ovim situacijama ako nije dobio informaciju od onih čiji su radari najbliži u ovim situacijama, objasnio je premijer dodavši kako će javnost obavijestiti o svim detaljima kako se ne bi širile krive informacije jer “to nije korisno ni za javnost, ni za one koji komentiraju nešto o čemu nemaju potpune informacije”.

Spomenuo je kako Hrvatska vojska sudjeluje u vježbama “Plemeniti štit” tijekom kojih francuski zrakoplovi štite nebo iznad Hrvatske i nekih susjednih zemalja. Vježbe se danas odvijaju s američkim zrakoplovima F-16 i premijer kaže kako je to znak da su naši partneri uz nas, piše Jutarnji.hr.

- Dobro je da Hrvatska zna da ima saveznike koji su uz nju u ovakvim okolnostima, rekao je.