Fotografija: Državna ergela Lipik sudjelovala je u svečanom protokolu 308. Sinjske alke/ Foto: Compas
Galerija
Državna ergela Lipik sudjelovala je u svečanom protokolu 308. Sinjske alke/ Foto: Compas

POVIJESNI TRENUTAK Fijaker lipičke ergele sudjelovao u protokolu Sinjske alke

U alkarskoj kočiji iz Lipika bili su vozač Franjo Vizner i suvozač Antun Žunčić, a ovaj značajan trenutak za lipičku ergelu zacijelo će ostati važna crtica koja će se u budućnosti često spominjati i isticatiDržavna ergela Lipik zauzela je svoje mjesto u povijesti sudjelovanjem svog prepoznatljivog fijakera u svečanom protokolu 308. Sinjske alke, doznaje Compas od Damira Jakšića, upravitelja lipičke ergele.

Jakšić je pojasnio ulogu lipičkog fijakera proteklog vikenda u Sinju, ponosan što je čast da bude alkarska kočija ukazana upravo Lipiku i lipičkim grlima.

U kočiji iz Lipika bili su vozač Franjo Vizner i suvozač Antun Žunčić/Foto: Compas
U kočiji iz Lipika bili su vozač Franjo Vizner i suvozač Antun Žunčić/Foto: Compas

- Svečanost je započela u skladu s tradicijom, počelo je ujutro spuštanjem mačkula sa Staroga grada, potom je krenula limena glazba i budnica ulicama grada, zatim i alkarska kočija s našim Lipičanima - vozačem Franjom Viznerom i suvozačem Antunom Žunčićem“, kazao je Jakšić, a koju riječ više o samom dijelu protokola s uključenim lipičkim fijakerom dodao je vojvodin ađutant Josip Jadrijević.

Polaganje vijenaca

"Kočija dolazi po mene kući, zajedno s vozačem i mojim alkarskim momkom. Nakon toga njome idem položiti vijence za sve preminule članove Viteškog alkarskog društva. Poslije toga, obilazim gradsku vlast, pozivam gradonačelnika, te crkvenu vlast, gvardijana. Slijedi susret s vojnom vlašću u našoj vojarni", objasnio je Jadrijević.

Ovaj značajan trenutak za lipičku ergelu i njezine djelatnike zacijelo će ostati važna crtica koja će se u budućnosti često spominjati i isticati, jer Sinjska alka, sa svojom tradicijskom vrijednošću, dobiva novu dimenziju kroz partnerstvo s jednom od najpoznatijih ergela s bogatom povijesti, piše Compas.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku