Fotografija: Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Galerija
Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Vladine mjere protiv energetskog udara: Niža stopa PDV-a, uvode se subvencije za plin za sve...

Vlada će predstaviti paket mjera pomoći građanstvu i tvrtkama vrijedan nekoliko milijardi kunaVlada će sutra predstaviti sveobuhvatni paket mjera pomoći građanstvu i tvrtkama nakon rasta cijena energenata vrijedan nekoliko milijardi kuna, a koji će, kako doznaje Jutarnji list, između ostalog sadržavati i subvencije za plin svima, i građanima i poduzećima, a ne samo socijalno ugroženima.

Energetski dio paketa koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kako smo neslužbeno doznali, ide u nekoliko smjerova i težak je više od milijardu kuna.

Smanjenje PDV-a

Ići će se tako na trajno smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto, s čime će se porezno opterećenje plina na računima izjednačiti s PDV-om na struju, no u određenom razdoblju PDV će se na plin, kako doznajemo, smanjiti na pet posto. O tome se još razgovara, ali vrlo je izgledno da će sva kućanstva i poduzetnici u ovoj kriznoj godini PDV na plin plaćati pet posto.

Porezno opterećenje plina na računima će se izjednačiti s PDV-om na struju/Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX
Porezno opterećenje plina na računima će se izjednačiti s PDV-om na struju/Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX

No, budući da prema izračunima niti to neće biti dovoljno da ublaži udar na standard građana i poduzeća, jer bi im se i sa smanjenjem PDV-a na pet posto računi u prosjeku povećali za 40 posto u odnosu na prošlogodišnje razdoblje kada cijene plina na burzi nisu divljale, Vlada ide, potvrđeno nam je neslužbeno od izvora, i na subvenciju cijene plina, i to za sve. O kojim će se točno iznosima subvencija raditi, na koji način će se subvencionirati cijena plina, nismo uspjeli doznati. Ali, subvencije će primati svi, od građana do poduzetnika, a tvrtke će se vjerojatno subvencionirati kroz vaučere.

Samo smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto ne bi previše značilo tvrtkama koje su u sustavu PDV-a, ono bi značajnije obuhvatilo oko 60.000 "paušalista", koji nisu u sustavu PDV-a, stoga je Vlada odlučila obuhvatiti sve nekim načinom subvencija.

Pomoć najugroženijima

Model subvencije plina za sve u Hrvatskoj jedna je od najvažnijih mjera paketa i kroz nju se želi maksimalno ublažiti rast cijene plina koju poduzetnici već osjećaju, a građani bi tek trebali osjetiti od 1. travnja, dokad im je zagarantirana sadašnja cijena plina.

Kada je riječ o struji, tu bi HEP trebao odigrati svoju ulogu i smanjiti različite naknade kako bi ti računi bili prihvatljiviji.

Također, želi se pomoći i najugroženijima pa će se tako obuhvat onih koji primaju vaučere za struju povećati sa 64.000 na oko 90.000 građana, a primat će i vaučere za plin. Povećat će se i iznos vaučera sa sadašnjih 200 kuna na neki veći iznos.

Intencija je Vlade, kažu nam sugovornici, da Hrvatska bude zemlja s najmanjim rastom cijena energenata u Europskoj uniji. Paket će, kažu neki sugovornici, obuhvatiti i građanstvo, poljoprivrednike, obrtnike i poduzeća.

Cijene goriva će se zamrznuti / Foto: Nikola Vilić/CROPIX
Cijene goriva će se zamrznuti / Foto: Nikola Vilić/CROPIX

Nije još poznato hoće li se ići i na smanjenje PDV-a na određene prehrambene proizvode, što je tražio koalicijski partner HDZ-a Radimir Čačić. Nije isključeno da će Vlada ići i u tom smjeru, pa bi stopu PDV-a mogla smanjiti s 13 na pet posto na osnovne prehrambene artikle, dok su, primjerice, mlijeko i kruh ionako već na sniženoj stopi od pet posto. To bi moglo uključivati snižavanje stope PDV-a s 13 na pet posto na ulje, meso, voće i povrće, jaja, brašno...

Zamrzavanje cijene goriva

Premijer Andrej Plenković prošli je tjedan održao sastanak s čelnim ljudima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske obrtničke komore (HOK), na kojem se razgovaralo o rastu cijena te podršci gospodarstvenicima. Tada je najavio da će Vlada snažnim paketom mjera ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijena energenata, piše Jutarnji list.

Vlada je prošli tjedan ponovno donijela odluku o zamrzavanju cijene goriva, donijevši prošli ponedjeljak na telefonskoj sjednici uredbu kojom je odredila najviše cijene, i to za litru Eurosupera 95 11,37 kuna, Eurodizela 11,29 kuna i Eurodizela BS plavog 6,5 kuna.

=======================================

Milošević: Pomoći će se i gospodarstvu i građanima

Potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević najavio je danas nakon koalicijskog sastanka da je Vlada pripremila sveobuhvatan paket mjera za ublažavanje plinskog i strujnog udara na standard građana, ne otkrivajući pritom detalje.

Premijer je s ministrima predstavio paket mjera za ublažavanje udara na standard građana, ali dogovoreno je da će on javnosti biti predstavljen sutra u 10 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

- Paket mjera je sveobuhvatan, obuhvaća pomoć i gospodarstvu i svim građanima, posebno određene mjere ciljaju na građane koji su socijalno ugroženi, a dio mjera usmjeren je na pomoć poljoprivrednicima - rekao je Milošević.

Riječ o međuresornom paketu koji se pripremao duže vrijeme, dodao je Milošević ne želeći govoriti o detaljima.

Istaknuo je da na koalicijskom sastanku nije bilo nikakvih disonanci te kako smatra da su ispunjena očekivanja koalicijskih partnera.